מציאות בלתי נתפשת , מציאות שנכפתה עלינו , מציאות שגורמת לחששות רבים ומלמדת ותלמד אותנו דברים חדשים על עצמנו , על החברה שבה נחייה, על אורח החיים החדש שאליו נצטרך להסתגל ועל כך שכמה שהרגשנו גדולים " כל יכולים" יש דברים שמבינתו נשגבים.
הרשת מוצפת ברעיונות מקסימים כיצד לבלות את הזמן הרב עם הילדים בבית , בטור זה בחרתי לדבר על נושא אחר – על המסר החשוב שמלמד אותנו המצב , על הערכים החשובים שנפיק מכל זה – ערך הערבות ההדדית.
בתחילת השנה משרד החינוך קבע כי הנושא השנתי שיילמד יהיה הערך של -ערבות הדדית וכנבואה המגשימה עצמה נוכחנו לדעת כמה ערך זה חשוב והכרחי בתקופה זו.
"ערבות הדדית היא אחריות של הקהילה כלפי כל אחד מחבריה, ושל כל אחד מחברי הקהילה כלפי הכלל. ביהדות נקבע על ידי חז"ל כלל מוסרי והלכתי לציון ערבות הדדית " כל ישראל ערבים זה לזה – " . ( מתוך ויקפידה )
וכך אנו למדים כי אכן העולם הוא כפר גלובלי שלא רק התקשורת בו מאפשרת ליצור קשר זה עם זה , גם וירוס אחד שגורם לכולנו להבין שכולנו קשורים זה בזה ולכולנו אחריות והשפעה זה על זה .
דווקא הבידוד בו אנו נמצאים , העובדה כי כל משפחה בביתה שלה מגדיל את צורך שלנו בקרבה פיזית , בלראות את האחר , תרתיי משמע – לראות פיזית אך יותר מכל רגשית .
איך נקדם את הערבות ההדדית ואת האחריות הקולקטיבית ?
-
נשמע להוראות משרד הבריאות , נמנע מלצאת מהבית שלא לצורך .
-
נשמור על קשר עם סבא וסבתא – שלצערי לא ניתן לפגוש אותם , הגעגוע הוא גדול וזה מאלץ אותנו להשתמש באמצעים הטכנולוגיים כדי לשמור על קשר .
פעילות נחמדה שראיתי ברשת ויישמתי בביתי – הכנו לסבא וסבתא חבילות מתנה שבתוכן הכנסנו דברים שישמחו אותם- חידות ובדיחות , ציורים וברכות , שאלות טריוויה אחד על השני , חטיף או דבר מתיקה , תמונות של הנכדים או כל רעיון אחר שעולה על רוחכם . אחרי ההכנה הסתבר לנו שייתכן שהווירוס יימצא על קרטון או נייר ולכן לא לקחנו סיכון ואת כל הפעילות צילמנו בסירטון ושלחנו בווטסאפ , ההתייחסות וההשקעה של הנכדים היא החשובה .
-
נשמור על קשר עם ילדי הגן / הכיתה-
בכיתה שלנו ביצענו הגרלה ופעם בשבוע לפחות כל שני ילדים צריכים ליצור זו עם זה קשר , להתקשר , לשלוח סירטון , לצייר ציור , לשלוח תמונה או רעיון לבילוי בבית כל מה שהם יבחרו .
כאן המקום להוקיר ולהגיד תודה לכל אנשי החינוך ולכל הצוות החינוכי בבית הספר שנרתמו ללמידה מרחוק , עמלים וטורחים , זמינים ומשתפים.
-
התעניינות בשלומם של השכנים – אם אתם יוצאים לקניות ולמלא צרכים חיוניים נסו לבדוק האם השכנים המבוגרים , ההורים זקוקים גם הם לעזרה. נחשפתי ליוזמות מבורכות של אנשים פרטיים בלי ילדים שיכולים להרשות לעצמם לעזור ולסייע ועיריית יבנה פרסמה גם היא דרכים בהם נוכל לעזור זה לזה .
-
שיתוף – נפתחו קבוצות רבות שמטרתן לשתף בידע וברעיונות , בעלי דירות מוותרים אפילו לעיתים על דמי שכירות לחודש הקרוב, מקיימים מסיבות מרפסות משותפות, כל זה יש בהם את הערבות ההדדית , את הצורך לתת ולהתמלא, לתת בשביל האחר ולשמוח מכך.
-
הוקרת תודה לצוותי הרפואה שעמלים יום יום על בריאותכם ונמצאים בחזית , עמלים מבלי לנוח ומשאירים מאחוריהם משפחות דואגות.
-
תלמדו את הילדים להיות שותפים במטלות השונות ולגלות אחריות אישית.
-
ערבות ואחריות סביבתית – דווקא בימים כאלה תחשבו מה ניתן לעשות עבור הסביבה והטבע – חיסכון במים , ניסיון למחזר ולהפריד פסולת , שימוש חוזר בנייר ,צמצום השימוש בכלים חד פעמיים, צמצום בחשמל ועו'ד.
רעיון שאני עושה כדי להימנע מהוצאת כוסות שתייה שוב ושוב –
אני מניחה על השיש מדבקות עם שמות הילדים והם מניחים ליד המדבקה את הכוס בה שתו ומשם יודעים לקחתה שוב ושוב לשימוש חוזר ( שטפו אותה לעיתים קרובות )
מי ייתן ונדע ימים טובים יותר , בריאים יותר .
שלכם שלי מרציאנו ,M.A , מנחת הורים בכירה בגישת ניתוח התנהגות .
[pic_56]
איור: אלון אוחנה