חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רונית ארנפרוינד בכנסת: כרטיס אדום וכתב אישום חמור נגד משרדי הבריאות והגנת הסביבה!

ארנפרוינד וחברי מועצת העיר יבנה ליאור דדוש ואלי מזוז - סגן ראש העיר, דורשים לקבל החלטה מיידית שתחייב את הממשלה לפעול נגד המפעלים המזהמים באשדוד • מזוז לחברי הכנסת: "אתם אלה שחתומים על המשך הפגיעה ברבבות תושבים" • דדוש: "לא ניתן שיידרסו אותנו יותר ואם צריך נעצור את המזהמים בגופנו!"

"לישיבה הזו צריך לקרוא ישיבת חרום מצילת חיים!" – כך פתחה הבוקר רונית ארנפרוינד, חברת מועצת עיריית יבנה לשעבר, את ישיבת ועדת הכנסת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה בראשות ח"כ בצלאל אברהם (ש"ס).

הישיבה התכנסה במטרה לדון בנושא זיהום האוויר הנגרם ממפעלים באזור התעשייה הצפוני של העיר אשדוד, ויזם אותה חבר הכנסת יוראי להב-הרצנו ('יש עתיד') המלווה בשנים האחרונות את מאבק התושבים ביבנה.

רונית הגיעה לישיבה עם אלי מזוז – סגן ראש העיר, וחבר המועצה ליאור דדוש, ואליהם התלוו מובילי המאבק ביבנה נגד זיהום האוויר.

מטרדי זיהום האוויר והריחות הרעים ידועים מזה שנים למשרד להגנת הסביבה, לאיגוד הערים, ולרשויות המקומיות אשדוד ויבנה, ועד היום המצב לא השתפר ואפילו הוחמר

שנים רבות סובלים תושבי השכונות החדשות בעיר יבנה – נאות-שמיר ו'הירוקה' – ממחנק באוויר ומריחות מגוונים ברמות שונות הנובעים מפליטות ארובות המפעלים באזור התעשייה הצפוני של אשדוד. פליטות אלו פוגעות בבריאות ומאלצות את כל התושבים לחיות עם חלונות סגורים באופן קבוע בבתיהם, שלא לדבר על היציאה הנדרשת לעיתים החוצה, המלווה בריחות ובקשיי נשימה.

מטרדי זיהום האוויר והריחות הרעים ידועים מזה שנים למשרד להגנת הסביבה, לאיגוד הערים, ולרשויות המקומיות אשדוד ויבנה, ועד היום המצב לא השתפר ואפילו הוחמר. מעדויות התושבים עולה כי ילדים וגם מבוגרים חולים יותר באסטמה, בדלקות-ריאות ולוקים בקשיי נשימה.

פליטות החומרים הבוקעות מארובות המפעלים לכיוון שכונת נאות-שמיר והשכונה הירוקה ידועות כמסרטנות ועלולות לגרום למחלות נשימה קשות עד כדי סיכון חיים.

"המשרד להגנת הסביבה היה מזמן צריך להוציא כרטיס אדום ולזעוק על הסכנה הזאת. זה לא משרד שרק אמור להוציא דוחות ומסמכים, אלא משרד שאמור להתריע על סכנות ולעזור להציל חיים"

דברי רונית בוועדה: "לישיבה צריך לקרוא ישיבת חרום מצילת חיים, לא פחות מזה, כי כל הנתונים שהבאתי עימי והוצגו כאן הוכיחו כמסכנים חיי אדם, לא בעוד שבוע ולא בעוד חודשים – אלא כבר עכשיו.

התוצאות מלמדות על תחלואה שעלתה בשיעורים גבוהים בקרב התושבים. ואם למשרד הבריאות אין את הנתונים הללו על חריגה גבוהה בזיהום והפליטות החריגות, זה חמור.

המשרד להגנת הסביבה היה מזמן צריך להוציא כרטיס אדום ולזעוק על הסכנה הזאת. זה לא משרד שרק אמור להוציא דוחות ומסמכים, אלא משרד שאמור להתריע על סכנות ולעזור להציל חיים.

על שני המשרדים הללו כבר היום חל כתב אישום חברתי וציבורי על מחלות שקיימות כבר היום.

מזוז: "היינו כאן כבר בשנת 2017, עברו 5 שנים והבעיה טרם נפתרה. אנחנו מתריעים שוב ושוב כי הסנקציות בדמות קנסות שמשיתים על בעלי המפעלים המזהמים אינם מרתיעים, בשל העובדה הפשוטה שהפגיעה הכלכלית מחווירה ביחס להכנסות של אותם מפעלים מזהמים"

לכן אנחנו, תושבי יבנה, מבקשים מכבוד יושב הראש להוביל מהלך: ראשית לחייב את שני המשרדים הללו בדוחות מיידים על המצב – בכדי להציל את חיי התושבים שלנו, ודבר נוסף: לקבל החלטה חד-משמעית שפינוי המפעלים מחיפה לא יהיה לאזורנו".

לאחר הישיבה רונית הוסיפה: "נכון להיום אין יותר לקבל קיום דיונים וישיבות ללא צעדים ברורים  – החל מקנסות כספיים גבוהים למפעלים מזהמים – עד סגירתם והפסקת פעולתם כליל. הנושא הכלכלי אינו פרמטר להחלטות כאן, אלא אך ורק הצלת חיים – ולכן יש לפעול במיידי!".

סגן ראש העיר, מזוז: "קצנו בדיבורים!" 

סגן ראש עיריית יבנה, אלי מזוז, הציג בפני חברי הוועדה נתונים מדאיגים בנושא מדו"ח מבקר המדינה: "רבבות מתושבי יבנה סובלים מפגיעה קשה באורחות חייהם, כאשר אנחנו עדים במהלך השנים לעלייה דרסטית במקרי החולי כתוצאה מהמפגע. אלפים מתושבי מערב יבנה סובלים מצחנה יומיומית בלתי נסבלת ושאיפת חומרים רעילים שמובילים לעלייה דרסטית ברמת זיהום האוויר, ואף אלפי תושבים, ואני ביניהם, שגרים במזרח העיר שנמצאת בצד המרוחק יותר מאשדוד סובלים מהמפגע. רק אתמול בלילה כשיצאתי לשאוף אוויר האף שלי שרף".

מדו"ח שהפיק המשרד להגנת הסביבה עולה כי אזור התעשיה הצפוני של אשדוד הוא אחד משלושת האזורים המובילים בזיהום אוויר. בשנתיים האחרונות חלה באזור עלייה מדאיגה של 107% בפליטות חומרים המוכרים או החשודים כמסרטנים, כאשר בשנת 2021 הגיעו הפליטות לשיא של כ-5 טון של חומרים מסרטנים.

המפעלים המזהמים הודו בתחזוקה לקויה שאת תוצאותיה חשים התושבים בעודף תחלואה המחלות נשימה וסרטן ומלווה בתסמינים של כאבי ראש, קשיי נשימה וצריבה בעיניים.

מזוז פנה לחברי הכנסת וביקש מהם לפעול באופן מיידי: "היינו כאן כבר בשנת 2017, עברו 5 שנים והבעיה טרם נפתרה. אנחנו מתריעים שוב ושוב כי הסנקציות בדמות קנסות שמשיתים על בעלי המפעלים המזהמים אינם מרתיעים מספיק, בשל העובדה הפשוטה שהפגיעה הכלכלית מחווירה ביחס להכנסות של אותם מפעלים מזהמים. הגעתי לדיון היום כדי לזעוק את זעקתם של תושבי העיר יבנה. כמה ילדים עוד צריכים לחטוף אסטמה, כמה מבוגרים עוד צריכים לפתח בעיות נשימה בשביל שיטפלו בבעיה הסביבתית המסוכנת הזו? קצנו בדיבורים!

אני קורא לנבחרי הציבור בכנסת להכנס לעובי הקורה ולהוביל לפתרון במצב, אתם אלה שחתומים על המשך הפגיעה ברבבות תושבים".

 דדוש: "יש פי 7-8 הרוגים מזיהום אוויר מדי שנה ואפס סנקציות נגד המזהמים. לא ניתן שיידרסו אותנו יותר ואם צריך
נעצור את המזהמים בגופנו!"

חבר מועצת העיר ליאור דדוש: "אם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה היו מתייחסים למפעלים המזהמים כפי שמטפלים בתאונות הדרכים היינו נושמים לרווחה. יש פי 7-8 הרוגים מזיהום אוויר מדי שנה ואפס סנקציות נגד המזהמים.

לא ניתן שיידרסו אותנו יותר ואם צריך
נעצור את המזהמים בגופנו!".

[] צילומים: ארכיון

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן