חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

—–בלעדי—–"הציבור יברח מיבנה-מזרח…

...ללא תכנון תחבורתי מחדש!" [] "הקמת השכונה החדשה יבנה-מזרח בתכנון הקיים תמיט אסון על העיר ותושביה!" - כך מתריע משה חזות, סגן וממלא-מקום ראש העיר יבנה [] וכשההתרעה החמורה הזו מגיעה ממי שנחשב לאדם המנוסה ביותר בענייני העיר ב-30 השנים האחרונות, המבוגר האחראי במועצה של ראש העיר גבאי - מומלץ מאד להקשיב לו

בפגישה מעמיקה ויסודית עם סגן ראש העיר יבנה וממלא מקומו, משה חזות, אשר אך זה חזר לתפקידו לאחר חצי-קדנציה באופוזיציה של ראש העיר המנוח צבי גוב-ארי – הוא מצייר תמונה ברורה של הקטסטרופה העומדת להתרגש על העיר, ואשר ברי כי במקום מהלך אשר יצעיד את העיר אל העתיד – יחזיר אותה שנות-אור לאחור.

כבר לאחר דקות ספורות של צלילה אל נבכי ההסבר וביטוייַם על גבי מפת העיר יבנה, מתבהרת תמונה שקשה להאמין שמהנדסי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), האמונים על יִיסוד יבנה-מזרח – לא ראו ולא הבינו עד-כה.

הכתובת על הקיר, אווופס – על הכביש

חזות מבהיר באופן מקצועי ורהוט – ומתוך מחוייבות והתמקדות אישית ומקצועית – כי במידה והקמת השכונה תתבצע לפי התכנית שהונדסה אצל מומחי הרשות – יבנה תסיים את נסיקתה למעמד אחת מעשר הערים המבוקשות בישראל – בפקק אחד גדול, אין יוצא ואין בא.

זאת, משום שבהתאם לתכנית המתאר לשכונה – אשר תקיף 13,000-14,000 יחידות-דיור, ותכיל 45,000 תושבים נוספים אשר יתניידו בכ-23,000 כלי-רכב – כל היקף התחבורה העצום הזה מיועד על-פי התכנון המקורי לנוע בתוך רחובות העיר הצפופים והקטנים, בדרכם של הנהגים דרי השכונה ליציאה מן העיר ולכניסה אליה מכיוון צפון.

נכון, התכנון הזה לוקה בחסר, לקוי ושגוי – אבל למה שרשות ממשלתית תודה בכך שעשתה טעות גסה ובזבזה כספי ציבור לשווא? במקומותינו, כידוע, כל דבר עדיף על פני הודאה בטעות והכרה בצורך החיוני לבצע מחדש כדי לתקן.

חזות מפרט ומסביר, תוך שהוא מסמן את נתיבי הפורענות על המפה, כי נכון לעת הנוכחית לא מתוכנן עבור שכונת הענק החדשה כביש גישה היקפי עוקף ליציאה ולכניסה הצפונית מיבנה – מה שיגרום לשתי תקלות תחבורתיות מפליגות בקושיין: האחת – מַעַבר לכיוון היציאה הצפונית בכביש 42 או בכביש 4 דרך כל שכונות העיר הצפופות – או, לחלופין, נסיון נואל לצאת צפונה דרך צומת כפר גבירול ברחובות, שהיא כבר כיום פקוקה באופן בלתי נסבל בשעות הבוקר, ותהיה פקוקה בהרבה לאחר שיסתיים תהליך ההתחדשות העירונית בשכונת קריית-משה, אשר יוסיף למצוקה הקיימת סדר גודל של 50,000 תושבים, וכמות אסטרונומית נוספת של מכוניות המשוועות הן ובעליהן בסך הכל לצאת מהמחנק התחבורתי ולהגיע לעבודה ובחזרה ממנה בשלום.

מה שטוב לפריז ולונדון – לא טוב ליבנה?

נכון להיום, בתכנון התחבורתי מבית היוצר ושולחנות השרטוט של רמ"י, לא מתוכנן כביש פריפריאלי אשר יחבר את מזרח העיר יבנה עם מערבה ועם הצפון, ושתי האלטרנטיבות הגרועות המצויינות כאן הן היחידות המקדמות את פני תושביה העתידיים של שכונת יבנה-מזרח.

חזות מוסר בפני כל מי שמוכן לשמוע את המידע המאד לא מעורר חשק ותיאבון, ולאחר שצייר בפרוטרוט את התמונה האפלה המצפה לעשרות אלפי התושבים החדשים העתידיים, הוא מבהיר במעט את התמונה כאשר הוא מתאר פתרונות אפשריים – שלמגינת הלב טרם אומצו על-ידי קברניטי המיזם.

האיום על התל – מתבטל

חשוב מאד להדגיש כי במערך הפתרונות שהוא מציע, מתבטל גם הצורך להגן בחירוף-נפש על תל-יבנה, שכן המחלף הצפון-מזרחי המוצע כלל אינו עובר מעל התל, כפי שיש חשש שיקרה באם תבוצע התכנית המקורית למחלף עילי, ואינו מסכן את שכיית החמדה הארכיאולוגית שלא תסולא בפז, ואת התכניות לשימורה כפנינה תיירותית-תרבותית-היסטורית לדורי הדורות הבאים.

חזות מנהל מזה כשנה מהלך מאומץ המיועד להבהיר למחלקת התכנון ברמ"י כי התכנית שאושרה לא רק שכל-כולה תקולה ומאיימת על עתיד העיר – אלא פשוט "לא תקרה!", כדבריו, "זה לא יהיה, כי אסור שזה יהיה, ובשביל זה אני כאן", הוא אומר בהחלטיות שאין לטעות בה.

הפתרונות, כדרכם של פתרונות – חכם, פשוט, ולחלוטין לא מקובל

בתכנית החלופית שסגן ראש העיר הגיש לקברניטי הרשות והעירייה, מובאים הפתרונות המוצעים והנימוקים להם באופן בהיר ונהיר, והיא רובה ככולה מבוססת, איך לומר – רק על הגיון בריא: סלילת נתיב תנועה עוקף יבנה מצפון-מזרח, אשר יאפשר לאוכלוסיית השכונה החדשה לצאת צפונה בחיבור ישיר לכביש 42, ללא כניסה לרחובות העיר הצפופים, ומבלי להתקרב כלל לאתר תל-יבנה. העלויות למדינה, אגב, צפויות להיות זולות בהרבה.

חזות תולה את ההתעקשות של רמ"י על התכנית המקורית בעילה עתיקת היומין: חוסר רצון לשוב ולתכנן מחדש, לאחר שכבר הוקם תכנון שהושקעו בו הרבה שעות עבודה ומשאבים. נכון, התכנון הזה לוקה בחסר, לקוי ושגוי – אבל למה שרשות ממשלתית תודה בכך שעשתה טעות גסה ובזבזה כספי ציבור לשווא? במקומותינו, כידוע, כל דבר עדיף על פני הודאה בטעות והכרה בצורך החיוני לבצע מחדש כדי לתקן.

במסמך שהכין חזות, מצויינים עיקרי תכניתו והנימוקים לפעולה הנדרשת:

תכנון תחבורה השכונה הדרום מזרחית

1. ליבנה מגיעה תכנית תחבורתית תואמת, עם רזרבות של כמה עשרות שנים קדימה.

2. אופי השכונה והביקוש לשכונה יהיו תלויים בנגישות התחבורתית שלה.
יהיה אפשר לשווק את השכונה כמובילה גם בנושא התחבורתי. ישנן שכונות שניבנו ללא חשיבה תחבורתית וכדי לצאת מהשכונה בבוקר ולהיכנס בערב לוקח שעה שלמה – לדוגמא ראש העין, חדרה, ועוד.

3. הכביש העילי לא היה בתכניות המקוריות של תכנון השכונה. כל מפה שיש בעיר מעידה על כך.

4. בעקבות תכנון הכביש וחפירה של רשות העתיקות נמצאו ממצאים ארכיאולוגים מדהימים – ועכשיו צריך לחשב מסלול מחדש.

5. השכונה הדרום-מזרחית ביבנה תמנה כ-14,000 יחידות דיור (ולא 12,500).

יינתנו זכויות בנייה נוספות. בחישוב יחס של אחד וחצי בכלי-רכב נקבל 21,000 . נוסיף רכבים שיגיעו למסחר, לתעשייה ולמבני ציבור שונים, והגענו ל-22,000 כלי רכב .

וכעת דוגמא לתכנון נכון:

6. יישוב לידינו – גן-יבנה, מונה 6,000 משקי בית – סדר גודל של 'לב יבנה' עם השכונה הירוקה, לא כולל נאות שמיר. ליישוב זה נפתח בימים אלה כביש גישה חדש דרך מושבים חקלאים של רשויות גן-דרום וקבוצת יבנה.

למרות שיש להם את כביש 4 ויציאה מסודרת, הצליחו לבצע כביש חיבור מצד צפון לתוך היישוב.

אז למה הכביש העילי לא נכון תחבורתית?

7. מרבית הכניסות לשכונה מגיעות למרכז העיר ו/או נכנסות לתוך טבורה של העיר.

8. הכביש העילי נכנס לתוך כביש מרכזי – ראשונים וצומת דואני/עצמאות.

9. רחוב העצמאות/דואני נתונים במרקם ישן הנמצא בהתחדשות עירונית מאסיבית. כך גם שכונת נאות שז"ר, וצריך לשמור את רזרבת הנסוּעה שקיימת כיום לטובת ההתחדשות העירונית.

10. בהמשך יתבצע טיפול בכל המרכז העירוני הישן, כולל בינוי מגורים על כל הציר המרכזי, כך שחשוב עוד יותר לשמר את הרזרבות הקיימות.

11. כביש 42 לכיוון צפון (היום) יהיה כביש הכניסה לתוך צומת דואני/עצמאות, ולכן אין צורך בכביש נוסף על האתר הארכיאולוגי הסמוך – בהתחשב בכך שמרבית התנועה הקיימת כיום תעבור לציר 410 החדש.

החלופה שלי לכביש העילי:

12. כמו שיש יציאה חופשית לכיוון דרום כך חייבת להיות יציאה צפונית חופשית. השכונה חייבת כביש יציאה חופשי בצד הצפוני שיזרים את התנועה צפונה, וכמובן כניסה ללא צמתים ורמזורים.

13. בכל העולם מחברים שכונות חדשות בסדרי גודל כאלה דרך מעגל חיצוני ולא דרך מרכז העיר, לדוגמא פריז, בוקרשט, בודפשט, לונדון, מדריד, ברצלונה, ועוד. לערים אלו נכנסים דרך שערי כניסה מובחנים המאפשרים ויסות מחושב של תנועת כלי הרכב.

14. כביש 411 פקוק כיום, והמעבר יהיה על גשר עם רמזור, שינתב את הכניסה לשכונת כפר גבירול במעגל תנועה.  תושבי העיר יבנה יחפשו חלופות אחרות ולא יעברו שם. מספיק פקק קטן על הציר הזה וכולם ייכנסו דרך  כביש 42 לכביש העצמאות ולתוך השכונה.

15. עיריית רחובות מתכננת לשלש את הבנייה בקריית-משה ובכפר-גבירול, כל עתודות הקרקע נמצאות סמוך לכביש 411 –  כך שבעתיד יהיה יותר גרוע.

16. החיבור לכביש 42 יתרום רבות לעיר יבמה – ראשית, זהו כביש עצמאי של יבנה שלא יהיה שייך ותלוי באף גורם ובמיוחד לא בעיריית רחובות.

17. החיבור לכביש 42 ייתן יתרון ליבנה בכך ששכונת נאות-שז"ר על כל תהליכי ה'פינוי-בינוי' המתקיימים בה כיום תקבל הקלה מהחיבור הזה, וכך גם רחובוצ הדרור ובן-גוריון.

18. כתוצאה מהחיבור הזה, התנועה על ציר עצמאות תהיה קלה וטובה יותר.

19. בנוסף, תושבי השכונה הדרום-מזרחית יתחברו לאזור התעשייה וכן לרכבת מערב במהירות – ולא דרך מרכז העיר.

20. נשארו שני קילומטרים של כביש עם שני מסלולים מצומת 411/42 לכיוון יבנה, ונשאר רק להכפיל את הגשר על נחל יבנה והנה הוסר האיום מעל אחד מצירי הכניסה לעיר .

21. כביש מספר 4 מכיוון מערב פקוק בשעות הבוקר, ובהנחה שתכנית 'ארגמן' תצא לפועל יהיה קשה עוד יותר להיכנס לעיר – בהנחה שיש ברצון תושבי השכונה הדרום-מזרחית להגיע מכביש 4 לתחנת הרכבת המערבית ולאיזור התעשייה הצפוני.

22. צריך לחשוב לחבר תח"צ מהירה בין רכבת מזרח למערב, והמעבר דרך כביש עוקף זה ייתן פתרון.

23. כשמתרחשת תאונה או כל בעיה בכביש 4, 'ווייז' מפנה לתוך העיר, לכביש 42 עצמאות ו/או סנהדרין – ואז התרחיש הוא לעיר פקוקה מבחינה תחבורתית משך שעות רבות.

הכביש החדש שיחבר את השכונה הדרום-מזרחית לכביש 42 ייתן מענה מצויין לבעיה הנ"ל – התנועה תזרום בכביש 410 חדש לכביש 42 לכיוון צפון.
בתכנית הקיימת לא יהיה אפשרי להגיע לגשר כפר גבירול לכיוון כביש 411 צפונה כי הוא יהיה פקוק ממילא.

אנחנו מנצלים את הכוח שלנו לעזור לעיריית רחובות לבנות כביש משודרג לצרכים שלהם , אנחנו חייבים לדאוג לכביש שלנו.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן