[] עו"ד טל גליקסמן, מומחה בדיני מקרקעין
על הפרק בתחום הנדל"ן בישראל: אחד השינויים הדרמטיים ביותר של השנים האחרונות בתחום התכנון והבניה – ביטול הליך ההקלות בהליך רישוי להיתר בנייה.
מדובר בשינוי שמטרתו לצמצם את הסחבת הביורוקרטית שמלווה כיום יזמים/קבלנים ואנשים פרטיים בהליכי הרישוי הנדרשים לצורך הבנייה.
תפקידו המקורי של ההליך היה להקל על תהליך הרישוי כאשר נדרש תיקון ספציפי בתוכנית שמכוחה רוצים להוציא היתר בנייה. במקום להידרש לשינוי של כל התכנית עצמה, עניין שעשוי להימשך כמה שנים, התאפשרו הקלות שהרשות המקומית מוסמכת לאשר, וכך לחסוך לכאורה זמן רב בהליך. עם הזמן נפוצו בקשות רבות להקלה ואיתן היכולת להוסיף בנייה וצפיפות. לדוגמה: במסגרת תיקון 134 לחוק התכנון והבנייה תוקנו סעיפים 14-א' ו-151 לחוק, כך שסמכותה של הוועדה המקומית לאשר הקלה שונתה וצומצמה מאד. בעוד שהמצב החוקי לפני תיקון 134 הינו שהוועדה המקומית מוסמכת לתת הקלה בכל נושא שלא נקבע כסטייה ניכרת בחוק או בתקנות, הרי שהמצב החוקי החדש הינו שסמכותה של הוועדה המקומית לאשר הקלה הינה אך ורק בנושאים שיפורטו בתקנות חדשות לעניין זה ושאין בהם כדי סטייה ניכרת מתכנית – כלומר ברירת המחדל שנקבעה בחוק עצמו, הינה הפוכה.
את הבקשות להקלה ניתן יהיה להמשיך להגיש לפי התקנות הישנות עבור כל תוכנית שהתקבלה החלטה על אישורה להפקדה לפני ה-1.1.2023. לעומת זאת, לגבי כל תוכנית שאושרה להפקדה מאוחר יותר, לא ניתן יהיה להגיש עוד בקשה להקלה, למעט מספר מצומצם של בקשות זניחות.
עבור התוכניות שאישור הפקדתן נעשה עד סוף שנת 2022, ניתן יהיה להמשיך להגיש בקשות להקלה במסגרת הליכי הוצאת ההיתר במשך שנתיים נוספות עד סוף שנת 2024, ובעתיד ניתן יהיה להאריך תקופה זו בשנתיים נוספות בצו מיוחד של שר הפנים – עד סוף שנת 2026.
על 'תוכניות חדשות', כלומר כאלו שהתקבלה החלטה להפקדתן לאחר ה- 1.1.2023, מאפשרות התקנות שאושרו להגיש בקשות מינוריות להקלה. אלו אינן כוללות כלל הקלות 'כמותיות' – כלומר כאלו המגדילות את השטח הבנוי או את מספר הדירות. מדובר בעיקר בהקלות שתכליתן הגדלת רמת הבטיחות והנגישות של המבנה. עם אלו ניתן למנות הקלה שמאפשרת בניית ממ"ד מעבר לקו הבניין, בניית מעלית מעבר לקו הבניין, הוספת מדרגות חירום, וצמצום מספר מקומות חנייה.
הליך נוסף שהתווסף כעת במסגרת התקנות החדשות, מאפשר לרשות הרישוי של הרשות המקומית לאשר סטיות קלות מתוכניות חדשות שלא במסגרת הליך של הקלה, התנגדויות, עררים וכו' – בהן: סטייה של עד 10% מקו בניין, שינוי של עד 10% בגובה הבניין, הגדלת שטח התכסית בעד 5%, ניוד שטחי שירות שנמצאים מעל הקרקע אל מתחת לקרקע, וכן להפוך שטחים עיקריים לשטחי שירות.
המאמר הינו למידע כללי בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו, כאשר הדברים נכונים למועד כתיבתם
משרד עורכי-דין ונוטריון טל גליקסמן, מומחים בדיני מקרקעין
שד' דואני 18 (קניון 'סנטר', קומה 2), יבנה
כל תחומי המקרקעין, ייצוג בעסקאות מכר/רכישה, שכירות, פינוי שוכרים, ייצוג בבתי-משפט ומוסדות התכנון
ניתן לפנות בכל שאלה ו/או עניין,
בטלפון: 052-5706888
[] צילום: ארכיון