עכשיו כשתוחלת החיים עולה ויותר אנשים מגיעים למצב של אי כשירות ויש צורך במינוי אפוטרופוס, חשוב לכם לערוך מראש ייפוי כוח מתמשך.
זהו מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מראש כשהוא כשיר וצלול, את בני משפחתו או קרוביו אשר יוכלו בעתיד לקבל החלטות בענייניו האישיים/רכושיים/רפואיים ביום שבו הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו עקב היעדר כשירות משפטית. מעל 70,000 איש כבר ניצלו את האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך.
עו"ד אביב סמוכה, תושב יבנה, מוסמך משרד המשפטים לערוך "ייפוי כוח מתמשך", עם טיפים ופתרונות שמשתלם לכם להכיר.
__אבי הלוי___
לא מדובר בצוואה
המתייחסת למצב של חלוקת רכוש לאחר הפטירה, אלא מתן הנחיות מראש למקרה עתידי שיהיה צורך בניהול ענייניו של האדם למקרה שיגיע להיעדר כשירות משפטית (מחלה/תאונה דימנציה).
עד כה, הברירה היחידה במקרים כנ"ל, של אי כשירות, הייתה כרוכה בבירוקרטיה והוצאות שכללו, בין היתר, קבלת הסכמת כל בני המשפחה ופתיחת הליך בבימ"ש למינוי אפוטרופוס, פיקוח של האפוטרופוס הכללי, המצריך הגשת דיווחים ודוחות שנתיים בקשר לפעולות הכספיות שבוצעו בענייני אותו אדם וביצוע תשלומי אגרות מדי שנה.
הפקדת ייפוי הכוח המתמשך מראש, חוסכת את כל אותם הליכים.
הפעלת ייפוי הכוח מתבצעת כנגד חו"ד רופא באמצעות האינטרנט (מערכת ההזדהות הממשלתית), ללא צורך בבימ"ש, ללא צורך בעורך-דין וללא תשלום אגרות.
בני זוג שותפים בחשבון – לא מה שחשבתם
עו"ד סמוכה מספר כי רבים טועים כשהם חושבים שבמידה ובני זוג הם שותפים בחשבון הבנק, או במידה ומצרפים ילד/ים כשותפים בחשבון הבנק הם באופן טבעי יוכלו לבצע פעולות בבנק ולקבל החלטות; רבים גם טועים במחשבה שטופס "אריכות ימים" (האמור לאפשר לשותף בחשבון להמשיך לפעול לאחר פטירת השותף בחשבון) רלוונטי גם למקרה של אי כשירות, אולם בשני המקרים, לא כך הדבר. במקרה שלא נערך לפני כן ייפוי כוח מתמשך החשבון יוקפא עד למינוי אפוטרופוס ובני משפחתו של אותו אדם, גם בני הזוג או הילדים השותפים לחשבון, לא יוכלו לפעול בחשבון הבנק עד לקבלת צו המינוי מבימ"ש; עו"ד סמוכה מסביר כי בעבר היה נהוג לצרף בן משפחה או את הילדים לחשבון הבנק כשותפים, אולם בשונה מייפוי כוח מתמשך, השותפות נכנסת לתוקף באופן מיידי, השותף הופך לבעלים של מחצית הכספים בחשבון על כל המשתמע מכך, למשל: אם חס וחלילה נפטר השותף, יורשיו של השותף נכנסים בנעליו ואותו הורה עלול למצוא את עצמו , ללא בחירתו ,שותף עם החתן/כלה והנכדים; בייפוי כוח מתמשך ההרשאה בחשבון צופה פני עתיד, ישנן מגבלות, כך שהפעולות בחשבון יבוצעו בהתאם להנחיות הממנה ולטובתו. כמו כן, ייפוי כוח מתמשך מאפשר קבלת החלטות בעיניינים רפואיים של אותו אדם ושותף בחשבון לאו.
פעולות במוצרים פנסיוניים והשקעות ללא אישור בימ"ש
עו"ד סמוכה מוסיף כי ייפוי הכוח המתמשך חשוב עוד יותר למי שמחזיק מוצרים פנסיוניים, קופות גמל, קרנות השתלמות וכיוצ"ב שכן אפוטרופוס שמונה ע"י בימ"ש יכול להפקיד את כספי אותו אדם רק ב"קרן לחסויים" של האפטרופוס הכללי או לפי הוראות בימ"ש, לעומת זאת מיופה כוח שמונה ע"פ ייפוי כוח מתמשך יוכל לבצע פעולות של שינוי/משיכה/העברה של הקופות ומסלולי השקעה, עד מיליון ש"ח, ללא אישור בימ"ש ולפי החלטת בני המשפחה וזאת בכפוף לכך שתרשם הוראה מפורשת בייפוי הכוח.
עו"ד סמוכה מעדכן כי מתגבשת הצעת חוק שתחייב בתשלום אגרה בגין הפקדת ייפוי כוח מתמשך, כך שמי שיזרדז ויערוך ייפוי כוח מתמשך לפני אותה החלטה יחסוך את תשלום האגרה.
לסיכום, מומלץ לנקוט פעולה ויפה שעה אחת קודם.
בתמונה: עו"ד אביב סמוכה, תושב יבנה, מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך 054-4498757