חבר המועצה מסיעת ש"ס ביבנה יהודה דנינו בראיון אישי, חושף טפח מחייו של איש ציבור – האתגרים, המטרות, נגיף הקורונה וגם כמה מילות תודה לראש העיר.
יהודה דנינו (31) יליד יבנה ואב לארבעה ילדים. דנינו מספר כי לאחר שנבחר לכהן כחבר מועצת העיר מטעם תנועת ש"ס יבנה, ראה לנכון להכיר וללמוד את המערכת לעומקה: "עיריית יבנה היא מערכת גדולה ומורכבת יותר מכפי הנראה. ליצור את החיבור הנכון ביני כנבחר ציבור שנגיש לתושבים. בסופו של דבר הציבור פונה אלי בבקשות שאלות בעיות, ומטרתי היא להיות האוזן הקשבת לתושבים ולהעביר את הדברים הלאה".
דנינו ציין כי ראש העיר, צבי גוב ארי, נרתם לכל בעיה שמונחת לפניו גם אם אינה בהכרח חשובה, "הוא מתייחס לדברים בכובד ראש ובצורה הראויה כמו כן מנהלי האגפים ועובדי העיריה תמיד נכונים לסייע ולעזור ואני שמח שניתנה לי הזכות לשרת את תושבי העיר, כמובן לא להכל יש מענה או אפשרות ביצוע ולפעמים דברים לוקחים זמן אך לפחות התושב יודע שהוא מקבל תשובה לאן מכוונים פני הדברים והיכן הם עומדים".
נוסף על כך, דנינו משבח את נבחרי הציבור ביבנה: "אנשים עם המון ותק, המון ניסיון והמון חכמת חיים פוליטיים. יש המון מה ללמוד מהם. כמובן אפשר לומר זכיתי שמספר 1 בסייעתי הוא רפאל (פאלי) כהן סגן ראש העיר מזה כשלושים שנה וסגן ראש העיר הנוכחי זה הקדנציה החמישית ברציפות. תבין כמה ניסיון והכרות עם סיטואציות סבוכות והיציאה מהם בדרך הנכונה יש לו ואת כל זה אני סופג יורש ומקבל, כמו כן נכון גם להזכיר גם את כבוד הרב הראשי הרב דוד אבוחצירא מנהיגותו חכמתו ואצילותו להיותה של יבנה עיר מכילה סובלנית מתוך כבוד הדדי איש לרעהו. אין משהו קטן כגדול שאני רוצה לתכנן ליזום לעשות שאני לא משתף ומתייעץ איתם, שומע את דעתם, ושוקל שוב את הדברים במאזני פלס בשביל לבצע את המעשה הנכון והחכם. אז אין ספק שבזכות זה ההשתלבות שלי בעיריית יבנה הייתה הרבה יותר חלקה ללא תקלים וחיכוכים מיותרים ויעידו על כך החברים תודה לאל".
כיצד לדעתך מערכת החינוך ביבנה התנהלה עד כה בתקופת הקורונה?
"באופן כללי אני יכול לומר על מערכת החינוך העירונית שהיא מערכת מצוינת הסוללת דרך נכונה לאלפי תלמידי העיר. העובדות מדברות בעד עצמן, אגף החינוך מביא מידי שנה הישגים במכלול תחומים. לראיה לא מכבר נערך טקס ערב הוקרה למערכת החינוך העירונית שבמרכזה הציג ראש העיר את אות ההוקרה שהעיר יבנה זכתה בפרס החינוך הארצי בשנה דאשתקד.
אין ספק שדבר זה הוא תוצאה של עבודה קשה של אנשים אכפתיים שדואגים לחינוך ילדי העיר שהם העתיד של העיר ואם פני החינוך כך ודאי שעתיד העיר מובטח ותודתי נתונה לכל אנשי החינוך. חשוב לזכור מערכת החינוך חולשת על עשרות גני ילדים בתי ספר יסודיים ותיכונים לזרמים השונים. כאמור, מדובר במאות עובדים ואלפי תלמידים ותלמידות המשמעות של זה אדירה ועל כל זה מנצח ראש העיר שכידוע מחזיק תיק חינוך והדבר בראש מעייניו ורואים שהרכבת דוהרת במסלול הנכון. גם בתקופת הקורונה המערכת התנהלה תקין ונכון בתוך כל הקושי של הלמידה מרחוק הריחוק החברתי וכל ההשלכות של הדבר הן ההשלכות הלימודיות והן החברתיות, הנתונים מראים שהתלמידים נשארו בקצב הנכון וזה מעיד על ניהול מצוין של המערכת. כאן המקום לאחל למנהל אגף החינוך החדש עשהאל שריר שמהיכרות ראשונית איתו התרשמותי שהוא איש ניהול ועשיה מעולה ולא פחות חשוב אדם חביב ונעים הליכות. איחולי שתצעיד את מערכת החינוך העירונית לגבהים חדשים ולמצוינות".
בראיון שערכת ביולי אחרון, סיפרת על התכנון לפתוח גנים ממלכתיים לזרם החרדי. מה חדש בנושא?
"אסביר מעט מה הוביל אותי להניח את ההצעה לפתיחת גנים ממלכתיים בזרם החרדי. ראשית, החינוך החרדי הוא חינוך מעולה המקנה ערכים לילד ולילדה כבר מגיל הרך על דרך ארץ כבוד לזולת כיבוד הורים ומורים שותפות ואחריות ועוד ועוד והכל על ערכי התורה והמצוות, כך שהחינוך עצמו הוא לעילא ולעילא. נכון להיום, משמשים כרגולטורים לחינוך החרדי אך ורק גופים פרטים הנותנים שירות חינוכי לתושבי העיר המעוניינים בכך. הדבר יצר לטעמי בעיות שהצטברו במהלך השנים הן בתפקוד העירוני והן לתושבים. דוגמה לכך, עד לא מזמן הרישום לשנת הלימודים היה מתבצע ישירות במוסד ואז עובר לאגף החינוך לא אחת קרה שממש סמוך לפתיחת שנת הלימודים אנו כנציגים מקבלים פניות מהורים שהילדים שלהם לא רשומים בשום מקום, באגף החינוך הם לא מוכרים כי לא נרשמו דרכו ומאידך במוסדות הנ"ל אזלו המקומות וחוזר חלילה מידי שנה. זאת מלבד העניין התקציבי והפיקוח. ברוך השם הציבור גדל והביקוש עולה בשכונה הירוקה נאות רבין ובמיוחד בנאות שמיר המתחדשת ששם באמת יש המון ציבור צעיר מסורתי המעוניין בחינוך תורני.
מתוך ראית המצוקה בנושא ומתוך דאגה לתושבים ומתוך לויאליות לעירייה ראיתי שהפתרון הנכון והטוב ביותר עבור כולם הוא לפתוח גנים ממלכתיים לזרם התורני על פי הצורך כמובן. הדבר נותן מענה חינוכי רשמי ונאות מתוך רגישות תרבותית והכרה בצרכי הזהות של התלמיד החרדי תוך יכולת עירונית של אגף החינוך למלא פיקוח ומתן שירותי חינוך ותנאים נלווים בצורה המיטבית למשפחות המעוניינות. בכך אני מאמין בכל ליבי שזה הדבר הנכון לעיר ולתושבים. אני שמח שראש העיר אימץ את הרעיון והעלה אותו על נס התרשמתי שראש העיר מאוד מעוניין שהדבר יצא לפועל כבר בשנת הלימודים הקרובה אני בטוח שאגף החינוך שבו אנשי מקצוע מעולים ידע למפות את הצרכים לחדד בפני תושבי העיר את השירות הניתן בזה, ומקווה מאוד שנוכל לברך על המוגמר".
בנוסף לכך, ביקשת לתת דגש למענה לנוער החרדי המצריך הכוונה לצבא לפני גיוס ואחריה ללימודים אקדמאים. היכן זה עומד?
"אכן הנוער החרדי תופס אצלי הרבה מקום במחשבה ובמעשה. אספר לך משהו, כשישבתי עם ראש העיר לפגישת עבודה על הנושא הזה והסברתי לו מהם ההתמודדויות של הנוער הזה שלא מצא את עצמו במסגרות של העולם החרדי ומאידך העולם החרדי שמירת תורה ומצוות חקוק אצלם, ההשתלבות שלהם בן במוסדות הלימודים בן בחברה ובצבא ואח"כ בשוק העבודה זה משהו שצריך להיות הדרגתי ומתון ובעיקר מותאם לאורח חייהם. ועם כל זה הם מתמודדים לבד ללא יד מכוונת תומכת ועוזרת לפעמים גם להורים אין את הידע והכלים להתמודד עם המצב שבנם או ביתם נתונים וגם הם חסרי אונים למול המצב וכך העלתי בפניו את הצורך לפתח לדבר הזה מענה עירוני מהיסוד בשביל לתת כלים גם לנוער וגם להורים".
עוד הוסיף: "ראש העיר אמר לי בזה הלשון 'זה פיקוח נפש ונצרך ביותר' וזה באמת כך מדובר בנוער איכותי ביותר שאם תופסים אותו בזמן ומכוונים אותו נכון אפשר להקנות להם עתיד בטוח בדרך בה הם בחרו ללכת. באמת אני יכול לומר לך שישבתי כמה וכמה פעמים עם גורמים מקצועיים בעירייה האחראים על הנושא ואנחנו מתחילים לגבש קבוצה ולתת דגש בעיקר לגילאי 16-19 שזה מרכז שנות עיצוב הנער ובמקביל לגבש תכנית הפעלה והדרכה לנוער על כל המשתמע מכך. חשוב להדגיש דברים כאלה לא נבנים וקמים מהרגע להרגע. צריך הרבה סבלנות לבניית תשתית נכונה בשביל שנבנה את הדברים נכון והדבר יהיה לתועלת ולא להיפך חלילה. אני מאוד מעריך ומוקיר תודה לכל המשתפים פעולה בנושא".
קצת קורונה. בערים רבות, כמו גם ביבנה, ישנם מתנגדי חיסונים שמסכנים ציבור שלם. דעתך על כך?
"תראה, מבין גדול ברפואה אני לא. מה שכן אנו רואים שמשרד הבריאות על כל המומחים שבו אומרים שהחיסון יעיל ומועיל ורואים זאת בחוש אנשים שהתחסנו ברובם המוחלט מקבלים את הווירוס הזה קל יותר ראינו את זה אחרי החיסון הראשון והשני ואחרי מנת הבוסטר עובדתית גל התחלואה יורד בס"ד. כמה חבל לדעת שיש אנשים שאיבדו את חייהם שהיו יכולים להינצל אם היו מתחסנים כמה כאב היו חוסכים להם ולמשפחותיהם. בעקבות המדע והרפואה יצאו גם גדולי הרבנים וקראו לכולם ללכת להתחסן לכן אדם שבאורח חייו מקשיב לרבנים ולפסקי ההלכות חייב להקשיב גם בזה ולהתחסן.
מאידך, אסור להיגרר לשיח אלים ומשפיל כלפי מי שנוהג אחרת. הממשלה ואנחנו כחברה חייבים לעשות הכל כדי לשכנע אותם שזה נכון בריאותית להם ולסביבה יש פה אחריות הדדית עלינו כחברה וכעם. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם זוהי מצווה גדולה וחשובה מהתורה, ואני קורא מכאן למי שעדיין לא התחסן צאו והתחסנו זה חוסך סבל וכאב וזה מציל חיים!! ברמה העירונית חשוב לציין כי העיר נערכה בצורה מהירה לפתיחת עמדות בדיקה סיוע לקופות החולים במתחמי חיסונים סיוע למבודדים בתקופת הסגר ובכלל הסברה והדרכה, זו תעודת כבוד לעירנו ולקהילה כולה שבשעת משבר נרתמה למען החלשים תמכה וממשיכה לפעול ברוח זו גם בעצם ימים אלה".
תספר על פרויקטים נוספים שהנך מוביל. בין היתר כאחד שעומד בראש וועדת השמות בעיר.
"ועדת שמות בראשותי היא ועדה מאוד מעניינת ומאתגרת ויש לה השלכות רבות על פני העיר. הוועדה בעצם אחראית למתן השמות לכל דבר עירוני: רחובות, מבני עירייה, גני שעשועים, כיכרות וכו'. כמובן, בשביל שהדברים יהיו מסודרים, התווינו מדיניות ברורה לוועדה וכל הצעה המוגשת נבחנת על פי המדיניות. הוספנו נופך חשוב בעיני לא פחות בכך שהוועדה לא מנציחה את פועלם וזכרם של אנשים חשובים שהלכו לעולמם אלא גם אנשים שחיים כיום. ראינו שבהוקרת פועלם ומעשיהם אנו מעבירים מסר חינוכי ראוי עם שאיפה למצוינות לערכים ולמנהיגות. מצאנו לנכון להיאבק נגד הסטנדרט המקובל ולהעביר את החלטת ההוקרה גם בוועדת שמות וגם במועצת העיר. זה בא לידי ביטוי לדוגמה, בהוקרה ליעקב טרנר שהיה ממובילי ומקימי השכונה המשטרתית ביבנה הוקרנו את פועלו על גן שעשועים בשכונה שנקרא על שמו. כך גם יהודה ברוס, ראש העיר לשעבר של יבנה, שעשה ופעל רבות לטובת העיר ותושביה ושמו נזכר לטובה בקרב אנשי העיר, הוקרנו את פועלו וקראנו את המתנ"ס החדש שנבנה בימים אלו ממש בשכונת נאות שמיר על שמו.
כמובן, ראש העיר המכהן, צבי גוב ארי, שאת פועלו לטובת העיר פיתוחה ושגשוגה אי אפשר לכמת במילים, אין ראוי ממנו שהאמפיתאטרון שהוא סמל לחדשנות וקידומה של העיר יקרא על שמו וכך עשינו. כזכור, הדבר גובה באהדה ציבורית רחבה מקיר לקיר. כמובן הכיכר מול הסדנא לאומנות שקראנו לה כיכר האומנים כמחווה לאומני יבנה. לכל הנ"ל יש מסר חינוכי מובהק ובדרך אישים אלו אנו רוצים שילדי העיר יתחנכו כך שההשפעה של ועדת שמות היא לא רק מתן שמות אלא אפילו חינוכית וזה מרומם בעיני.
לגבי שאלתך בנושא פרויקטים חדשים: הייתי מאוד רוצה לראות שינוי בתחום התרבות ופנאי לציבור הדתי תורני בעיר. יש לנו היכל תרבות מהיפים שיש ויש אמפיתאטרון מהחדשים באזורנו. אפשר וצריך לתת לציבור הזה לפחות פעם בשנה תרבות שמתאימה לאורח חייו במקומות הללו. חשוב לזכור, יש לנו את המרכז הקהילתי התורני "מרגלית" שעושה עבודה קהילתית נהדרת ומתמקד בשעות הפנאי: בין אם זה חוגים לילדים ובין אם זה להורים ותושבים בכל הגילאים. לדוגמה: בתהליך משותף עם הציבור ולבקשתם תמכנו וסייענו בהגדלת מגוון חוגי הספורט לנשים: נוספו שיעורים בימי שישי ועוד שיעורים ספציפיים לבקשתן בשעות מגוונות – וכך נעשה לכל אורך הדרך. כל זאת על מנת להיענות לעוד קהלים ולדייק את המענה עבורם. במקביל מרכז קהילתי "מרגלית" משקיע בתוכניות מגוונות סביב מעגל השנה בתמיכה מלאה שלנו. כמובן שמגיע ע"כ יישר כח גדול למנהלת המרכז הקהילתי – יפית שרעבי ולכל הצוות היקר שלה. צוות שקשוב לציבור, מספק לו שירותים ברמה גבוהה ומקבל מאיתנו גיבוי מלא לכל יוזמה".
איך אתה רואה את ההתפתחות של יבנה? מה צופן לתושבים בעתיד ואיזה נושא מצריך טיפול שעוד לא זכה עד כה?
"תשמע, ההתפתחות של יבנה היא מטאורית בקנה מידה ארצי אנו רואים את זה בשכונות החדשות מידי יום פשוטו כמשמעו נכנסים תושבים חדשים להתגורר בעיר וכמובן שהדבר מצריך משאבים נוספים להמשך תפקודה התקין של העיר. וזה לאו דווקא בשכונות החדשות, גם בוותיקות. לך לרחוב הכרמל/החרמון ותראה את המגדלים שנבנו שם במסגרת תכנית בינוי פינוי ותבין שאוטוטו הבניינים הללו מתאכלסים בדיירים חדשים והשכונה הולכת לשנות את פניה. את כל זה מוביל ראש העיר בצורה מושכלת נכונה ואחראית. יבנה זו עיר שכיף לחיות בה לגדול בה ולגדל בה את ילדינו העיר הולכת לעתיד טוב מאוד מכל הבחינות ולי נשאר רק להודות שאני חלק מהעשייה הזאת".
הקשר שלך עם ראש העיר די קרוב. ספר לנו קצת על טיב היחסים ביניכם.
"אני יכול לומר לך שהקשר שלי עם ראש העיר הוא קשר של הערכה ואהבה כנה ואני חש שזה הדדי. זה לא מונע ממני להגיד את שעל ליבי גם בדברים שאני חושב אחרת אבל הכל מתוך דרך ארץ כבוד והערכה הרבה שיש לי לראש העיר ולתפקודו.
שמע קואליציה אופוזיציה חילוקי דעות הכל טוב ויפה על דבר אחד לית מאן דפליג ואין עוררין. ראש העיר הוא איש עשיה ברמח אבריו ואת זה אנו רואים מידי יום. האיש מגיע למשרד בשעות הבוקר המוקדמות ויוצא בשעות הערב המאוחרות לא פעם פעמיים בשבוע – יום יום במשך שלוש שנים שאני במערכת אני יכול להעיד מכלי ראשון ועל שאר ה-20 שנים אחורה מעידים כל מי שליווה אותו במשך השנים. אני אמחיש לך – בישיבת הקואליציה האחרונה ישבתי לידו ולאחר שגמרנו כל החברים לדון בסדר היום דיברנו על דא והא ועלה הנושא שבעוד שנתיים בחירות ושלוש שנים כבר מאחורינו, ואז הוא אומר לי ואני מצטט 'יהודה תבין איך הזמן טס ואני מרגיש שיש לי עוד המון מה לעשות ואני פשוט לא מספיק הזמן לא מספיק לי'/ ראית בשפת הגוף והבעות הפנים שזה בא ממקום אמיתי מתוך הלב עמוק. אני יושב שם כבחורצ'יק צעיר ושואל את עצמי האיש הזה ממרום גילו שהביא את יבנה למחוזות שגם האופטימיים שבנינו לא חשבו שהעיר תגיע יושב 'ומתלונן' (מירכאות) שיש לו עוד המון מה לעשות והזמן לא מספיק, ואני שואל אותך אם זה לא איש עשיה מה כן? כמובן שלבחור צעיר כמוני הדבר נכנס עמוק לקופסת הזיכרונות כדי ללמוד כמה צריך לעשות ולעשות ללא מנוחה והקלות עצמיות. אני אוהב מאוד אנשי עשיה ומפה מגיע גם הערכה שלי לראש העיר. גם ראש העיר אוהב אנשים שעושים שיוזמים שמביאים פתרונות לבעיות ולא רק מציפים אותם ומכאן הקשר הנכון והעמוק שיש בינינו ואני מאוד מודה לו על כך".