לא עוד אלטרנטיבה – אלא בחירה ראשונה – תיכון אורט אורמת יבנה היה עד לא מזמן תיכון מקצועי שזכה לעיתים לתדמית של "תחנה אחרונה". שיעור הזכאות לבגרות עמד על פחות מ־10%, וכמות התלמידים הייתה בקו ירידה. היום, שלוש שנים לאחר מכן, מדובר בבית ספר חי, בועט, צומח – עם שיעור זכאות של 40 אחוז, עלייה מתמדת בביקוש, ובעיקר – גאוות יחידה חינוכית.
אך ההישג המרשים הזה, כך מדגיש מיכאלה, אינו הסיפור המרכזי. "תעודת בגרות היא לא חזות הכול. חינוך טוב הוא חינוך שמייצר משמעות, מסוגלות, קהילה. וכשנותנים לתלמידים הזדמנות אמיתית – הם פורחים."
*ממפקד בשייטת – למוביל מהפכה חינוכית*
רמי מיכאלה, שבעברו שירת כקצין מודיעין בשייטת 13 והשתתף בפעולות רבות במסגרת השירות הצבאי, מביא עמו לתחום החינוך גישה אסטרטגית, יסודית – ובעיקר – אמונה בלתי מתפשרת בכוחם של בני נוער. לאחר עשור בתחום החינוך, הוא הגיע ליבנה עם חזון ברור: לשנות את כללי המשחק עבור תלמידים שלא קיבלו עד כה את ההזדמנות לפרוח.
"ראיתי בעיניים תלמידים חכמים, סקרנים, מוכשרים – שמרגישים כישלון רק כי הם לא התאימו לתבנית מסוימת. וזה כאב לי. החלטתי שאנחנו מתחילים מחדש." יחד עם הצוות החינוכי החליט רמי שהתיכון הוא גם בית, גם סדנה, גם חממה – השלב הראשון במהפכה היה שינוי התפיסה: כל תלמיד באורט אורמת מקבל מנטור אישי – מורה שמלווה אותו באופן קבוע, פוגש אותו אחת לשבוע, בונה איתו מערכת לימודים אישית, מסייע בקביעת יעדים אישיים, ובעיקר – רואה אותו.
התוצאה: תלמידים שנשמטו משיעורים – חוזרים. תלמידים שלא האמינו בעצמם – מגלים הצלחות. ובית הספר? הופך למרחב אישי, בטוח, חם, מלווה.
אחד ממנועי השינוי המרכזיים הוא צוות בית הספר – מורים, מדריכים ויועצות שפועלים בגישה אישית, רואה ומחבקת. לצד הלמידה, פועלת בבית הספר מעטפת רגשית מקצועית הכוללת יועצות, פסיכולוג , ומטפלים במגןן תחומים – מתוך הבנה שבני נוער זקוקים לא רק לידע, אלא גם למקום שמכיל, מקשיב ומכוון.
בבית הספר פיתחו מודל חדש של למידה – מותאם למאה ה־21, במקום מערכת שעות אחידה – תלמידים לומדים במודל מודולרי. כל מחצית כוללת מודולים של למידה, שמורכבים משיעורים, פרויקטים, למידה עצמאית, והערכות על בסיס מיומנויות. כדי להתקדם – צריך להצליח, לא "לשרוד".
ולצד הלמידה הכללית, בית הספר מציע הכשרות מקצועיות מעשיות במסגרות, חשמל, עיבוד שבבי, שיווק דיגיטלי, בשיתוף עם תעשיות מובילות במשק הישראלי.
בנוסף ישנה למידה של מיומנויות לחיים – ולמידה שמודדת את מה שחשוב באמת – בבית הספר פועלת גישה חדשנית שמעמידה את המיומנויות במרכז: עבודת צוות, חשיבה ביקורתית, עמידה מול קהל, התמדה, אחריות ועוד. אלו לא רק מושגים – אלא מדדים של ממש, שבאמצעותם נבחנת ההתקדמות של כל תלמיד.
לצד ההוראה הרגילה, פותחה פלטפורמה ייחודית להערכת מיומנויות, המשלבת מעקב אישי, רפלקציה עצמית, ותיק עבודות. כל תלמיד רואה את הדרך שהוא עובר – לא רק דרך ציונים, אלא דרך צמיחה אישית ומקצועית.
בנוסף לידע ישנה גם תכנית לבניית זהות – בתחילת כל שנה יוצאים תלמידי כיתה ט' למסע חניכה פיזי ורגשי, הכולל ניווטים, סדנאות מנהיגות, לינה בשטח, עמידה באתגרים – והיכרות מעמיקה עם עצמם.
"זה היה רגע מכונן", משתף מיכאלה. "ראינו ילדים מסוגלים, מתרגשים, מתאמצים. זה היה יותר מכל שיעור – זה היה שיעור לחיים."
ובכל שכבה יש את המסעות שלה.
לאורך השנה, התלמידים משתתפים במיזמים ערכיים כמו חלוקת ירקות למשפחות נזקקות, חנות יד שנייה קהילתית, הקמת חדר בריחה בנושא קיימות, והתנדבות עם אזרחים ותיקים.
בנוסף, מיכאלה יחד עם צוות בית הספר לקחו על עצמם להוביל ולתמוך במשאבים רבים את קבוצת הרובוטיקה העירונית – יחד עם מנהלי בתי הספר הנוספים בעיר וכמובן ראש העיר ומחלקת החינוך בעיריית יבנה.
*תוכנית ייחודית להכנה לצה"ל*
הכנה לצה"ל הפכה לאחד מאבני היסוד של התיכון. תלמידי שכבה י' משתתפים בתכנית הכנה לצו ראשון, הכוללת מבחני דפ"ר בתחילה ובסוף, סימולציות של ראיונות, הכנה מנטלית ופיזית – כולל כושר קרבי בחוף פלמחים. השיא? שיתוף פעולה עם משאבי האנוש של מפעל אורמת – שמדמים ראיון צבאי אמיתי.
"לא באנו להפוך אותם רק ללוחמים חשוב שיעשו שירות משמעותי", מסביר מיכאלה. "באנו ללמד אותם איך להתמודד עם אתגר, איך להרים את הראש, איך להצליח מתוך עבודה קשה."
השנה התגייסו 15 בוגרים שלנו לשרות משמעותי באחד מבסיסי חיל האוויר ו-10 תלמידים המשיכו ללימודי הנדסאי במכללה אשר בבית הספר ובסוף הלימודים ישרתו בחיל האוויר כהנדסאים.
*חינוך מקצועי – כבחירה מובילה*
אורט אורמת הוא תיכון של רשת אורט ומשרד העבודה, הפועל בשיתוף עיריית יבנה ומפעל אורמת. זהו מודל חדשני של חינוך מקצועי-טכנולוגי עם רפורמה ייחודית של החינוך היוצר של משרד העבודה ומלווה בתוכנית future ready של אורט שמוכיח כי אפשר לשלב ערכים, מצוינות, מעורבות קהילתית ומיומנויות חיים – תחת קורת גג אחת.
ובשנה הקרובה? בית הספר צפוי לגדול משמעותית – עם יותר תלמידים, יותר העשרות, ויותר שיתופי פעולה חוצי תחומים.
"אני מסתובב במסדרונות ושומע תלמידים מדברים על יוזמות, על רעיונות, על המצאות. זה מרגש אותי בכל פעם מחדש. כשאתה רואה תלמיד שנכנס מבולבל, כעוס, חסר אמון – ופתאום רואה אותו מוביל פרויקט, יוזם, מדבר מול קהל – אתה יודע שעשית את שלך."
"שלוש שנים זה לא הרבה – אבל זה מספיק בשביל להצית אש. ואנחנו רק בתחילת הדרך." מסכם מיכאלה.
אורט אורמת הוא בית ספר שהוא גם חממה, גם סדנה, גם קהילה. הוא הוכחה חיה לכך שחינוך מקצועי יכול – וצריך – להיות בחירה ראשונה. כי כשמסתכלים לתלמיד בעיניים, נותנים לו כלים, מרחב ותחושת ערך – הוא יכול להגיע הכי רחוק שאפשר.
וזה, אולי, המהפך הגדול מכולם.

|