לעצב משפחה מאושרת – שיעורי בית

שאלה חשובה, שהתשובות עליה חלוקות, היא של מי האחריות על שיעורי הבית? המון פעמים אנחנו מתבלבלים והופכים את האחריות לשלנו.

שיעורי הבית ניתנים בבית הספר, והאחריות על כך היא של הילדים, מול המורים שלהם. האחריות שלנו היא לעזור להם להבין את חשיבותם של שיעורי הבית, וללמד אותם הרגלי למידה והתארגנות. עלינו לנסות ולייצר אצלם מוטיבציה פנימית להכנת שיעורי הבית, לסמוך עליהם, להראות להם שהם מסוגלים ולהסביר את חשיבותם של שיעורי הבית להצלחתם בלימודים.

ככלל, יש לדאוג לכמה תנאים חשובים להכנת שיעורי בית: סביבה מתאימה, שולחן וכיסא נוחים, נטרול גורמי הסחה (טלוויזיה, סלולרי, אחים קטנים). בנוסף יש לקבוע זמן הכנת שיעורי בית כחלק מסדר היום. רצוי שזה יהיה בזמן שאתם נוכחים בבית. במידה ואינכם נוכחים עד שעות הערב, הילד צריך לדעת שמצופה ממנו להכין שיעורי בית בשעה שקבעתם יחד. אם חזרתם ולא הכינו, אין טעם לכעוס או להוכיח, זה הזמן לעזור להם להתארגן ולהכין את מה שחשוב למחר.

במידה ויש התנגדות אנחנו צריכים להבין מה המניע לאי הכנת שיעורי הבית, האם זה בגלל קושי לימודי? אם בזה מדובר שבו איתם ועזרו להם או הביאו להם מורה פרטי/ת אם מתאפשר. ערבו את המורה לעזרה פרטנית במידת הצורך. בדקו האם מדובר בכל המקצועות או שהסירוב נובע מחוסר אהבה או חיבור למקצוע אחד. במקרה כזה אתם יכולים להגיד להם שיכינו בשאר המקצועות ושבמקצוע הזה תשבו איתם ותעזרו להם לסיים את המטלה, היו אמפתיים ודברו על זה שזה בסדר לאהוב מקצוע אחד ואת השני פחות. בחיים אנחנו לא עושים רק מה שאנחנו אוהבים או מתחברים אליו.

אפשר לחלק את שיעורי הבית למטלות קטנות עם הפסקות. ללמד אותם לארגן את הזמן שלהם, ולארגן את סדר החשיבות של הדברים שיש להם לעשות במשך היום, תנו להם הרגשה שאתם סומכים עליהם, אל תתייגו אותם כ"עצלנים" או כ"מרדנים" תיוג יוצר מציאות.
לוקח לזה זמן, זה לא קורה ביום אחד, אבל כשהאווירה סביב הכנת שיעורי הבית תהיה יותר נעימה, פחות מלחמתית, ובטח ללא ענישה, התהליך יתחיל לקרות.
אם בכל זאת יש התנגדות מוחלטת מצד הילד, ואתם מבינים שזה לא קשור בקושי נקודתי (רגשי, קשב וריכוז משתנים, חוסר מוטיבציה שנובע מאי הצלחה) שחררו, אפשרו לילד שלכם להחליט עבור עצמו. אפשרו לו להיות עצמאי, שבוחר בצורה מושכלת מה הוא רוצה לעשות ומבין מה יהיו ההשלכות של זה. אל תקלקלו את מערכת היחסים שלכם איתו.

 

אפרת תורג'מן דביר – יועצת משפחתית ומדריכת הורים
0544914091

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן