זוג הורים לילדה יחידה בת 7 הגיעו אליי להתייעצות, "הבת שלי לא "סופרת" אותי", שיתף אותי האב. לאשתי היא מקשיבה, היא מקבלת את סמכותה אבל מולי היא מורדת, כשאני אומר לה להכנס למקלחת היא מתנגדת, ואף מדברת בחוצפה. כשאני קורא לה לבוא לשולחן לאכול היא מתעלמת. רק אחרי צעקות וכשאשתי מתערבת הדברים מתחילים לקרות והיא מתחילה לשתף פעולה.
האמא שיתפה שהאבא צועק המון וזה משהו שהיא לא אוהבת שקורה, ומבקשת את עזרתי ללמד אותו להשיג שיתוף פעולה בלי צעקות. האבא אמר שהוא מנסה כל הזמן אבל זה תמיד מגיע לצעקות ואיומים בסוף. ביקשתי להגיע לתצפית בבית המשפחה.
הגעתי בזמן התארגנות ערב, האם עמדה במטבח והכינה ארוחת ערב, האב ביקש מהילדה לבוא לערוך את השולחן והילדה אמרה לו "לא בא לי" הוא הרים מבט מבוייש אליי ועמד לפנות אל הילדה בשנית, אבל האמא אמרה שיעזוב אותה עכשיו ושהיא והוא כבר יארגנו. כשהכל היה מוכן האמא קראה לילדה לבוא לאכול והילדה התיישבה לשולחן. ארוחת הערב התקיימה בנעימות. בסיום הארוחה האבא ביקש מהילדה לפנות את הכלים מהשולחן והילדה פשוט התעלמה ממנו, האב ביקש שוב, ובפעם השלישית הרים את הקול, והילדה המשיכה לחדרה. ראיתי את התסכול על פניו ואת הנחישות שלו כשהחליט שהוא לא מוותר. הוא נכנס לחדרה והתחיל באיומים, "אם לא תלכי לפנות את השולחן לא תראי טלוויזיה היום, ולא אקח אותך לכיף שתכננו למחר" בהרמת קול ובטון כועס מאד. האמא שהגיעה בעקבות הצעקות לחדר פנתה אל הילדה: "את לא רוצה לפנות את הכלים? טוב, תלכי להתקלח ולהתארגן ללילה, כשתסיימי תקראי לי ונשב לראות פרק אחד בטלוויזיה"
בפגישה הבאה בקליניקה הסברתי מהו גיבוי הורי ואיך זה עובד. הסברתי שכשאבא אומר משהו, ואמא אחר כך מבטלת את מה שאמר, זה מלמד את הילדה להבין שאבא לא קובע, שהוא לא מחליט, ושבעצם אין לו שום סמכות.
ביקשתי מהאמא להתחיל לתת גיבוי לבקשותיו של האבא. גם אם הוא נאלץ להרים את הקול שזה בעצם מה שהפעיל אותה עד כה להתערבות לטובת הילדה. הילדה צריכה לראות שאמא עומדת מאחורי אבא, וסומכת עליו ועל החלטותיו. שבוע לאחר מכן בפגישה הבאה הם סיפרו לי איך הילדה התחילה להקשיב ולשתף פעולה עם האבא כבר מהערב הראשון שבו עשו את השינוי, שתרם גם למערכת היחסים שלהם כזוג. האבא התחיל להרגיש מוערך יותר כהורה סמכותי, והאמא נהנתה מכך שפחתו הרמות הקול, הצעקות והאיומים.
מרגישים שזקוקים לעזרה, להכוונה, לזיהוי של נקודה שאחרי שינוי תעשה הבדל גדול? התקשרו לתאם פגישה ואשמח לעזור.
אפרת תורג'מן דביר – יועצת משפחתית ומדריכת הורים
0544914091