חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פרשת השבוע – פרשת מטות

על נזיר שלא מרגיש ועל נדר שהוא שלילי

האגדה מספרת על שני תרמילאים ישראלים שיצאו למזרח לטיול אחרי צבא, הרחיקו למקומות מעניינים עד שהגיעו למנזר מבודד. בכניסה למנזר הסבירו להם שיושב בפנים נזיר טיבטי שלמעלה משלושים שנה הוא מנותק מהעולם עד כדי כך שהוא אפילו לא מרגיש את גופו.

החליטו התרמילאים לבדוק את הנושא באמת וכשאף אחד לא שם לב הם דקרו את הנזיר במחט, להפתעתם הוא אכן לא הגיב לדקירה, דקרו שוב ושוב הנזיר לא זע ולא נע, אמרו אחד לשני 'בא נעשה נסיוןאחרון אבל נדקור כמו שצריך…' ואכן הכניסו דקירה רצינית והנזירקפץ לגובה חצי מטר תוך כדי צרחה. מיד לאחר שנרגע אמר להם הנזיר 'אבל את שתי הדקירות הקודמות באמת לא הרגשתי…'.

***

בפרשת השבוע, פרשת מטות אנו קוראים על דיני נדרים והכללים מתי הם חלים וכיצד ניתן להתיר נדר. נדר הוא החלטה של אדם להתנזר מצריכת דבר מסוים או ממקום מסוים. קבלת ההתנזרות נעשיתבאמירה ברורה, כגון 'אני נודר שיותר לא אוכל תפוחים' וכדומה.

בהסתכלות מלמעלה על נושא הנדרים ביהדות נראה שקיימות שתי גישות הפוכות, מצד אחד נדר הוא דבר חיובי- התנתקות מתאוות העולם והתעלות רוחנית ומצד שני הנדר הוא שלילי- אי הנאה מהטובה שה' מרעיף עלינו. נוכל לראות את שני הגישות בנדר של הנזיר. נזיר הוא אדם שקיבל על עצמו בנדר שיתנזר מיין (יחד עם הגבלות נוספות). הנזיר נחשב כקדוש ומצד שני אותו נזיר בתום תקופת נזירתו צריך להביא קורבן חטאת (קורבן שמובא על ידי אדם שחטא). מסבירים חכמינו שחטאו הוא בכך ש'לא דייך (מספיק לך) מה שאסרהתורה, אלא שאתה אוסר עליך דברים אחרים?!'.

ואם כך נשאלת השאלה האם נזירות היא דבר חיובי או שלילי? שאלה זו כמובן גם משליכה עלינו האם אנו צריכים להימנע מליהנות מדברים (מותרים כמובן) שמציע לנו העולם?

ההסבר לכך נעוץ במהות היהדות. התפיסה היהודית, בשונה משיטותאחרות, רואה את החיבור לעולם כחלק עיקרי מקיום העולם וממטרתועד כדי כך שאפילו הכהן הגדול (האדם הכי קדוש) בבואו להכנס ביוםהכיפורים (היום הכי קדוש) לקודש הקודשים (המקום הכי קדוש), חייב להיות נשוי! בשונה מכך, הנצרות לדוגמא, רואה ערך עליוןבהינזרות ופרישות מהעולם עד כד כך שאסור לכמרים ואנשי דתלשאת אשה. התורה דורשת חיבור לעולם.

העולם נברא כדי שנעשה בו שימוש 'בשבילי נברא העולם' אני צריךליהנות מהבריאה בדרך המותר. יחד עם זאת אנו חייבים לשמור על איזון וכשאדם רואה שהוא נשאב ו'מתמכר' להנאות מסוימות כדאי ואף מומלץ להתנזר מדברים אלו לתקופה מסוימת.

וכל זה הוא מפני שהמטרה בבריאת העולם היא לתקן אותו ולהשתמש בו לדברים חיוביים ובצורה חיובית מתוך מטרה לעשות את העולם מתאים להיות בית לה'.

שבת שלום

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן