חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פרשת השבוע: פרשת חוקת

על השם המשותף של שני הסבים ועל שם מוזר של פרשה בתורה

בחור יתום, בנו של גנב, נשא בחורה יתומה, בתו של אלכוהליסט. עברה שנה ונולד להם בן למזלטוב, התחילו האב והאם מתדיינים זהעם זו: הוא ביקש לקרוא לילד על שם אביו והיא ביקשה לקרוא עלשם אביה. והיו מתדיינים והולכים עד ערב יום 'הברית'. וכשבא המוהללבדוק את הרך הנולד, אם אפשר למול אותו מחר, הירצו שניהםטענותיהם לפניו.

שמע המוהל את הטענות ושאל את האב: מה היה שם אביך? ברוך היהשמוהשיב האב. ומה היה שם אביך? – חזר המוהל ושאל את האם.ברוך היה שמו'השיבה האם.

גיחך המוהל ואמר: אםכן, למה חינם תריבו? קיראו לו ברוך. אלאמה? ברוך של מי, שלך או שלה? המתינו עד שיגדל הנער ויתבררהדבר מאליו: אם גנב יהיה, ייווכח שברוך שלך הוא, ואם שיכור יהיהברוך שלה הוא.

***

בפרשת השבוע מסופר על בלק בן ציפור מלך מואב שחשש מאוד מעם ישראל לאחר שראה את הניצחון המזהיר שהיה להם מול העם האמורי ובראשם 'הבריון של השכונה' סיחון מלך האמורי, ולא ידע כיצד להתמודד איתם, אמר לעצמו בלק נלך לברר מה הכוח של משה מנהיג ישראל, הלך לברר אצל זקני מדין שזכרו את התקופה שמשה גר אצלם בבורחו מפרעה.

אמרו לו זקני מדין הכח האמיתי של משה הוא בפיו, אמר לעצמו בלך אם כך אלך ואגייס למערכה אדם שכוחו בפיו, שלח שליחים אל בלעם בן בעור שהיה עם כוחות רוחניים מיוחדים עד כדי כך שעליו נאמר שלא קם בישראל כמשה אך באומות העולם קם וזה בלעם.

ואותו בלעם ש"שומע אמרי א-ל ויודע דעת עליון" אכן מגיע לסייע לבלק במלחמה ומנסה לקלל את עם ישראל שלושה פעמים אך בכולם בסופו של דבר הוא מברך.

הסיפור היפה הזה והברכות מובאות בהרחבה בפרשתנו אך שאלה אחת מציקה מיד בהתחלה, שם הפרשה! הפרשה נקראת פרשת בלקאיך פרשה בתורה נקראת על שמו של אדם כזה רשע? הרי ביהדות מייחסים חשיבות מאוד גדולה לשמות וכיצד מתעלמים מכזאת בעיתיות? יכלו הרי לקרוא לפרשה בשם ניטראלי יותר כמו 'וירא' שזאת המילה הראשונה בפרשה.

ההסבר לכך הוא, שלמה המלך כותב בקהלת על 'יתרון האור מן החושך' זאת אומרת האור שמגיע לאחר ומתוך החושך הוא גדול יותר מהאור המגיע ללא חושך לפניו, לשם המחשה אדם שנכנס לחדר מואר לא חושב ולא מעריך את האור אך באם הוא נכנס לחדר חשוך ולוקח לו זמן מה למצוא את המתג, כאשר האור נדלק הוא כבר יודע להעריך אותו יותר.

כך גם בברכות, ישנם ברכות שמגיעות לכתחילה בצורה של ברכות אך ישנם ברכות נעלות יותר שמגיעות בצורה של קללה אך הם נהפכים לברכה והם ברכות עם שורש גבוה יותר, וזה המעלה הגדולה של הברכות שבפרשתנו שבלק ובלעם רצו להביאם כקללות את בזכות זה זכינו לברכות נעלות ביותר כמו הברכות על ביאת משיח "דרך כוכב מיעקב וקם שבט מישראל". ועניין זה מרומז כבר בשם הפרשה 'בלק'.

גם אנו צריכים לדעת להפוך את הקשיים שלנו להזדמנות או כמו שאומרים להפוך את הלימון ללימונדה.

שבת שלום

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן