לפי הערכות, אחוז ההצבעה באוכלוסייה הדתית ביבנה – כמו גם באוכלוסייה הכללית בבחירות לכנסת – יעמוד על יותר מ-90%, כך שלמועמדים החרדים והדתיים, כמו גם לשותפיהם לדרך הפוליטית עמם חתמה ש״ס על הסכמי עודפים לקראת הבחירות המוניציפליות שיתקיימו ב-27 בחודש, סיכוי גדול לזכות בקולות אשר יבטיחו להם לכל הפחות 3-4 מנדטים, במועצה אשר תכיל 15 מושבים.
מצב זה יאפשר לסנטימנט הדתי להיות לשון המאזניים בקואליציה אשר תקום לאחר הבחירות, ומן הסתם לקבל תפקידים ועמדות השפעה וסמכויות אשר יאפשרו להם להשליט בעיר סדר-יום המותאם לרוח תרבותם ואמונותיהם.

בכירים בעיר ציינו כי התחזקות הכוח הדתי בבחירות הנוכחיות יאפשרו ביתר-שאת מצבים שלא התאפשרו בקדנציות קודמות במהלך העשורים האחרונים – ובין היתר לא רק שלא יקדמו את העיר לקראת התרת הכבלים על מהלכים חילוניים – אלא אף יביאו, לדוגמא, לסגירת פעילותם של מעט העסקים הפועלים כיום בשבת בהיתר.
האמון (והאמונה) מתחזק(ת)
עוד יש לציין כי המועצה הדתית בעיר פועלת מזה כשנתיים בתנופה מחודשת תחת היו״ר החדש שלה – לוי איטח הוותיק והמוערך, ושביעות הרצון ממהלכיה – בהם חידוש בית העלמין ופעולות נוספות – מחזקים עוד יותר את אמונם של התושבים שומרי המסורת והדתיים במוסדות הדת העירוניים.
״ללא ספק בערים בהן כוח הסיעות החרדיות יתחזק, תבקש הנהגת ש״ס לחזק את אחיזתה בהתנהלות היישובים הללו וליישם בהם את רוח ההלכה ושמירת המסורת הדתית – הרי כבר ראינו את זה קורה בערים כמו בית-שמש״

עוד הם מדגישים כי הנהגתה הראשית של מפלגת ש״ס בראשות אריה דרעי קשובה ביותר להתרחשויות הצפויות במערכת הבחירות הנוכחית, מתוך הבנה כי מצבה של מדינת ישראל כיום – תחת איום ומוראות המלחמה – משפיע מאד על אופי ונטיות הלב של הבוחרים ברשויות המקומיות. אלה, נוטים לבקש ביטחון במוסדות נוספים, לאחר שמדד האמון בצבא ובכוחות הביטחון ירד באופן ניכר עקב אירועי השבעה באוקטובר.
״וללא ספק בערים בהן כוח הסיעות החרדיות יתחזק, תבקש הנהגת ש״ס לחזק את אחיזתה בהתנהלות היישובים הללו וליישם בהם את רוח ההלכה ושמירת המסורת הדתית״, אמרו, והדגישו: ״הרי כבר ראינו את זה קורה בערים כמו בית-שמש״.

שני גושים – חרדי-דתי וחילוני-מסורתי
מבחינה של הסכמי עודפי הקולות שנחתמו בשבועות האחרונים בין סיעות מועצת העיר, ניתן להבחין בבירור בהתפלגות בין גוש קואליציוני חרדי-דתי – הבא לידי ביטוי בהסכם שנחתם בין ראש העיר רועי גבאי לבין סגנו רפאל פאלי כהן – יו״ר ש״ס בעיר, לבין הגוש החילוני-מסורתי, המתגלם בהסכמים שנחתמו בין אלון רוזן לסגן ראש העיר אלי מזוז, ובין עו״ד מאיר דהן – יו״ר סניף ׳הליכוד׳ ביבנה לבין שחר סימנה.
באתר ארגון 'ישראל חופשית' התפרסם פוסט המשתף נתונים נוספים בעניין, ובין היתר מציין כי העיר יבנה ממוקמת במקום השלישי ב'מדד השבת העירונית' השלילי – שני מקומות בלבד מעל בית-שמש, ולצד דימונה, חדרה וראש העין:
בסוף החודש יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות, לאחר שנדחו בעקבות מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר.
גם במהלך המלחמה, סוגיות של חופש מכפייה דתית ממשיכות להעסיק את הציבור הישראלי, ואנו ממשיכים להיאבק למען זכויות אלו, המושפעות באופן דרמטי ממדיניות השלטון המקומי.
פחות משלושה שבועות לפני הבחירות, אנחנו מציגים בפניכם את "מדד השבת העירונית" לשנת 2023, שפורסם לראשונה בעיתון ״דה-מרקר״ על-ידי העיתונאית טלי חרותי-סובר.
במהלך השנה שעברה בדקנו שבעה פרמטרים שונים ב-32 ערים מרכזיות בישראל – תחבורה ציבורית בין עירונית, הפעלת מרכולים, תמיכה במוסדות ציבור שפועלים בשבת ועוד. כל עיר קיבלה מאיתנו ציון על הסקאלה של אפס עד שבע.
הנתונים זמינים באתר "ישראל חופשית". תוכלו לדעת מה ראש העיר שלכם עושה בשבת – או שלא – למען הציבור הליברלי.
המידע יאפשר לכם להבין איזה שירותים פעילים בעיר שלכם בשבת, יספק לכם השוואה לגבי הערים השכנות והכי חשוב – יעניק לכם ידע ששווה כוח. כוח שבו תוכלו להשתמש בקלפי.
כל הפרטים,
מסיעת ׳יבנה במרכז׳ בראשות ראש העיר גבאי נמסר: "יש ביבנה יחסי אמון ראויים לשבח בין התושבים. קהילה מאוחדת בה כל אחד מכבד את רעהו. לאורך השנים שמרנו על אופייה היפה של העיר בזכות נציגי ציבור אחראיים הרואים קודם-כל את טובת הקהילה שחיה כאן. אין לנו כל כוונה להרוס את מה שנבנה, ולא נאפשר לאף אחד לפגוע במרקם הקיים. אני ראש העיר של כולם".

מאלי מזוז, סגן ראש העיר ויו״ר סיעת ׳יבנאים׳, נמסר: ״יבנה היא עיר חמה ואוהבת יש בה ערבות ואהבה בין כל חלקי האוכלוסיה. זכינו לתת מענה לכלל התושבים, דתיים וחילונים כאחד. אנו דתיים, חילונים ומסורתיים המשתפים פעולה אחד עם השני בחיי היום-יום וגם במועצת העיר.
זכיתי להיות ממובילי מיזם "פלוגתא" בעיר שמטרתו לקרב בין חילונים לדתיים. חשוב לנו לשמור האחד על השני ועל החיים המשותפים, וכמו-כן חשוב לתת מענה לכל קהילה במקום שניתן, מתוך חשיבה משותפת ומבלי לפגוע באחרת, וכך לשמור על הסטטוס-קוו ומרקם החיים הנפלא הקיים בעיר״.
חברת המועצה הוותיקה לשעבר, רונית ארנפרוינד, הידועה לאורך השנים במאבקיה למען חברה חופשית ושיוויונית, הגיבה גם היא: "כמי שהובילה את המהלך לפתיחת עסקים בשבת בדצמבר 2015 אציין כי העיר גדלה והצטרפו אלינו מכל הקשת של מאפייני אורח החיים – מקהילת הלהט"ב לגווניה עד החרדים, ולכולם יש צרכים, ותפקיד הרשות ומחוייבותה היא לאפשר לכל אחד ואחת לחיות את חייו.

'סטטוס-קוו' הוא מונח שצריך להכניס אליו תוכן רלוונטי ואקטואלי, ומתוך ניסיון של 20 שנה של פעילות בעיר עם מנהיגות כל הקהילות, למדתי להידבר עם כולם, ובכלל זה גם יצרתי תקדים באמצעות מינוי אישה כנציגת 'יש עתיד' במועצה הדתית.
אפשר להוביל תהליכים מורכבים מבלי לשבור את כל כללי המשחק, וכל זה מתוך מחוייבות להמשיך לחזק את הפלורליזם והליברליות בחיי העיר, מתוך כבוד הדדי ואמונה בכלל של "חייה – ותן לחיות".
אלון רוזן, יו״ר רשימת ׳יבנה שלנו׳, הגיב לדברים: ״ביבנה לאורך שנים נשמר הסטטוס-קוו. לצידו, אני מאמין שיש לדגול במשפט ״חיה ותן לחיות״. המרקם האנושי בעיר לצד הקהילתיות יוצאת הדופן וההדדיות, הם שהופכים את יבנה שלנו למה שהיא: עיר מיוחדת עם צביון ייחודי.
אני באופן אישי נגד נקיטה מראש של עמדות בנושאים חשובים, ומאוד בעד להגיע לפתרונות בהידברות, ולא בכותרות בעיתונים. אני מאמין גדול בזכותו של כל אדם לחיות את חייו כפי שהוא רוצה ומאמין. לכן ישנה חשיבות במרכז העיר לקיים את הסטטוס-קוו – לצד האפשרות של פתיחת עסקים באזורים שאינם פוגעים ברגשותיהם של תושבי העיר״.