• יוני פלוטקין
השבעה באוקטובר הכה בבטן הרכה של כולנו, ובעודנו מתמודדים עם הטרגדיה הזו ועם המלחמה שנכפתה עלינו בעקבותיה, נכנסנו לשגרה בחסות מלחמה שצפויה להמשך זמן רב.
כיצד אמורה להתנהל עיר בימים של חוסר ודאות, אתגרים מבית ומבחוץ, ועם דאגה מתמדת לשלום חיילינו, בצד עצב תהומי על החללים והקורבנות שספגנו? האם ישנם עקרונות לניהול בתנאים מורכבים ולא צפויים מעין אלה? כיצד עלינו לאזן בין השיקולים השונים והערכים המגוונים שעומדים על הכף?
אני מבקש להניח כאן מספר רעיונות אשר יכולים לסייע לעיריית יבנה בהתמודדות טובה יותר מזו שאנו חוזים עד כה עם מצב החירום המתמשך בו אנו מצויים.
ניהול עיר בזמן מלחמה לצד צילן של בחירות מוניציפליות המיועדות להתקיים ממש בקרוב:
כידוע, רגע לפני שהתהפך עלינו עולמנו, היינו בעיצומן של בחירות עירוניות אשר מרגישות כרגע כמו חיים אחרים.

השינוי המרכזי הראשון, והיסודי, שעל הנהגת העיר לבצע – הוא לשים בצד את הסוגיות הפוליטיות והמחלוקות, ולהתמקד בחיזוק פלגי ההנהגה השונים בעיר (קואליציה, אופוזיציה, חברה אזרחית ועוד).
בזמן מלחמה, אפילו כזו שעלולה לכלול בחירות במהלכה, אין מקום לפוליטיקה, אין מקום לתחרות, ואין מקום לפלגנות.
זהו מבחנה האמיתי של הנהגה, ולצערי עד כה ישנה תחושה כי זהו לא תמיד המקרה. עדיין לא מאוחר מדי לשנות דיסקט ולייצר שיח, אווירה וניהול אחר בעיר השרוייה במצב חירום מתמשך ומורכב.
הגדרת סולם ערכים ברוח התקופה:
תפקידה של הנהגה הוא להוות מודל ומופת לערכי הקהילה, ולהראות באמצעות דוגמה אישית כיצד היא מאמינה שעלינו להַבנות את חיינו המשותפים בכדי לפרוח בצוותא.
סולם הערכים המוביל בשעת שלום, הוא לא זה שאמור להוביל בזמן מלחמה, וחשוב שההנהגה תבהיר לתושבים מה היא מצפה מהם – אבל קודם לכל גם מעצמה.
האיזון בין חינוך לבין ביטחון, או בין שקיפות לבין אבטחת מידע, או בין חופש הביטוי לבין הזכות לחיים, משתנים בזמן מלחמה, והיה טוב לו עיריית יבנה והעומד בראשה הייתה משקיעה יותר בדיאלוג מול הקהילה, ביצירת תחושת ביטחון, וגם בקידום הסברה לגבי ההיגיון מאחורי פעולותיה בזמנים אלו.
חיזוק ערבות הדדית, קהילתיות ותחושת אחדות:
בזמן חירום, קיימת חשיבות מוגברת לקהילה ולאחדותה. מגילת קֹהלת נכתבה ככל הנראה בידי שלמה המלך, ושמה נובע מכך שתפקידו היה "להקהיל קהילות בישראל". בדומה, אלברט איינשטיין אמר כי הטוב שבנפש האדם יוכל לצמוח ולגדול רק במידה שיהא האדם מחובר לקהילה ומעורה בה.

כך ראינו במשבר הקורונה, אשר הוציא אותנו מחיינו האידיאליים והכניס אותנו למצב של חירום והכרח, כזה אשר שינה את סדר העדיפויות שלנו ואת היכולת לניהול סדרי חיי הקהילה במובן המוכר לנו.

הנהגת העיר הובילה מבצעי סיוע לאוכלוסייה שמצאה את עצמה בצרה, ובאותה נשימה ניסתה לשמר תחושת שפיות.
לטעמי, עלינו למצוא איזון בריא בין שני קטבים – מצד אחד, חשוב להמשיך עם עשייה קהילתית רחבה לכלל תושבי העיר. מצד שני, קיים מספר הולך וגובר של אוכלוסיות בסיכון הזקוקות לסיוע דחוף ולטיפול קרוב של הרשויות.
לאור הצורך לצמצם בפעילות הכללית, ולחזק את הפעילות הממוקדת לסיוע לאוכלוסיות הזקוקות לכך, יש לתת דגש מרכזי על משמעות, ולא על כמות.
האצלת סמכויות תוך התמקדות בפיקוח, ליווי ותמיכה:
בזמן מלחמה, מנהיגות נמדדת ביכולת לשתף, להכליל, ולהיעזר בכל מי שמתאים לכך לשם שיפור החיים בעיר.
עם פרוץ המלחמה ניסו רבים להתגייס לסייע לרשות בכל אשר ניתן, בהם גם סגן ראש העיר אלי מזוז ואלון רוזן – המתמודדים על ראשות העיר.
לצערנו ידם המושטת לא נענתה על אף שלידיעתי סגן ראש העיר אלי מזוז הציע את עזרתו כמה וכמה פעמים.
ראוי כי עיריית יבנה תוכיח כי כוחה באחדותה בימים כאלה.
יש לנו נשים וגברים מוכשרים ביותר המעורבים בחיי הקהילה, בשדרות השירות של העירייה, וגם בשדה הפוליטי. מנהיג טוב יודע לרתום את כולם ביחד ולחזק את העיר באמצעות שילוב כוחות והכפלת הכוח של כולנו.

בישראל של אחרי השבעה באוקטובר, על עיריית יבנה לחזק את יסודותיה הניהוליים, לעדכן את מסגרת ההשתתפות הדמוקרטית בעירנו, ולייצר מחדש סדר יום שיאפשר השתתפות הוגנת בחלוקת הנטל החברתי בין קבוצות שונות.
כחלק מכך, על העירייה לספק שוויון הזדמנויות (לרבות מגדרי), לטפח את החתירה למצויינות וחדשנות המאפיינת את ישראל בתור ״אומת הסטארט-אפ״, מבלי לזנוח את החשיבות של צורכי רווחה ותמיכה לזקוקים לכך.

האתגר שלפנינו הוא גם הזדמנות לטפל באופן מהותי בבעיות שורש של אופן ניהול העיר, אשר משתקפות ומחריפות בשל מצב החירום – במטרה לשקם את יחסי הפרט מול הנהגת העיר, לבנות מחדש את האמון ולבצר את החוסן החברתי.
וגם, ובמובן רחב יותר – לייצר תשתית מתאימה לחיים משותפים בעיר פלורליסטית המבוססת על עקרונות היהדות והדמוקרטיה.
יוני פלוטקין הוא חבר ברשימתו של אלי מזוז למועצת העיר יבנה, מהנדס תוכנה, בוגר הטכניון, מהפעילים המרכזיים של זוכי 'מחיר למשתכן' בנאות שמיר, תושב השכונה, נשוי לנטלי ואב לשניים.
(תמונה ראשית: 'כאן', יוטיוב)