בפרשת שמות מסופר על תחילת שיעבוד עם ישראל במצרים. משה מגיע אל פרעה, בשליחתו של אלוקים, ואומר לו לשחרר את עם ישראל. פרעה, כתגובה, במקום לשחרר את עם ישראל, מכביד עליהם את העבודה. בני ישראל באים בתלונה אל משה, שמאז שהוא מנסה לשכנע את פרעה לשחררם פרעה רק העמיס עליהם עוד עבודה. ומשה רבינו פונה לאלוקים ששלח אותו ואומר "לָמָה הֲרֵעֹתָה לָעָם הַזֶּה? לָמָּה זֶּה שְׁלַחְתָּנִי?"
שאלתו של משה נראית, על פניו, עזות, חוצפה כלפי ה'. ואנו רואים שהקב"ה עונה לו ומתייחס לטענתו.
את אותה שאלה ניתן לשאול בצורות שונות. בצורה של תלונה וטענה כלפי אלוקים, אפשר גם לשאול בצורה מזלזלת וקנטרנית, אך ניתן לשאול גם בצורה של רצון אמיתי וכנה להבין מדוע.
לאחר התשובה של אלוקים למשה "עַתָּה תִרְאֶה אֲשֶׁר אֶעֱשֶׂה לְפַרְעֹה כִּי בְיָד חֲזָקָה יְשַׁלְּחֵם וּבְיָד חֲזָקָה יְגָרְשֵׁם מֵאַרְצוֹ", הוא מתייחס גם לעצם שאלתו של משה ואומר לו: 'אני נגליתי לאברהם יצחק ויעקב וציוותי אותם לעשות דברים שהם לא הבינו אך הם לא שאלו למה אלא ביצעו את מה שביקשתי מהם'.
באזכור האבות אין כוונתו לומר ח"ו שמשה לא היה בסדר, אלא לומר שהדרך הנכונה של השאלה היא קודם כל להאמין! שזה מה שעשו האבות. ולאחר מכן, מתוך האמונה, ניתן לשאול ולנסות להבין. הבסיס מוכרח להיות אמונה ולאחריה מותר לשאול. וכמובן שחלק מהאמונה היא שבן אדם לא יכול להבין באמת את מעשיו של אלוקים. ומכך שה' לא כועס על משה ניתן להבין שגם משה שאל שאלה לאחר שהיה לה את הבסיס- האמונה התמידית שלו בה'.
לפעמים אנו נתקלים באנשים ששואלים מדוע אלוקים עשה לי כך וכך?' ו'למה אני שמשתדל להתנהג בסדר מגיע לי לסבול מזה וזה?' חשוב לדעת שהשאלות האלו הרבה פעמים נכונות אך הגישה שלהם צריכה להיות מתוך אמונה וביטחון שה' רוצה את טובתנו ורק לאחר מכן לנסות בצורה כנה ואמיתית להבין.
שבת שלום