חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ההשקעה שמכפילה את עצמה

על השיטה המיוחדת של הקבצן הפקיסטני ועל הרווח הכפול של נותן הצדקה • הרב אורי וילהלם עם פרשת השבוע - 'ראה'

ב"ה

• הרב אורי וילהלם

מוחמד וסעיד הם שני קבצנים שעובדים בלונדון בשני רחובות מקבילים.
מוחמד מצליח לקבץ בקושי, כל יום, שתים-שלוש לירות שטרלינג. לעומתו סעיד מביא כל יום הביתה מזוודה מלאה שטרות של עשר לירות שטרלינג. למוחמד יש זוג מכנסים עם חורים, לעומתו לסעיד יש מכונית מרצדס, וקוטג' בלי משכנתא.
יום אחד, מוחמד שואל את סעיד: "אני הרי עובד קשה כמוך, אז איך זה שאתה מצליח לקבץ כל-כך הרבה נדבות, יותר ממני?". עונה סעיד למוחמד: "תראה לי מה כתוב בשלט שלך?" – מוחמד שולף מהתיק את השלט: "אין לי עבודה, ויש לי אשה ושמונה ילדים לפרנס".
"זה מה שכתוב לך?", מגחך סעיד, "מה הפלא שאתה כזה דלפון ומצליח לקבץ רק שתיים-שלוש לירות שטרלינג ליום?!".

"אז מה כתוב בשלט שלך?", שואל מוחמד,
וסעיד מחייך ומראה לו שלט שעליו כתוב "חסרים לי רק עוד עשר לירות שטרלינג כדי לחזור לפקיסטן".

***

בפרשת השבוע מובאים בהרחבה מספר פסוקים על חשיבות מצוות נתינה בכלל, ונתינת הצדקה בפרט. בהתחלה כתוב כך: "כִּי יִהְיֶה בְךָ אֶבְיוֹן מֵאַחַד אַחֶיךָ…לֹא תְאַמֵּץ אֶת לְבָבְךָ וְלֹא תִקְפֹּץ אֶת יָדְךָ מֵאָחִיךָ הָאֶבְיוֹן. כִּי פָתֹחַ תִּפְתַּח אֶת יָדְךָ" – וממשיכה התורה ואומרת שוב: "נָתוֹן תִּתֵּן לוֹ וְלֹא יֵרַע לְבָבְךָ בְּתִתְּךָ לוֹ", ולאחר מכן ממשיכה התורה עם אזכורים נוספים לגבי חשיבות הנתינה.

ידועה לכולם החשיבות הרבה של כל מילה בתורה. בדרך כלל הדברים כתובים בתורה בקצרה ובלי הרחבה של מילים וכיצד ומדוע לפתע, בפסוקים אלה, התורה חוזרת שוב על אותו עניין פעם נוספת?

מסבירים המפרשים שישנם שני עניינים שונים במצוות הצדקה שכנגדם הכפילות בפסוקי התורה. כאשר אדם נותן לעני צדקה ישנם שני מרוויחים:
1. הנותן מרוויח את הברכה ואת ההרגל להיות עדין, מתחשב ומרחם.
2. מקבל התרומה מרוויח את האוכל או הכסף להם הוא זקוק.

העניין הראשון שעליו כתוב בתורה הוא הרווח של הנותן. זאת אומרת, התורה מדגישה ליהודי שדבר ראשון הוא בעצמו מרוויח מנתינת הצדקה, ולאחר מכן חוזרת שוב התורה על החשיבות של נתינת הצדקה בגלל המקבל, שגם הוא מרוויח מהעניין כמובן.

בשבוע הבא אנחנו נכנסים לחודש אלול, חודש הרחמים והסליחות. אחד מראשי התיבות שמובאים בספרי הקדמונים על חודש אלול הוא במשפט: "איש לרעהו ומתנות לאביונים", שכמובן מרמז על ההכנה לימי הדין מתוך הוספה בצדקה ובנתינה לזולת.

והמסר עבורנו הוא פשוט: גם מצד פרשת השבוע וגם מצד חודש אלול יש להרבות בחסד ונתינה לזולת. ואל תשכחו, גם הנותן מרוויח!

ונסיים בברכה המופיעה בפרשתנו, בהמשך לפסוקים אודות נתינת הצדקה: "בִּגְלַל הַדָּבָר הַזֶּה יְבָרֶכְךָ ה' אֱ-לֹהֶיךָ בְּכָל מַעֲשֶׂךָ וּבְכֹל מִשְׁלַח יָדֶךָ".

שבת שלום.

לתגובות והערות:

הרב אורי וילהלם, רב נווה-אילן
052-7703178
[email protected]

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן