פרופ' ליטל קינן-בוקר, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) במשרד הבריאות, מצטרפת היום לקריאתה של רונית ארנפרוינד, יו"ר ארגון 'א.נשים' ולשעבר חברת מועצת העיר יבנה, לקיום סקר תחלואה דחוף בקרב תושבי השכונות הדרומיות בעיר יבנה, החשופים מזה למעלה מ-3 שנים לזיהום אוויר חמור שמקורו במפעלים מזהמים באיזור התעשייה הצפוני של אשדוד.
"הדוח מתייחס לתחלואת הסרטן, אלא שבשכונות הללו קיימות עדויות הולכות ומתרבות על קשיי נשימה, ובשל כך בקשתנו כי תתקיים בזמן הקרוב בדיקה של כמות, סוגי ורמת התחלואה שקשורה גם לקשיי נשימה/ריאות, סרטן ריאות, ועוד"
פרופסור קינן אימצה את תמונת המצב אותה הציבה ארנפרוינד בפניה ובפני בכירי משרד הבריאות, בה תואר בין היתר כי נתוני התחלואה במחלות קשות המצויים בידי משרד הבריאות מתייחסים לכל המאוחר עד שנת 2019, וכי הרישום הלאומי לסרטן אינו רישום online המתעדכן בזמן-אמת, אלא רישום פסיבי המבוסס על דיווחים ממקורות מידע שונים, ולפיכך יש ברישום פער קבוע של שנתיים קלנדריות – ורק בסוף השנה הנוכחית יתעדכן הרישום עד לתום 2021.
לעקוב אחר התחלואה בנאות-שמיר ובנאות-רבין בתדירות גבוהה
"הבעיה היא שיש כרגע תקלה בעדכון כתובות החולים שנרשמו עבור שנת 2020", מציינת פרופ' קינן, "ובשל החמרת פליטות חומרים המזהמים את האוויר בשנים האחרונות, על המשרד להתייחס לשכונות נאות-שמיר ונאות-רבין בעיר יבנה כאזור שיש לעקוב ולבחון אותו בתדירות גבוהה, כל זאת על-מנת שיהיה בידינו היכולת לעקוב אחר הנזקים הבריאותיים ככל הניתן בזמן אמת".

"אנו יכולים לבצע בדיקות בשאלות מסוג זה רק עבור מחלות עבורן קיימים רישומים לאומיים (כמו רישום הסרטן)", היא מציינת, ומוסיפה: "משום כך, כאשר אין עדות לסיגנל כלשהו (כפי שעלה בבדיקה שעשינו עבור יבנה) איננו עורכים בדיקות קבועות אלא רק במענה לבקשות. נשמח לבצע בדיקה נוספת עם עדכון נתוני רישום הסרטן".
עוד מציינת פרופ' קינן: "הדוח המפורט מתייחס לתחלואת הסרטן, אלא שבשכונות הללו קיימות עדויות אשר הולכות ומתרבות על בעיות הקשורות בקשיי נשימה, ובשל כך בקשתנו כי תתקיים בזמן הקרוב בדיקה של כמות, סוגי ורמת התחלואה שקשורה גם לקשיי נשימה/ריאות, סרטן ריאות, ועוד", והיא מצטרפת לקריאתה של ארנפרוינד למצוא את המשאבים הנדרשים לצורך יציאה לסקר התחלואה האמור בהקדם.
לאכוף מיידית סמכויות מול המפעלים המזהמים
תמיכתה של מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות מוסיפה רוח גבית לפנייתה של ארנפרוינד היום גם אל ד"ר אורנה מצנר – המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה ולד"ר אודי קלינר – רופא מחוז מרכז במשרד הבריאות, בעניין הפליטות החריגות וזיהום האוויר ממפעלי אשדוד-צפון ובדרישה להפעלת סמכויותיהם.
"כל דחייה והשהייה, או/ו הדברות כזו או אחרת המתקיימת לאורך זמן עם המפעלים, ממשיכה לפגוע ולהחמיר את מצבם בריאותם של התושבים"
בפנייתה אל ד"ר מצנר מציינת ארנפרוינד: "אנו מבקשים לפנות אלייך לאכוף ללא דיחוי את החוק אשר בסמכותך על כל חריגה בפליטות וזיהום האוויר.
תושבים מעידים על חוויית מגורים ב"גטו" בבתיהם או/ו "עננת רעל" בחוץ, כשהם כל היממה נאלצים לשהות בבית עם חלונות מוגפים, ללא יכולת לצאת למרפסות.
מעיון בדו"ח המפל"ס ונתוני הניטורים אשר נעשים מפעם לפעם, אפשר לגלות באופן ברור כי התושבים אמנם נמצאים במרחב של זיהום אוויר חמור במיוחד.
כל דחייה והשהייה, או/ו הדברות כזו או אחרת המתקיימת לאורך זמן עם המפעלים, ממשיכה לפגוע ולהחמיר את מצבם בריאותם של התושבים".
בפנייה ישירה אל ד"ר קלינר, רופא המחוז, מדגישה ארנפרוינד תחת הכותרת: 'חשד להתפרצות תחלואה אקוטית' את הדברים הבאים: "אנו מבקשים לפנות אליך לקיים בדיקה אפידמיולוגית מקיפה בהקדם האפשרי ביבנה, בעיקר בשכונות נאות-שמיר ונאות-רבין – כל זה לאור העדויות בשנים אלו על קשיי נשימה, על צרבות בעיניים, כאבי ראש, ועוד.
ככל שניתן יהיה לקבל מידע מקיף ומעמיק, כך ניתן יהיה לייצר מענים ראויים לטובת בריאותם של כלל התושבים ובנסיבות הללו בדחיפות נדרשת".
ארנפרוינד צירפה אל פניותיה צילומים מתכתובות בקבוצת התושבים המדגישות ומלמדות על רמת הדאגה, העיסוק והחרדה של התושבים.
[] צילומים ואילוסטרציה: ארכיון; באדיבות רונית ארנפרוינד