• ד"ר גלעד שמיר
אנחנו חיים בעולם רווי בינה מלאכותית, שהינה טכנולוגיה נפוצה שמטרתה לאפשר למערכת ממוחשבת לקבל החלטות באופן עצמאי כפי שאדם מסוגל.
היא משפיעה על כולנו, בין אם זה כשאנחנו עושים קניות באינטרנט ומקבלים מודעות המבוססות על תחומי העניין שלנו, ובין כשאנחנו צופים בסרטונים ומקבלים המלצות המתאימות לנו אישית.
בינה מלאכותית משפיעה גם על שוק התעסוקה באופן הולך וגובר. מקצועות חדשים צצים, כמו מהנדס פרומפטים, ובאחרים בני אדם יוכשרו לעבוד לצד תוכנות בינה מלאכותית אשר מבצעות פעולות שעד כה נחשבו לנחלת האדם בלבד, כמו הסקת מסקנות וכתיבת טקסטים יצירתיים.
יחד עם שינויים מהותיים אלה, עולה הצורך שגם מערכת החינוך תתעדכן כדי להמשיך להצמיח תושבים המשתלבים בחברה ותורמים לשוק התעסוקה המודרני.

בינה מלאכותית משתלבת בחינוך בשני אופנים: האחד הוא בעזרה למורים ולתלמידים במקצועות הלימוד הקלאסיים בבית-ספר – כמו מתמטיקה, היסטוריה, לשון, אנגלית ואפילו תנ"ך. האופן השני הוא בשילוב שיעורי בינה מלאכותית כך שכל תלמיד יכיר מהי, יידע איך להיעזר בה – וגם יפגין כלפיה ביקורתיות.
עד היום, 11 מדינות אימצו תוכנית לימודי בינה מלאכותית במערכת החינוך, דבר שבארץ עדיין לא קרה ברמה הארצית.
וכאן נכנסות לתמונה רשויות מקומיות חזקות בחינוך, המחליטות לקדם את מערכת החינוך לעידן הבינה המלאכותית דרך חשיפה למנהלים, הכשרת מורים ולימודי בינה מלאכותית לתלמידים.
חשוב להטמיע בינה מלאכותית בחינוך עם חשיבה ממוקדת באדם – מורים חייבים להמשיך ולמלא תפקיד מרכזי, תוך הבטחת ההתאמה למטרות ולערכים חינוכיים. בסופו של דבר, יש לראות בבינה מלאכותית בחינוך ככלי רב-עוצמה המשלים ומעצים את המורים, ומטפח סביבת למידה אישית, מכילה ואפקטיבית יותר עבור התלמידים.
ד"ר גלעד שמיר, תושב יבנה, חוקר בינה מלאכותית בלמידה, יועץ משרד החינוך לבינה מלאכותית בחינוך ומפעיל תוכנית הקוד העירונית של יבנה.
054-4486268