חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מדד השוויון המגדרי בישראל בשפל

ומה ביבנה? היו ימים טובים יותר - כיום חברה אחת בלבד במועצת העיר מייצגת את כל המגדר הנשי • רונית ארנפרוינד: "מצער מאד שהיום אין שום ייצוג נשי במועצה הדתית, ובמועצת העיר הייצוג הינו סמלי לחלוטין. השוויון המגדרי במרחב הציבורי דורדר גם ביבנה. בחברה ליברלית, פלורליסטית, כמו שראוי כי יבנה תהיה - חובה שעובדה זו תתוקן באופן משמעותי באוקטובר השנה"

רונית ארנפרוינד, חברת מועצת העיר יבנה לשעבר ופעילה חברתית מרכזית מזה שנים – בין היתר במאבק על שוויון בכלל ושוויון מגדרי בפרט – נטלה חלק בישיבת חירום אשר התקיימה בכנסת ביוזמת יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד בעניין מגמת ההתדרדרות במדד מעמד הנשים.

בשבוע שעבר פורסם כי ישראל התדרדרה ב-23 מקומות במדד 'הפורום הכלכלי העולמי' הבוחן שוויון מגדרי, ודורגה במקום ה-83 לעומת אשתקד, אז דורגה במקום ה-60.

התדרדרות של 23 מקומות – בשנה אחת

ארנפרוינד מנתחת ומציינת כי בתוך שנה בלבד ישראל צנחה בדירוג השוויון בין גברים לנשים – בשכר, במשרות ובפוליטיקה, כפי שמשתקף גם בייצוג הנשי הנמוך בכנסת ובממשלה הנוכחית.

"בישראל מנסים לייצר בתקופה האחרונה הלך-רוח כאילו הנשים שוות פחות – בעיקר במרחב הציבורי, בתעסוקה, בצבא ובפוליטיקה"

במקביל, מחקר של 'הרשות לקידום מעמד האישה' חושף כי 7 מתוך 10 פוליטיקאים שספגו ביטויים פוגעניים ברשת – הן נשים.

"נכון לומר כי דירדרו אותנו למחוזות של העולם שלישי ואולי נמוך יותר", אומרת ארנפרוינד, "בתקופה האחרונה אנחנו עדים ועדות למתקפה בוטה מצד חוגים חרדיים ומשיחיים על מקומה של האישה – נגד שילוב נשים בשולחן מקבלי ההחלטות; נגד שילובן של נשים בחיילות ובתפקידים מסויימים בצה"ל – שלא לדבר על מקומן של נשים בממשלה ובכנסת.

"רק גברים נוסעים באוטובוס"

המתקפה הזו יוצאת נגד ההישגים שכבר הושגו באשר למעמד הנשים בארץ, ויתרה מכך עלולה להמשיך ולדרדר אותנו עוד למחוזות חשוכים כמו למשל כאלה שכבר התחילו להתרחש – הדורשים מאישה לשבת מאחור באירועים, ולשבת מאחור באוטובוס – ובעיר אשדוד הגדילו לעשות, ודרשו מנשים לרדת מהאוטובוס בטענה כי רק גברים נוסעים באוטובוס ועל הנשים ללכת ברגל".

"דירדרו אותנו למחוזות של העולם שלישי ואולי נמוך יותר"

ארנפרוינד מדגישה: "בישראל מנסים לייצר בתקופה האחרונה הלך-רוח כאילו הנשים שוות פחות – בעיקר במרחב הציבורי, בתעסוקה, בצבא ובפוליטיקה".

ביטויים פוגעניים כלפי נשים בתפקיד ציבורי

146 מדינות נבחנו בדוח המגדר הגלובלי (The Global Gender Report) של הפורום הכלכלי העולמי, וישראל, כאמור צנחה. במקביל, המחקר החדש של הרשות לקידום מעמד האישה חושף כי נשים בפוליטיקה סופגות הרבה יותר ביטויים פוגעניים ברשת, ובין העלבונות הנפוצים: "אישה עלובה", "אישה צבועה" ו"כלבה".

דוח המגדר הגלובלי בוחן מדי שנה את הפערים בין גברים לנשים, תוך התמקדות בארבעה ממדים מרכזיים: השתתפות והזדמנויות כלכליות; הישגים חינוכיים; בריאות; העצמה פוליטית.

בשבוע האחרון התקיימו בבג"צ שני דיונים על הפליית נשים – האחד בצבא, במיונים לחיילות לוחמות, והשני בעתירה של שדולת הנשים, 'נעמ"ת', ו'פורום דבורה', בנושא הפרת החובה לייצוג הולם במינוי מנכ"ליות ומשרות אמון אחרות במשרדי הממשלה. "הייצוג הנשי הנמוך מפר באופן בוטה את החוק ל'שוויון מגדרי' אשר אמור להתחיל בייצוג שוויוני", ארנפרוינד מציינת, ומדגישה כי בממשלה הנוכחית מספר השֹרות פחת באופן דרמטי, כמו גם מספר מנכ"ליות משרדים – 2 בלבד, וכמו-כן מונתה רק יושבת-ראש ועדה אחת בכנסת.

יושבת-ראש ועדה אחת בכנסת

רונית: "בעולם הרחב וגם בישראל כבר נוכחנו להכיר בחשיבות פעילותן של נשים בכל הדרגות ובכל התפקידים ובעיקר בצמתים של קבלת ההחלטות. בעבר, בעת שכיהנתי במועצת העיר יבנה, שיתפו עימי פעולה ראש העיר צבי גוב-ארי ז"ל וחבר המועצה פאלי כהן, ויחד בחרנו אישה מהסיעה שלי להיות חברת המועצה הדתית בעיר – אורלי עמרני, אשר עשתה עבודה נפלאה בתפקיד.

לתקן באוקטובר – בבחירות המוניציפליות. ארנפרוינד [] צילום: ארכיון
מצער מאד שהיום אין שום ייצוג נשי במועצה הדתית, ובמועצת העיר הייצוג הינו סמלי לחלוטין.

השוויון המגדרי במרחב הציבורי בשתי המועצות הללו דורדר גם ביבנה. בחברה ליברלית, פלורליסטית, כמו שראוי כי יבנה תהיה – חובה שעובדה זו תתוקן באופן משמעותי באוקטובר השנה – ולא רק באופן סמלי, אלא מהותית".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן