קפריסין קיבלה את עצמאותה מאנגליה ב-1960, הפכה לחברה באיחוד האירופי (EU) ב-2004, וקיבלה את המטבע האירופי ב-2008.
מבחינה תרבותית, ההשפעה הבריטית על האי עדיין מורגשת, בין השאר בשל היות האי בסיס חשוב לצבא ולצי הבריטי.
צמיחה מתוך משברים
שני משברים גדולים פקדו את האי עד היום.
הראשון – ב-1974, עם פלישת טורקיה לחלקו הצפוני של האי – שנותר בידיים טורקיות עד היום.
משבר שני גדול אירע בשנים 2013-2012, כאשר כלכלת קפריסין קרסה בעקבות מינוף יתר של חברות נדל”ן מקומיות, קריסת הכלכלה היוונית, והורדת הדירוג של האג”ח הממשלתי.
גילויי הגז האחרונים, שוק התיירות הגואה והעובדה שיחס השטח לתושבים עדיין נמוך, הם גורמים נוספים שמאיצים את הצמיחה של האי. בקרב אנליסטים קיים קונצנזוס שהצמיחה הכלכלית של האי צפויה להמשך בשנים הקרובות
לאחר תכנית הצלה קשוחה של האיחוד האירופי, קפריסין החלה בתהליך התאוששות מואץ, אשר כבר מ-2015 החל להניב תוצאות: עלייה משמעותית ב-GDP – התוצר הלאומי הגולמי – ירידה חדה בשיעור האבטלה, עליה בדירוג האשראי וגידול חד בהשקעות חוץ.
גילויי הגז האחרונים, שוק התיירות הגואה והעובדה שיחס השטח לתושבים עדיין נמוך, הם גורמים נוספים שמאיצים את הצמיחה של האי.
בקרב אנליסטים קיים קונצנזוס שהצמיחה הכלכלית של האי צפויה להמשך בשנים הקרובות.
אז למה להשקיע בנדל”ן בקפריסין?
סביבת מס מאוד נמוכה:
למעשה, היא אחת הנמוכות במדינות ה-OECD. בקפריסין אין חיוב במס בגין רווחי הון וחלוקת דיבידנד (למעט עסקאות נדל”ן), מס חברות עומד על 12.5% וקפריסין אף חתומה על אמנות רבות למניעת כפל מס על השקעות נדל”ן.
חברות באיחוד האירופי:
חברות באיחוד תורמת הן לצמיחה הכלכלית של האי והן לשקט המדיני והפוליטי היחסי ממנו נהנה האי.
שוק נדל”ן מתעורר:
מחירי הדירות והנכסים בקפריסין עולים באופן רציף. ישנם פרויקטים רבים בבנייה ועדיין ניתן למצוא הזדמנויות נאות מאד למשקיע החכם.
כניסה של חברות בינלאומיות לקפריסין:
חברות גלובליות גדולות כדוגמת מיקרוסופט, אמדוקס ואחרות, מקימות מרכזים בקפריסין, בעיקר בשל סביבת המס הנמוכה. בעקבות זאת, אזרחי חוץ רבים מגיעים לעבוד בקפריסין ובכך גם מגדילים את הצורך בפיתוח תשתיות ונדל”ן.
באופן גס וכפי שנסיון רב ומגוון מלמד, טווח התשואה על השקעות בבתים ודירות בקפריסין נע בין 6% ל–10% בשנה – וזאת רק עבור השכרת הנכסים, וללא שקלול עליית הערך שלהם
יש לאן לגדול:
צפיפות האוכלוסיה לק"מ בקפריסין נמוכה פי-4 לעומת ישראל. קיימים שטחים רבים לא מנוצלים ותוכניות לפיתוח של הערים ואזורי הספר.
רב-תרבותיות:
בקפריסין אחוז גבוה של אזרחי חוץ. אנגלים, רוסים, ישראלים ואזרחים רבים מהאיחוד, מהווים אחוז משמעותי מהאוכלוסייה. האי כיום נוח מאד להשקעות זרות והממשלה מעודדת כניסה של הון זר.
כמו כן, גילויים והשמשה של מאגרי גז טבעי תורמים להמשך הצמיחה הכלכלית של האי.
טיסות מרובות וזולות:
מגוון רחב של חברות תעופה מפעילות טיסות זולות מישראל (ומאירופה) לקפריסין. טיסות יכולות להתחיל במחירים של 20€–30€.
נופים, ים, ומזג-אוויר:
קפריסין היא אי יפהפה, עם אקלים נח בכל ימות השנה, חופים קסומים ותחושה של אופי בתולי שעוד לא נהרס.
בעלות על בית או דירה בקפריסין מאפשרת למעוניינים ליהנות מבית קיט קרוב במרחק שעה טיסה. לכל אלה שמטרת ההשקעה היא השכרת הנכס לטווחים קצרים, חשוב לציין שהעונה התיירותית בקפריסין ארוכה יותר מכל מקום אחר באירופה (המקבילה האירופאית היחידה היא טורקיה) – וההשפעה על פוטנציאל התשואה פה הוא משמעותי.
ולאיזו תשואה אפשר לצפות מנדל”ן בקפריסין?
כמובן שהתשובה לשאלה זו מורכבת ותלויה בהרבה גורמים: אופק ההשקעה, עלויות, רמת הסיכון וכו’.
באופן גס וכפי שנסיון רב ומגוון מלמד, טווח התשואה על השקעות בבתים ודירות בקפריסין נע בין 6% ל–10% בשנה – וזאת רק עבור השכרת הנכסים, וללא שקלול עליית הערך שלהם.
על-מנת להגיע לתשואות גבוהות יש למצוא את ההזדמנויות הנכונות, ולשם כך צריך רשת של אנשי מקצוע מקומיים המחוברים וחיים את השוק ואת ההזדמנויות שהוא מזמן.
[] צילומים: ארכיון, youtube, 'ויקיפדיה', לשכת התיירות-קפריסין