דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הקמת מרפסות בבית משותף

• עו"ד טל גליקסמן, מומחה בדיני מקרקעין

בשנים האחרונות ישנם בניינים רבים אשר דייריהם מחליטים להקים מרפסות שמש על-מנת לשדרג את איכות החיים בדירה ואת החוויה. אלא שישנם כללים ברורים, והבנייה צריכה להיעשות בהתאם לחוק והדין.

בהחלטה שניתנה לאחרונה במסגרת ערר [(ת"א) 1088-07-22 ברק אהרון ואח' נ' הוועדה המקומית לתכנון ובנייה – תל אביב-יפו, מיום 24.4.23] נדון ערר שהגישו בעלי דירת-גן על החלטת רשות הרישוי שאישרה לדיירים בבית המשותף בקשה לתוספת מרפסות בחזית אחורית של בית משותף.

הבקשה שהוגשה לעיריית תל-אביב על-ידי בעלי הדירות בבניין, הנה בקשה לקבלת היתר עבור 7 דירות הקיימות בחזית האחורית של הבניין, להוספת מרפסות שמש בשטח 7 מ"ר כל אחת – מעל דירת-גן.

בעלי דירת הגן טענו בין השאר כי במסגרת הבקשה מתוכננים עמודים בתחום שטח החצר המוצמד לדירתם, שיהוו מסד למרפסות המוצעות בבקשה להיתר, ועמודים אלה חודרים לתוך הריצוף בחצר.

עוד טענו בעלי דירת הגן כי הפרגולה שבדירתם מסומנת להריסה בתשריט הבקשה להיתר, וכי בניית המרפסות תגרום נזק לרכושם.

ועדת הערר קיבלה את הערר באופן חלקי, תוך שהיא קובעת כי "לא ניתן להגיש בקשה להיתר על מקרקעין של הזולת, ובקשה להיתר יכולה להיות מוגשת רק על-ידי מי שיש לו זכות במקרקעין (ר' תקנה 26 לתקנות הרישוי)".

משהבקשה להיתר הוגשה ללא הסכמתם של בעלי דירת הגן, הרי שהיא לא יכולה לחול על שטח החצר הצמודה (והמחוברים) לדירת הגן.

שונה המצב בכל הקשור לבקשה המוגשת על השטח המשותף. בעל זכויות ברכוש המשותף רשאי להגיש בקשה על שטח משותף, גם אם היא לא מלווה בהסכמה של כל בעלי הזכויות בשטח המשותף, ובלבד שהיא הוגשה על-ידי חלק מבעלי הזכויות בשטח המשותף. במקרה שהבקשה מוגשת שלא '"בהסכמתם של כל בעלי הזכויות במקרקעין" חל ההסדר הקבוע בהוראות תקנה 36 (ב) לתקנות הרישוי, ולפיכך יש לתקן את הבקשה כמתחייב.

לעניין הפגיעה נקבע כי "ביחס לטענות העוררים בדבר פגיעה שתגרם להם לטענתם עקב בניית המרפסות…הרי שאלו אינם עניין לוועדת הערר. לאור שיעור ההסכמות שבידי מגישי הבקשה ביחס לשינויים בבית המשותף (למעט בחצר העוררים), ולאור התאמת הבקשה להוראות תוכנית תא/ 3729 /א, רשאים העוררים לברר טענותיהם אלו לפני המפקח על בתים משותפים, בהתאם לאמור בסעף 71 ג לחוק המקרקעין, או בכל דרך שימצאו לנכון".

בסופו של דבר קבעה הוועדה כי היתר הבנייה לבניית המרפסות ייוותר על כנו בתנאי שיבוטל סימון עמודי התמיכה בתחום החצר של בעלי דירת הגן ויתוקן סימון מיקום רצפת המרפסת ביחס למיקום הפרגולה כך שלא תהיה ביניהם חפיפה.

הכותב אינו מייצג בתיק זה.

המאמר הינו למידע כללי בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי, לכל מקרה ונסיבותיו, כאשר הדברים נכונים למועד כתיבתם.

[] משרד עו"ד נוטריון טל גליקסמן,  מתמחה בכל דיני מקרקעין.

ייצוג בעסקאות מכר/רכישה, שכירות, פינוי שוכרים, ייצוג בבתי-משפט ובמוסדות התכנון, ועוד. 

שד' דואני 18 (קומה 2), יבנה   
טלפון: 052-5706888

[] צילום: ארכיון

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה