ב"ה
בעת שהייתם של בני ישראל במצרים, ערב יציאתם, אלוקים ציווה אותם לקחת שה או כבש בתאריך י' בניסן, ולשמור עליו היטב ארבעה ימים עד לי"ד בניסן, ואז לשוחטו כקורבן פסח.
המצריים שראו את בני ישראל מקיימים את הציווי ולוקחים כבשים (שהיו באותה תקופה קדושים למצרים, כמו היום באזורים מסויימים בהודו בהם הפרה נחשבת כקדושה וחייבים לכבד אותה), ושאלו אותם: "מדוע אתם לוקחים את הכבשים?".
ענו להם בני ישראל: "בעוד כמה ימים, בי"ד בניסן, נשחט את הכבש לקורבן, ובדיוק בחצות הלילה אלוקים יהרוג את כל בכורי מצרים".
שמעו על כך בכורי מצרים, שחוו כבר תשע מכות, והבינו שהאיום על חייהם הוא רציני, פנו לפרעה ודרשו ממנו לשחרר את בני ישראל. אך הוא בעיקשותו הרבה סירב, ולבכורים לא נותרה ברירה ופתחו במלחמה נגד פרעה ואנשיו.
לכן כתוב בתהילים: "למכה מצרים בִּבְכוֹרֵיהֶם" – ולא למכה את בכורי מצרים וכדומה, לרמוז על הנס שאלוקים היכה את מצרים על-ידי בכוריהם של מצרים עצמה.
הנס הזה שאירע בי' ניסן חל בשבת, והוא מכונה "הנס הגדול" שעל שמו נקראת השבת שלפני פסח "שבת הגדול".
***
הנס הזה הוא אכן גדול, מעניין ומיוחד, אבל כשמסתכלים על סיפור יציאת מצרים בכללותו, נראה קצת מוזר לכנות דווקא את הנס הספציפי הזה "הנס הגדול". הרי בסיפור של יציאת מצרים ישנם ניסים הרבה יותר גדולים, כאלה שממש משנים והופכים את טבע העולם מהנהגתו הקבועה – כך למשל מכת דם כאשר המים בצורה על-טבעית הפכו לדם, או למשל קריעת ים-סוף בעת שבאמצע הים נפתח שביל יבש לחלוטין.
ועוד יותר מכך – הדבר הכי טבעי שהיה אמור להתפתח בעקבות לקיחת הכבשים וההתראה על מכת בכורות, זו מלחמת האחים הזאת, כשהבכורים ייבהלו ויבקשו את שחרור עם ישראל ממצרים.
מדוע אם כן דווקא הנס הזה שלכאורה אין בו שום דבר על-טבעי נקרא "הנס הגדול"?
ההסבר הוא: שלמה המלך אומר בקהלת: "יתְרוֹן הָאוֹר מִן הַחֹשֶׁךְ", והכוונה היא להדגיש שדווקא אדם ששהה בחדר חשוך והדליקו לו את האור יודע להעריך את האור יותר ממי שנמצא בחדר מואר מהתחלה.
כך גם בנס – כאשר הטובים מכים את הרעים זהו אור אך הוא דבר רגיל, אולם כאשר הרעים מכים את הרעים על-מנת לשחרר את הטובים, זהו נס גדול! ולכן בגלל ייחודו של הנס הזה נקראת השבת – "שבת הגדול!"
***
הרעיון הזה – 'להפוך את הרע לטוב', מסמן דרך טובה להתמודד עם קשיים. אם נהפוך קושי לאתגר, נהפוך משבר להתמודדות – לדוגמה הקשיים שבמצב העכשווי – אם נצליח לקחת דווקא את הקשיים האלה ולהפוך אותם להזדמנות, זה אולי לא יהיה נס – אבל בהחלט יהיה 'גדול!'.
ובעזרת ה' מתוך ההשתדלות הזאת נצליח להרגיש את פסח כחג החירות.
שבת שלום.
לתגובות והערות:
הרב אורי וילהלם, רב נווה-אילן
052-7703178
[email protected]