פסק דין שהתקבל אתמול (יום ג', 24.1) בבית המשפט שם קץ (זמני?) למחלוקת בת שנים ארוכות ומצולקות, אשר קרעה בתים ומשפחות במושב השליו בית-אלעזרי בשפלה.
עם זאת, פסק הדין, יש לציין, לא רק שלא סיים את המחלוקת ופתר אותה, אלא לדעת רבים ביישובי השפלה אף העמיק אותה, ולפי הערכות לא נאמרה המילה האחרונה בעניין.
לאחר שנים של דיונים, כעסים ומחלוקות, קבע בית המשפט כי לא ייתכן מושב בישראל ללא מקווה טהרה, והורה למושב החילוני בית-אלעזרי להקים מקווה "ולעשות במהירות ראויה את כל הדרוש לשם כך".
קבוצת המתנגדים הוותיקה להקמת המקווה הבהירו כי הם רואים בהחלטה חיזוק מגמת ההדתה של יישובים ומוקדי אוכלוסייה חילוניים בישראל, ונציגיהם אומרים: "היום מקווה בבית-אלעזרי – מחר חיוב סטטורי בכשרות בכל מסעדות ישראל ובבתי האוכל, ומחרתיים חיוב בשמירת שבת ובכיסוי ראש. זו גדר אשר משנפרצה – תהווה תקדים לכל כפייה דתית שהיא".
בית-אלעזרי הוא מושב חילוני באזור המרכז, בגבול מערבי של השפלה ליד גדרה, השייך למועצה אזורית ברנר ולתנועת המושבים.
המועצה היא אחת משתי מועצות אזוריות יחידות בארץ, שאוכלוסייתן יהודית ואין בהן מקווה טהרה. כדי לספק שירותי מקווה לתושביה נסמכת המועצה על מקוואות ביישובים סמוכים מחוץ לתחומיה. כפועל יוצא מכך, תושבות ותושבי המושב המבקשים לטבול במקווה, נדרשים להרחיק עד המקווה המצוי במועצה המקומית קריית-עקרון, מרחק של כ-4 ק"מ מהמושב.
הנימוק העיקרי עליו התבססה הפסיקה הכל-כך אקטואלית בימים אלה, על סיפם של שינויים דרמטיים באופייה של המשילוּת הישראלית, הינה "זכות הפרט לחופש דת ופולחן וצורך ציבורי מהותי".
השופט ציין בהחלטתו כי חופש דת קיים גם כאשר מדובר בקבוצת מיעוט, "שהרי זו מהותה של הדמוקרטיה: הכרעת הרוב תוך שמירה על זכויות המיעוט".
עוד הוסיף השופט כי "אין מדובר במתי-מעט, אלא בציבור גדול של כ-26% מתושבות ותושבי המושב המעוניינים במימוש זכות היסוד החוקתית שלהם לחופש הדת והפולחן בדרך של טבילה במקווה".
בפסק הדין קובע השופט כאמור, כי הוא מקבל את עתירת התושבים ומורה למועצה להקים מקווה טהרה בתחומי מושב בית אלעזרי "ולעשות במהירות ראויה את כל הדרוש לשם כך, מבחינת ההיבטים התכנוניים, הקנייניים, והמימוניים".
עוד הורה בית המשפט לבא-כוח המועצה לחתום בשמו של הוועד המקומי על כל בקשת מימון למשרד לשירותי דת, ככל שחתימה כזו של הוועד אכן נדרשת לפי נוהלי המשרד לשירותי דת, "והמשרד לשירותי דת ייראה בפסק הדין הנוכחי כאסמכתא מספקת לעניין זה", קבע השופט באופן חד-משמעי, וחייב את הוועד והמועצה בתשלומי הוצאות משפט על-סך 100,000 שקלים אותם הם נדרשים לשלם בתוך 30 ימים.
תשתיתו החילונית של בית-אלעזרי נטועה בהיותו מושב העולים הראשון בישראל, אשר הוקם על-ידי עולים חדשים ממדינות אירופה (פולין ורומניה) ועל-ידי עולים מליטא, עיראק, איראן, תימן ועוד.
אילוסטרציה: ארכיון