[] עו"ד דורון מלכה, מומחה בדין אזרחי
אמת היא שרוב האנשים נמנעים מעימותים עם הבנק, שכן הרי מדובר בתאגיד חזק בעל משאבים רבים ואמצעים לא מבוטלים.
אז מתי בכלל להתגונן?
תשובה לשאלה זו תינתן כאשר מתקיימת הרגשה של פגיעה באינטרס לגיטימי שלנו – עסקי או אחר. ואיך ניתן להגדיר מה הוא אינטרס לגיטימי?
לא ניתן לבד לעשות זאת, ובשל כך מספר דקות של התייעצות עם עורך-דין יבטיחו בדיקה ראויה לנושא שעל הפרק.
דוגמה קלאסית
בכדי להמחיש מהו אינטרס לגיטימי ניתן להזכיר מקרה שטופל על-ידי משרדנו לאחרונה. מדובר באיש עסקים הגון וישר, מוביל בתחומו, אשר התקשר עם הבנק בשל פתיחת חשבון לעסק שברשותו.
הוסכם עם הבנק על תנאים מסוימים הכוללים מועדי ביצוע לתשלומים, עמלות, אשראי ואופן התנהלות עסקית.
לימים הופרו ההסכמות, דבר אשר התבטא בפגיעה באשראי של הלקוח. ומי לא מבין מה זו פגיעה באשראי של עסק: הרי דינה של זו הוא כמו פגיעה בבסיס של מגדל קלפים – הכל קורס אם מסירים מרכיב הכרחי.
הימים היו ימי קורונה, דבר שהעצים את הפגיעה וסיבך את הטיפול בה.
ברור שהבנק הכחיש את האחריות לפגיעה, וכטענת הגנה גלגל את הכל חזרה אל הלקוח.
מה ניתן לעשות בשלב זה, כשבינתיים התרחיש האמור פוגע ביחסים העסקיים בין הלקוח לספקים ולחברות שהלקוח עובד איתן על בסיס יומי.
פגיעה באשראי משמעותה כבילת ידיים, פגיעה בפעולות העסק – ורע מכל זו פגיעה במוניטין, כשבינתיים הבנק בשלו ולא משחרר את האשראי.
חובת תֹם-לב
משרדנו בדק – גם את הפרטים הקטנים – ומצא כי אכן נעשה כאן עוול וכי הפרת תֹם הלב, חובת הזהירות, וחובת הנאמנות כלפי הלקוח – הופרה באופן בוטה ורשלני, עניין שפגע בעסק, במוניטין של העסק, וגרם לנזק כספי רב ללקוח ובפגיעה ב-BDI שלו.
פניית הלקוח למשרדנו בצדק נעשתה, ובבדיקת המקרה נגד הפסיקה האינטרס הנפגע הינו בבחינת אינטרס לגיטימי המכשיר את הפניה לערכאות.
ולעניין זה נפסק בע"א 122/84 מנצור נ' מדינת ישראל [3], בעמ' 101, כי:
"הבנק ופקידיו אמורים לפעול בכל מה שקשור לכספי לקוחותיו המצויים בידיו כשהם מונחים על-ידי שיקול של טובת הלקוח. יחסי הבנקים והלקוח הינם יחסי תלות של הלקוח בבנק.
זאת ועוד, 'הנאמנות הכפולה', העשויה להתעורר באיזון האינטרסים של טובת הלקוח מחד-גיסא, ושל רווחיות הבנק מאידך-גיסא, מצריכה מידה רבה של טוהר מידות, יושר והגינות.
בגלל מצבור המידע המצוי בידי פקידי הבנק, ובגלל התלות של הלקוח בייעוץ מאת פקידי הבנק ובשירותים שהם מעניקים, יכולה להיווצר זמינות למעשי שחיתות.
בין הבנקים ללקוחותיהם מתקיימים יחסי נאמנות, והלקוחות מונחים בכלכול ענייניהם הכספיים על-ידי עובדי הבנקים, שהתנהגותם מצריכה רמה גבוהה של ניקיון כפיים והימנעות מלהיות נתונים להשפעות בלתי ענייניות במהלך מילוי תפקידם כלפי כל פרט, המהווה את ציבור הלקוחות וכלפי הציבור בכללותו".
לאחר מספר דיונים פסק בית המשפט לטובת הלקוח, כך שקיבל פסק דין רצוי הכולל סכום כספי כפיצוי על העוול אשר נעשה לו.
משרד עורכי-דין דורון מלכה – מומחים בדין אזרחי, מקרקעין, ירושה וצוואות.
המידע המוצג בכתבה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או הימנעות מהליכים.
כל המסתמך על המידע המופיע בכתבה, עושה זאת על אחריותו לבד.