חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הודעת צד שלישי (ג') – מה הטעם בהגשת הודעת צד ג'?

[] עו"ד דורון מלכה, מומחה בדין האזרחי

הודעת צד ג' היא סוג תביעה שונה במקצת. זו תביעה שמגיש הנתבע נגד צד שלישי, כלומר גורם חדש, וכלפיו שולח הנתבע אצבע מאשימה. הודעת צד שלישי חייבים להגיש בד-בבד עם הגשת כתב ההגנה, קרי תוך 60 יום ממועד שהתביעה הומצאה לידי הנתבע.

הודעה לצד ג' מוגשת כאשר הנתבע חושב כי מוטב לו להרחיב את מעגל הנתבעים, מקום בו מבין הנתבע, כי אם תמצא התביעה נגדו מוצדקת והוא חב כלפיי התובע, הרי שיהיה הנתבע זכאי לסעד על-מנת להציל את התביעה נגדו.

כך לשון תקנה 22 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, בעניין הודעה לצד שלישי: "נתבע רשאי לתת הודעה לצד שלישי לכל אדם, במקרים שבהם הוא זכאי ממנו להשתתפות, לשיפוי או לביצוע פעולה בנוגע לסעד הנתבע ממנו או אם מתקיים קשר עובדתי או משפטי משותף בסוגיה שבינו ובין הצד השלישי, הכרוכה בנושא התובענה".

מטרותיו של הליך מסירת ההודעה לצד שלישי הן:
• כבילת הצד השלישי להכרעה בתובענה.
• הבאת הסכסוך בין הנתבע והצד השלישי לידי גמר תוך הדיון בתביעה העיקרית.
• חיסכון בהוצאות הכרוכות בהגשת תביעה נפרדת.

אביא את דברי כבוד השופט גורן:
"ההודעה לצד שלישי שואבת את חיותה ממהותו של הסכסוך שבין התובע והנתבע. לכן, מקום בו נדחית התביעה תדחה גם ההודעה לצד שלישי ואילו מקום בו היא מתקבלת, תתברר גם ההודעה לצד שלישי".

ישנו פרדוקס לא פשוט: האם בכלל ומתי להגיש הודעת צד שלישי?

מחד, הנתבע הרי טוען ויכחיש את כלל כתב התובענה, ויטען שלל טענות ולחילופי-חילופין וינסה להדוף את התביעה. ומאידך – הכיצד יבוא הנתבע עם טענות כל-כך ברורות, וישלח אצבע מאשימה אל עבר הצד השלישי ויטען, אפילו בעקיפין, שבעצם כן יש סיכוי לאחריות כלפי התובע? לעניין זה אף יוער כי הצד השלישי אינו שה תמים והוא עשוי בעצמו להצטרף לתובע ולעזור לו להאשים את הנתבע.

הנתבע לא נמחק מהתיק עם הגשת ההודעה לצד השלישי, הודעה לצד השלישי אינה מעבירה את האחריות מהנתבע לצד השלישי באופן מלא, והנתבע ונשאר בתיק עד סוף ההליך ומתן פסק-דין.

היה והתביעה התקבלה וגם ההודעה לצד השלישי התקבלה, אזי הנתבע צריך לשלם לתובע את החוב ואז לדרוש מהצד השלישי שישפה אותו על מה ששילם.

הבעיה היא כאשר אותו צד שלישי פשט רגל או נקלע לפירוק. במקרה שכזה, הנתבע נשאר לשאת בחוב כלפי התובע לבדו, ואין לו ממי להיפרע. לכן, חשוב מאוד לבדוק מראש מהי האיתנות הכלכלית של הצד השלישי ואם מראש ברור שהצד השלישי לא יוכל לשאת בסכום החוב, אין הרבה טעם לרדוף אחריו.

לנתבע ולצד השלישי יש אינטרס משותף אחד, והוא להדוף את התביעה של התובע, הרי ברור כי אם כתב התביעה נגד הנתבע קורס, אזי גם הצד השלישי כבר פטור מלפצות את הנתבע, ומכאן ברית הדמים בין הנתבע לצד השלישי.

בדרך זו, הנתבע מגייס לעצמו "חבר" להדוף את התביעה, ובמיוחד במקרים שבהם לצד השלישי יש הוכחות נגד התובע לעניין התביעה.

לכאורה הצד השלישי מהווה מקור תשלום נוסף שממנו יכול התובע להיפרע. במקרה של פשרה, אפשר לסכם מראש, שחלק מהתשלום לתובע ישולם על-ידי הצד השלישי, וכך יקטן הנזק לנתבע.

הגשת הודעת צד שלישי כרוכה בתשלום אגרת משפט, בדיוק כמו הגשת כתב תביעה.

משרד עורכי-דין דורון מלכה עוסק בדין אזרחי, מקרקעין, ירושה וצוואות.

המידע המוצג בכתבה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או הימנעות מהליכים. כל המסתמך על המידע המופיע בכתבה, עושה זאת על אחריותו לבד.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן