קריאה להנהלות בתי הספר ביבנה: "הצטרפו להצהרת המחוייבות של מנהלים ברחבי הארץ"

חברת המועצה לשעבר, רונית ארנפרוינד, אשת חינוך בכירה וותיקה: "אנו מחוייבים לפתח יחס של כבוד לזכויות האדם. עתיד חיי ילדינו בחברה מוסרית תלוי בחינוך" [] "בימים אלה קיבלה את התקציבים לעבודת החינוך של המדינה דמות אשר לא תחנך לחברה ליברלית המכילה את כולם - אסור שחינוך ילדינו יהיה בידי אידיאולוגיה חשוכה וקיצונית של אישיות פוליטית כזו או אחרת"

"התחייבו לחנך לכבוד האדם ולחירויות יסוד שוות לכולן.ם. – ותתלו שלט בכניסה לבית הספר, המצהיר מה הן מטרות החינוך בו" – כך קוראת רונית ארנפרוינד,  חברת מועצת עיריית יבנה לשעבר למנהלות ומנהלי בתי הספר ביבנה.

בימים אלה הולכת ומתפשטת בכל רחבי הארץ תנועה ערה של מנהלים ומנהלות המצהירות ומצהירים מחוייבות למטרות החינוך הממלכתי, באמירה זו: "אנו מחוייבים לפתח יחס של כבוד לזכויות האדם, לחירויות היסוד, לשמירת החוק, לתרבותו ולהשקפותיו של הזולת, וכן לחנך לחתירה לשלום ולסובלנות ביחסים בין בני אדם ובין עמים".

"לשים דגש על הפנמה של החשיבה הביקורתית ולבנות את תהליך קבלת ההחלטות של הילד כך שיוכל בעתיד לברור מה הטוב ומה הלא-טוב ומה הרע". ארנפרוינד [] צילומים: ארכיון
"אנחנו נמצאים כשבועיים לאחר 'יום המורה', וחשוב לומר כי העבודה החינוכית היא מהמרכזיות והחשובות בכל חברה – אלא שבעם הספר מעמד המורה והצוותים החינוכיים בעידן הזה אינם מקבלים יחס מקצועי ראוי", מציינת ארנפרוינד, ומוסיפה: "חשוב לי להבדיל ולהבחין בין הוראת ידע ובין העבודה החינוכית שהינה תהליך ועבודת עומק בליווי צמיחתו והתפתחותו של התלמיד.

המשימה החינוכית היא הבניית מרחב חברתי, אישי ובין-אישי לילד ולילדה,  לגלות את יכולותיו ואת כישוריו, את החוזקות והחולשות – בכל מימדי החיים: המוטוריים, הפסיכולוגיים, החברתיים, הפיזיים והאינטלקטואליים.

המשימה החינוכית היא הבניית מרחב לניסוי וטעייה, הכלה, למידה מתמשכת מהתנסויות מוצלחות ולא-מוצלחות, תנועה בתחומי העניין, עלייה וירידה במחוייבויות לתכני העיסוק (כחלק מהתנסות), למידה בלקיחת אחריות אישית וחברתית, התבוננות פנימית והטלת ספקות, וחשיבה עצמאית.

מטרת הלימוד אינה לייצר מערכת של שאלות/פתרונות, אלא מערכת רחבה שתביא בחשבון שוני והבדלים הנובעים ממגוון ושוני תרבותי ורקעים שונים של תרבות משפחתית.

מטרת הלמידה היא לכונן קהילה של ידע, קהילת לומדים.ות, שבה שותפים הן התלמיד והן המורה, וברקע חשוב מעמדו של ההורה.

הרב קוק קבע: "מטרת החינוך היא להכשיר את האדם לצורתו המתוקנת, אשר הנקודה המרכזית בה היא לעשותו טוב וישר". צורתו המתוקנת של האדם בעיניי הינה היכולת להיות עצמאי מחשבתית, לברור מהידע את ההטייה האינטרסנטית, הפוליטית – גם בחומרי הלימוד, ולבחון אותם מוסרית ואנושית.

המשימה החינוכית חייבת לשים דגש על הפנמה של החשיבה הביקורתית ולבנות כך את תהליך קבלת ההחלטות של הילד, כך שיוכל בעתיד לברור מה הטוב ומה הלא-טוב ומה הרע.

בעולם בו הידע נגיש לכל, בעולם בו הטכנולוגיה להפצת מידע פתוחה, יכולת ההשפעה של בעלי ממון ואינטרסים היא כמעט ללא גבולות. לכן, על-מנת לשמור על חברה מוסרית ואנושית, החינוך חייב להתמקד בחשיבה הביקורתית והעצמאית ובחיזוק גבולות המוסר והאנושיות, ומתוך כך האחריות וההפנמה לבחינת כל מידע – בחינה מתמדת ומתמשכת כל הזמן, על כל מידע ומכל גורם.

עתיד חיי ילדינו בחברה מוסרית תלוי בחינוך הזה בדיוק!

בימים אלה קיבל את מרבית התקציבים לעבודת החינוך של המדינה אדם אשר ממש – אבל ממש! – לא מייצג את העבודה החינוכית שאותה פירטתי ואשר עליה מדברת מגילת העצמאות, דמות אשר בוודאי לא תקדם ותחנך לחברה ליברלית המכילה את כולם.

אני קוראת למנהלי ומנהלות בתי הספר בעיר יבנה: הצטרפו בהצהרת המחוייבות למנהלות ומנהלים שכבר הצהירו במקומות שונים בארץ.

אני מצפה מרועי גבאי, ראש עיריית יבנה, כי יעניק גיבוי מלא באופן ברור וחד-משמעי, באמצעות מכתב הפונה לכל המנהלות ומנהלי בתיה"ס (כפי שעשו ברשויות אחרות).

אסור שחינוך ילדינו יהיה בידי גחמה או/ו אידיאולוגיה חשוכה וקיצונית של אישיות פוליטית כזו או אחרת".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן