ב"ה
מעשה בשני חברים שמצאו סופגניה מיוחדת (מאלו שצריכים משכנתא בשביל לרכוש אותן) והחלו להתווכח מי יאכל אותה. לבסוף סיכמו ביניהם שיילכו לישון ומי שיחלום חלום יפה יותר הוא יקבל את הסופגניה.
בבוקר, לאחר שקמו, שאל האחד את חברו: "מה חלמת בלילה?" – "בחלומי הגיע אליי נשר גדול, עליתי עליו והוא לקחני לשמים, לגן עדן". השיב חברו: "בדיוק אותו חלום חלמתי אני, מגיע נשר גדול ולוקח אותך לגן עדן, אך חשבתי לעצמי באם אתה בגן עדן בוודאי אין לך צורך בסופגניה, קמתי ואכלתי אותה…".
***
השבוע אנו קוראים בפרשה על חלומותיו של פרעה. בחלום הראשון הוא חולם על שבע פרות שמנות העולות מהיאור ואחריהן עולות שבע פרות רזות ואוכלות אותן: "וְלֹא נוֹדַע כִּי בָאוּ אֶל קִרְבֶּנָה". בחלום השני הסיפור חוזר על עצמו עם שיבולים טובות ולאחריהן רעות.
בשבוע שעבר קראנו על חלומותיו של יוסף – בחלום הראשון הוא חולם על כך שהוא ואחיו עובדים בשדה ו"מְאַלְּמִים אֲלֻמִּים" (לוקחים שיבולים ואורזים אותן בחבילות), ולפתע ה'אֲלֻמִּים' מסתדרות בשדה ומשתחוות לאלומתו של יוסף.
בחלום השני השמש והירח ואחד-עשר כוכבים משתחווים ליוסף.
כאשר מתבוננים ועורכים השוואה בין חלומותיו של יוסף – המסמל את הקדושה ובין חלומותיו של פרעה – המסמל את הטומאה, בולטים מיד שני הבדלים מרכזיים.
הראשון הוא מוטיב ה'עבודה' – המאמץ. בחלומותיו של פרעה הדברים קורים מעצמם, אך בחלומו של יוסף, המתרחש בשדה, הוא ואחיו עובדים ומתאמצים בשדה. וזה מסר ראשון עבורנו, שעניינים של קדושה אינם באים מעצמם ובקלות, אלא דורשים עבודה והתייגעות על-מנת להגיע אליהם ולהצליח.
ההבדל השני הוא סדר החלומות: בעוד שאצל פרעה החלום הראשון עוסק בפרות, החלום השני עוסק בשיבולים – ירידה מדרגת החי אל הצומח. לעומת זאת אצל יוסף החלום הראשון הוא בשדה אך החלום השני כבר מתעלה לדברים גבוהים יותר – לגרמי השמיים: שמש, ירח וכוכבים. וגם זה מסר עבורנו, שבענייני קדושה עלינו לעלות ולהתקדם כל הזמן ולא לסגת אחור.
מסר זה של התקדמות ועלייה למעלה אנו גם לומדים מנרות חנוכה: איננו מסתפקים בכמות הנרות שהדלקנו אתמול אלא כל יום אנו מוספים עוד נר וממשיכים בהתקדמות.
שבת שלום וחנוכה שמח.
לתגובות והערות:
הרב אורי וילהלם, רב נווה-אילן
052-7703178
[email protected]