חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

"ומה עם יבנה, עיר הסנהדרין?"

סגן ראש עיריית יבנה, אלי מזוז, בתהייה של אמונה - על חוכמתה של העיר אז, ועל חכמיה דהיום

סגן ראש העיר יבנה, אלי מזוז, עמד אתמול על משמעות כנס 'יבנה וצפונותיה' שהתקיים בעיר ביום רביעי וזכה להצלחה רבה ולתשבחות מצד מנהלי המערך האקדמי והתפעולי של תחום הארכיאולוגיה בארץ ישראל.

"אתמול בערב התקיים ערב מדהים בנושא 'יבנה וצפונותיה', בו נחשפו המשתתפים לחלק קטן (שהוא גדול) מהממצאים המרתקים שנתגלו למרגלות תל-יבנה, שמעו סקירה היסטורית, ראו שחזורים של המבנים והגתות שנתגלו במקום ועוד", ציין בפוסט אישי ומתרגש.

"בתור ילד קטן, תושב העיר, כשלימדו אותי על ארבעת ערי הקודש: ירושלים, חברון, טבריה וצפת – הייתי מתקומם ושואל: "ומה עם יבנה, עיר הסנהדרין?", ציין בפוסט שפרסם.

מזוז הוסיף: "תמיד בלבי היו חוסר וקושי על פחיתות הכבוד שנותנים ליבנה, העיר הנפלאה שלנו, עם הקהילה המדהימה שהיא כמשפחה, עיר שהייתה בעבר אור גדול בחושך ובכאב שלאחר חורבן בית שני.

כאן, בכרם ביבנה, ישבו חכמי ישראל, איחו את שברי החורבן והדליקו את אורה של התורה והיהדות מחדש.

בדמיוני הייתי מטייל בתל-יבנה, מביט ותוהה לעצמי כיצד חיו כאן? היכן גרו? איפה היה ממוקם בית המדרש – שעליו סיפורים רבים ומרתקים?

תשובה לא הייתה לי. מבחינתי, היו לארץ ישראל חמש ערי קודש: יבנה תמיד הייתה מיוחדת מבחינתי (וברור שאני משוחד).

לימים, נדדנו והגענו לגור למרגלות התל, בשקט הנפלא ובטבע, ומצאתי כוח, מקום לשיח עם בורא עולם, מקום למחשבה וליצירה.

כשהחלו החפירות, בגלל הרצון לבנות מחלף במקום (שלא מופיע בתכנון המקורי של שכונת 'יבנה-מזרח'), התנגדנו לתכנון בגלל הפגיעה בטבע ובנוף העיר. עם המשך החפירות, אט-אט התגלה עולם שלם של חיים – חיים קדומים עליהם חלמתי כילד. הסקרנות גדלה, וכמעט שכל יום הייתי נכנס לראות את העתיקות שנחשפו לאיטן.

הממצאים נתנו תוקף חדש למאבק, והֵצפנו שוב את הנושא גם מהזווית הארכיאולוגית – וכאן זכינו שכמעט כל מי ששוחחנו איתו בעניין הבין שיש כאן בעיה. נפגשנו עם ארכיאולוגים, אדריכלים, מתכנני ערים, נציגי ציבור, תושבים, ויצרנו הכרה והבנה שהנושא חשוב ומצריך טיפול.

הצלחנו למנוע את תקצוב המחלף, אך הגזרה לא סרה.

אתמול בערב שמענו את ראש העיר, רועי גבאי, מדבר על חזונו לאזור, חזון שכולנו שותפים לו. רועי שיתף גם בכך שביקש חלופות למחלף המתוכנן, ועל כך יישר-כוח גדול ובהצלחה!

כולי תקווה שאכן יהיה תכנון מחדש, והאזור יתפתח לאתר ארכיאולוגי מיוחד, בעל שם עולמי, שימשיך לחשוף את סודותיה של העיר, ויביא עמו תוכן ומשמעות מיוחדת לעיר, למדינה, ואף לעולם".

מזוז ציין כי בתום אירוע 'יבנה וצפונותיה' הוצגה תמונה עגומה של המחלף מעל האתר, אשר שיקפה כיצד הדברים ייראו במידה ולא יבוטל התכנון. "אני מקווה ומתפלל שהתמונה הזו רק תיתן כוח לכל מי שרואה אותה – להמשיך להתנגד לבניית המחלף ולקבל החלטות ברורות כי הוא פשוט יבוטל", ציין.

מזוז הוסיף: "הנושא הזה מאחד את כל תושבי העיר – אני מאמין כי הוא לא נושא לוויכוח, הוא נושא לשיתוף-פעולה. לכולנו זה חשוב. כולנו אוהבים את העיר הנפלאה הזו, ואני בטוח שהאור הגדול של התושבים וקולם הצלול שנשמע כנגד בניית המחלף – יגרש את הצל שהוא עלול להטיל על ההיסטוריה והלב של העיר שלנו.

היציאה שלי מהיכל התרבות – בו נחשפנו להיסטוריה – וההליכה שלי לערבים המיוחדים המלאים תורה – הביאו אותי להתרגשות, לתחושה ולהכרה כי אותו לימוד תורה שנלמד כאן בבית המדרש של חכמי הסנהדרין, אותו אור תורה שנדלק מחדש וחימם את לב האומה לאחר החורבן – ממשיך כאן, בבניין העיר בבתי המדרש, עבר והווה שזורים זה בזה וצועדים יחד אל העתיד".

[] צילומים: איציק גייר ורני ברכה

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן