דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חתמתם ערבות להסכם שכירות?

עו"ד טל גליקסמן מסביר מדוע חשוב להיזהר לפני חתימה

[] עו"ד טל גליקסמן

דבר נפוץ הוא ששוכרי דירות מתבקשים להביא עמם ערבים שיחתמו עבורם כערבים לביצוע התחייבויותיהם בהסכם השכירות.

משמעות הדבר היא כי בסיטואציה בה שוכר הדירה לא ישלם את דמי השכירות או לא יעמוד ביתר ההתחייבויות על-פי הסכם השכירות, יִפנה המשכיר לערבים וידרוש מהם לקבל את דמי השכירות שהתחייב השוכר לשלם.

בפסק דין שניתן לאחרונה בת"א (62374-07-17 אליה בנדרי נכסים 2002 בע"מ נ' קוסאשוילי ואח', מיום 25.9.22) נדונה שאלת חיובן של נתבעות מתוקף התחייבותן לערוב לחובותיו של השוכר בקשר עם חוזה השכירות שחתם עם החברה התובעת.

מאחר והשוכר נכנס להליך פשיטת רגל התביעה נגדו עוכבה וההליך המשיך להתברר נגד הערבים.

הנתבעות טענו בין היתר כי הוחתמו על כתב הערבות מבלי שניתנה להן האפשרות לקרוא את הסכם השכירות; מבלי שהוסבר להן על מה הן חותמות; ומבלי שידעו אודות דמי השכירות ותקופת השכירות. בנוסף טענו הנתבעות כי לא קיבלו הודעה כלשהי בדבר חוב לתובעת, וכי ההודעות שהציגה התובעת נשלחו ללא ציון כתובת או שם פרטי אלא רק שם המשפחה.

העֵצה עתיקת היומין: לא חותמים לפני שקוראים. עו"ד גליקסמן [] צילום: ארכיון
בית המשפט דחה טענותיהן וקבע כי הוכח שהנתבעות חתמו על כתב הערבות. חתימתן הייתה לבקשתו של השוכר וכי נאמר להן כי החתימה נדרשת לו לצורך שכירות של נכס מסחרי להקמת עסק. על-פי לשון כתב הערבות התחייבו הנתבעות לקחת על עצמן את כל התחייבויותיו של השוכר, מכוח הסכם השכירות.

בית המשפט דחה גם את טענת הנתבעות כי לא הוצג להן הסכם השכירות, כי לא קראו אותו, וכי לא נמסרו להן הפרטים הרלוונטיים להסכם השכירות, וקבע כי ככל שיש בפי הנתבעות טענות, הרי הן כלפי השוכר, על כך שלא חשף בפניהן את מלוא פרטי העסקה, שמסר להן נתונים שאינם תואמים את המציאות, שלא הציג בפניהן את הסכם השכירות, ויצר כלפיהן מצג שווא. בית המשפט הוסיף וקבע כי על הנתבעות להלין על עצמן, שלא ביקשו מהשוכר לקרוא את הסכם השכירות ושחתמו על כתב הערבות מבלי לקרוא גם אותו, כאשר אין לגלגל את האחריות לכך על התובעת, שבמהלך עסקים רגיל חתמה על חוזה שכירות בכפוף להמצאת ערבים.

טענה נוספת שנשמעה מפי הנתבעות הייתה כי עד להגשת התביעה לא היו מודעות לעובדה שהשוכר אינו עומד בחיוביו ואינו משלם את דמי השכירות החודשיים כסדרם ושיש דרישה שהן תעמודנה בחיוביהן בהתאם לכתב הערבות. גם טענה זו נדחתה על-ידי בית המשפט שכן בדומה לעניין החתימה על כתב הערבות, גם לעניין זה קבע בית המשפט כי אין לשוכרות אלא להלין על עצמן שלא קראו את המכתבים שנשלחו אליהן ונמסרו להן כדין.

הלכה למעשה, בטרם תחתמו כערבים על הסכם שכירות, קראו אותו בעיון רב ובידקו עם השוכר האם יש ביכולתו לעמוד בתשלום דמי השכירות ויתר ההתחייבויות בהסכם.

[] עו"ד ונוטריון טל גליקסמן, משרד עורכי-דין – מומחה בדיני מקרקעין.

הכותב אינו מייצג בתיק זה.

המאמר הינו למידע כללי בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו, כאשר הדברים נכונים למועד כתיבתם.

ניתן לפנות בכל שאלה ו/או עניין, בטלפון: 052-5706888. שד' דואני 18 (קניון 'סנטר', קומה 2), יבנה.

כל תחומי המקרקעין, ייצוג בעסקאות מכר/רכישה, שכירות, פינוי שוכרים, ייצוג בבתי משפט ומוסדות התכנון ועוד.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה