[] מאיר שטרית
לקראת הקמת ממשלה חדשה, עולה נושא כאוב, במיוחד בעת הזו של עליות מחירים הזויות: כיצד ניתן לסייע לאוכלוסיות החלשות?
האוכלוסיות החלשות נמצאות במצב כלכלי שהולך ונהיה יותר ויותר גרוע. העלייה במחירי מוצרי המזון, הריבית, החשמל, הדיור, התייקרות המים והדלק – כל אלה מכבידים על המשפחות הללו והופכים את חיי היומיום שלהם לקשים עד בלתי אפשריים.
אפשר בקלות להקל על האוכלוסיות החלשות באמצעות צעד אחד ממלכתי.
לפני שנדבר עליו, חשוב לי שתדעו שאני מתנגד נחרצות למתן תלושי מזון או כרטיסי מזון, כי זו, בעצם – נדבה. ומהלך של תלושי וכרטיסי מזון קושר את האוכלוסייה החלשה ברמה פוליטית ליוזמים, וזה פסול בעיניי.
הצעד הממלכתי שאני מציע מתבסס על שני נתונים משמעותיים שלא כולם מכירים:
– העשירון התחתון, כך מסתבר, משלם כמעט את אותו סכום המיסים למדינה, כמו העשירון העליון. העשירון התחתון משלם 47% מכלל המיסים, והעשירון העליון משלם 48%.
אתם בטח תוהים איך זה יכול להיות – אם כך, התשובה היא מיסים עקיפים.
העשירון התחתון משלם 37% מהמיסים העקיפים במדינה, הכוללים מע"מ ומיסי קנייה. העשירון העליון משלם אך ורק 14% מהמיסים העקיפים.
על-מנת שנוכל להבין את הנתון הזה יותר לעומק, אציין שמשפחה שחיה אך ורק מקצבה של הבטחת הכנסה או מקצבאות זקנה, משלמת בחזרה למדינה לפחות 17% מהקצבה, בנטו – רק כי היא צורכת את הכנסתה בקניות ומשלמת עליהן מע"מ.
נתון נוסף שיש לתת עליו את הדעת לעומק:
– בבדיקה של רמת המיסים בישראל לעומת כל מדינות ה-OECD מוצאים כי ישראל היא מבין המדינות בהן המע"מ הוא הגבוה ביותר. לעומת זאת במס הכנסה, רמת המס היא בין הנמוכות ביותר.
לאור שני הנתונים הללו אני מציע שני צעדים מרכזיים.
ראשית, להוריד את מס הערך המוסף מ-17%, ל-5% על מוצרי יסוד, כאשר נכלול עד 20 מוצרי מזון בסיסיים בסעיף זה.
ושנית, לבטל את המע"מ על תשלומי החשמל והמים, ואת מס הבלו במחיר הדלק.
כך נחזיר 12% נטו לכיסם של התושבים, והדבר הכי חשוב, האוכלוסיות החלשות יוכלו להתקיים בצורה מכובדת ובאיכות חיים נורמלית.
חוששים שההכנסות ממיסים תפגענה?
אני מציע להעלות את מס ההכנסה בסכום שמפסידים מהמע"מ. משמע, העלאה של אחוזים בודדים בלבד. או, לחילופין, לבטל הטבות מופרזות במס הכנסה לאוכלוסייה החזקה והעשירה.
לא מעט חברות המרוויחות היטב משלמות אחוזים בודדים בלבד של עד 13% מהכנסתם. בעוד שאדם שעובד קשה משלם עד מעל ל40%. על פי הערכות שונות, המדינה מעניקה מעל ל40 מיליארד שקל פטורים שונים ממס. האם אתם מצליחים לנחש מי מקבל את הפטורים הללו?
זה נכון שמס ערך מוסף צריך להיות אחיד. אך יש מדינות רבות בהן מס ערך מוסף אינו אחיד, וזה עובד נהדר.
במקביל לכל אלה, אם תפעל כאן מערכת גבייה שנלחמת בהעלמות מס, בהון השחור ובהתנהלות כלכלית חוקית, החיים של כולנו ייראו טוב יותר, ובפרט של האוכלוסיות החלשות.