[] עורך-דין טל גליקסמן, מומחה בדיני מקרקעין
במקרים רבים נתקלים משכירי דירות בסיטואציה לא פשוטה בה השוכר מפר את החוזה, אינו משלם את דמי השכירות, אך מסרב לפנות את הדירה.
האם במקרים אלה ניתן לפנות את השוכר מהדירה, ללא הסכמתו, באמצעות עשיית דין עצמי כמו החלפת מנעול בדלת הכניסה לדירה? או שמא יש לפנות לבית המשפט בתביעה לפינויו?
עניין זה נדון בבית-משפט השלום בתל אביב-יפו ת"א 32264-01-19 טחורב נ' פליגלמן ואח').
במקרה זה, השוכר הגיש תביעה נגד משכירי הדירה בה התגורר במשך 17 שנים, ובמסגרתה טען כי סולק שלא כדין מהדירה לאור איחור בתשלומים, באמצעות החלפת מנעולים ללא כל צו שיפוטי, כך שבעקבות הפינוי נאלץ להתגורר ברחוב ללא בגדיו, חפציו והתרופות אשר עליו לצרוך באופן יומיומי.
המשכירים טענו כי לא סילקו את השוכר אלא הוא עזב מרצונו בתום תקופת השכירות, ואז פעלו להחליף את המנעולים.

"במדינת חוק, דרך המלך בה על משכיר לפעול לפינויו של שוכר שההסכם עימו בוטל מחמת הפרתו על-ידי השוכר או נסתיים, היא לפנות לבית המשפט בתביעה לפינויו. לא ניתן להשלים עם מצב בו משכיר יעשה דין לעצמו ויפנה שוכר ללא הסכמתו. מתן לגיטימציה להתנהלות כזו מצד משכיר מהווה משום היתר למעשי בריונות, בבחינת כל דאלים גבר, ולרמיסת זכויותיו של השוכר".
כפי שעולה מסעיף 18(ב') לחוק המקרקעין, המחוקק איפשר למחזיק כדין לפעול בכוח במידה סבירה על-מנת להוציא ממקרקעין שלו מחזיק שלא כדין בתוך 30 ימים מיום תפיסת המקרקעין על-ידי אותו מחזיק שלא כדין – אולם לא כאשר מדובר בשוכר אשר מחזיק בדירה משך כ-17 שנים.
אף אם הסכם השכירות היה כולל סעיף אשר היה מאפשר למשכירים לנקוט עשיית דין עצמי בדרך של החלפת מנעולים ופינויו של השוכר, הרי שלסעיף כזה לא היה תוקף, בהיותו מנוגד לדין.
בוודאי שכך הם פני הדברים במקרה בו פונה השוכר מהדירה בניגוד לרצונו ומבלי שהמשכירים פעלו לפינויו באמצעות קבלת צו מבית המשפט.
פינויו של התובע ללא צו שיפוטי מהדירה בה התגורר משך כ-17 שנה נעשה שלא כדין, ובשל כך קמה לו זכות תביעה נגד הנתבעים. פעולה זו מהווה הסגת גבול במקרקעין ובמטלטלין שעוכבו שלא כדין, ומהווה פגיעה בגופו, כבודו וקניינו.
לאחר שקילת הנזק הממוני והבלתי ממוני, העמיד בית המשפט את סכום הפיצוי על סך של 70,000 שקלים, כאשר קבע כי סכום זה ניתן לקיזוז מסכום חוב השכירות ככל שזה נקבע.
הלכה למעשה: על-מנת למנוע ניצול לרעה של המצב החוקי על-ידי שוכרים, ולהגן על זכויותיהם של המשכירים, יצר המחוקק מסלול מיוחד ומהיר לבירור תביעות פינוי מושכר. במסגרת מסלול זה, הדיון בתביעה לפינוי מושכר אמור להתקיים בתוך 30 ימים מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה האחרון בתיק. בכך דאג המחוקק לאיזון ראוי בין ההגנה על שוכרי הדירות לבין ההגנה על משכירי הדירות.
הכותב לא ייצג בתיק זה.
המאמר הינו למידע כללי בלבד ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו, כאשר הדברים נכונים למועד כתיבתם.
משרד עורכי-דין טל גליקסמן, בעל התמחות ספציפית בתחום דיני המקרקעין.
שד' דואני 18 (קניון 'סנטר', קומה 2, יבנה).
כל תחומי המקרקעין, ייצוג בעסקאות מכר/רכישה, שכירות, פינוי שוכרים, ייצוג בבתי-משפט ומוסדות התכנון, ועוד.
ניתן לפנות בכל שאלה ו/או עניין, ואנשמח לעמוד לרשותכם.
טלפון: 052-5706888