חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בתוך המבול

הרב אורי וילהלם על השם הפסטורלי שמשקף את האמת של המבול [] פרשת השבוע 'נֹח'

ב"ה

בתלמוד מסופר ששנה אחת כמעט עבר כל החורף ולא ירדו גשמים בירושלים. אמרו לחוֹנִי הַמְעַגֵּל: "התפלל ויירדו גשמים".

התפלל, ולא ירדו.

מה עשה? שרטט עיגול באדמה ואמר: "ריבונו של עולם – בניך בקשו ממני להתפלל עבורם ואני הרי כבן-בית לפניך. אני נשבע בשמך הגדול שאיני זז מכאן עד שלא ירדו גשמים".

התחילו לטפטף טיפות. אמר: "לא כך ביקשתי, אלא גשמים שממלאים את כל מאגרי המים". התחילו לרדת גשמי זעף. התמלאו בורות המים על גדותיהם בכל מקום, וגשם הזלעפות כבר נראה בעיניהם כמאיים להשמיד את העולם.

שוב פנו לחוני שיפסיק את הגשמים הקשים הללו וייתן גשמי ברכה ונדבה.

התפלל לה' והתחיל הגשם לרדת בצורה רגילה, אך ללא הפסקה, עד שנאלצו האנשים מכל רחבי העיר לעלות להר הבית. שוב בקשו ממנו שייפסקו הגשמים.

נשא עיניו למרום ואמר: "ריבונו של עולם, עמך ישראל שהוצאת ממצרים אינם יכולים לעמוד ברוב טוֹבה ולא ברוב פורענות. כעסת עליהם – אינם יכולים לעמוד, השפעת עליהם טובה – אינם יכולים לעמוד. יהי רצון מלפניך שייפסקו הגשמים".

פסקו הגשמים ויצאה השמש והתחילו כל העם לצאת וללקט פטריות שצמחו בעקבות הגשם.

***

השבוע נקרא בתורה על הפרשה הכי סוערת שהיתה מאז בריאת העולם – ה'מבול'. במהלך הדורות שלאחר הבריאה, האנושות התדרדרה בהדרגה עד שלאחר 1,656 שנה אלוקים מחליט להביא מבול על הארץ ולמחות את כל היקום, ובעצם להחריב ולהתחיל הכל מחדש.

נֹח, הצדיק היחיד באותו הדור, מצטווה לבנות תיבה ענקית ולקבץ לתוכה מכל סוגי החיות והבהמות, על-מנת שישתמרו לאחר המבול.

ואכן, כשהמבול מגיע, נפתחים במקביל ארובות השמים ומי התהום והמים זורמים ללא הפסקה במשך ארבעים יממות, עד שהעולם הגיע למצב בו המים כיסו גם את ראשי ההרים הגבוהים. והמבול משמיד את כל מי שבחוץ, ורק מי שנכנס לתיבה ניצל.

אכן, אין ספק, שמדובר בפרשה סוערת במיוחד. אולם, כשקוראים את שם הפרשה רואים דבר מוזר. הפרשה נקראת 'נֹח' על שמו של נח, שנקרא כך בשמו בזכות היותו אדם שנוח הן לבני אדם והן לה' – איך תיתכן כזאת ניגודיות בין שם הפרשה לתוכנה?

בנוסף לכך, בהפטרה (הקטע מספרי הנביאים שקוראים בסוף פרשת השבוע בתורה) של הפרשה מובאת נבואה מספר ישעיה ובה המבול מכונה: "מֵי נֹח" – ושוב חוזרת הניגודיות המוזרה בין התוכן לשם הפסטורלי.

מוסבר בספרי הקבלה, שהמבול הגיע בעצם כדי לטהר ולנקות את העולם מהחטאים שהצטברו בו. כמו שאנו עושים למחשב או לטלפון סלולארי רענון (restart) על-מנת לנקות אותו – כך גם המבול שמילא את כל כדור הארץ במים בעצם הכניס את העולם לכעין מקווה ונתן לו את ההזדמנות להתחיל מחדש.

וזו המשמעות של השם הנוח לאירוע הדרמטי. והמסר עבורנו הוא, שכאשר ישנו אירוע רציני וטראומתי עלינו לזכור כי יש לו כוונה פנימית והיא שאנחנו נשתמש בו כ'תחנת רענון', על-מנת לצאת מחוזקים ממנו אחרי הטהרה שעברנו.

שבת שלום.

לתגובות והערות:

הרב אורי וילהלם, אב שכונת נווה-אילן

052-7703178
[email protected]

[] אילוסטרציה: ויקימדיה

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן