ב"ה
שני עובדים גילו לתדהמתם, כי ה’בוס’ מצפה מהם לעבוד גם בחול המועד…
לשמע ה”בשורה” זינק אחד מהם על השולחן, נאחז בצינור מהתקרה, ונתלה הפוך עם הראש למטה.
"מה אתה עושה?!", נזעק הבוס – "אני מנורה", השיב לו העובד.
"מה?!", נבהל המנהל, "אתה חייב חופש דחוף. רד, קח את החפצים שלך ותחזור אחרי סוכות".
ירד העובד, כיבה את המחשב ויצא. רגע לאחר מכן קם העובד השני והתחיל לארוז. "סליחה, לאן אתה הולך?", שאל המנהל, "הביתה", משיב השני, "איך אני יכול לעבוד בחושך?!"…
***
החל מיום שבת ולמשך שבוע ימים נחגוג את חג סוכות. בחג זה ישנם הרבה פרטים ומצוות, אשר העיקריות שבו הן: 1) לעבור למשך שבוע להתגורר בסוכה, כמו שכתוב: "בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים"; 2) לברך בכל יום מימות החג (חוץ משבת) על ארבעת המינים, כמו שכתוב: "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם…פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ עָבֹת וְעַרְבֵי נָחַל"; 3) לשמוח בכל ימי החג, כמו שכתוב: "וּשְׂמַחְתֶּם לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֵיכֶם שִׁבְעַת יָמִים".
נשאלת השאלה, מדוע מתוך שלושת המצוות העיקריות של החג נבחרה דווקא מצוות הישיבה בסוכה לייצג את החג בשמו הרשמי והמוכר? מהי המעלה הגדולה של מצוות הסוכה על מצווֹת החג האחרות?
מהמעלות הגדולות של מצוות הסוכה הם: ראשית, בניגוד למצוַות נטילת ארבעת המינים (לולב, אתרוג, הדס, ערבה) שהיא מצווה חד-פעמית בכל יום מימות החג ולא צריך לקיימה שוב באותו היום – מצוות הסוכה היא מצווה שקיימת בכל רגע ורגע מהחג. מרגע הדלקת הנרות של היום הראשון ועד סיומו של היום האחרון, במשך כל דקה ביממה קיימת המצווה לשהות בסוכה.
שנית, רוב המצוות שאנו מקיימים שייכות לאיבר או איברים מסויימים, לדוגמה – מצוות התפילין שייכת בעיקר ליד השמאלית ולראש, מצוות נטילת הלולב לידיים וללב, וכן הלאה – אך מצוות הסוכה היא מקיפה את כל האדם ותופסת את כולו ללא אפליה בין האיברים השונים, ובכך גם מרמזת הסוכה על חיבוקו של אלוקים לעם ישראל במדבר בצאתם ממצרים.
בגלל מעלות אלו (ונוספות, שלא פורטו כאן) נבחרה דווקא מצוות סוכה להיות המצווה המייצגת בשמו של החג.
יעזור לנו ה' שבזכות ההשתדלות שלנו לקיים את מצוות החג מתוך שמחה אפילו בתקופה כזאת, נזכה לראות את השמחה הגדולה בבית המקדש שהייתה בחג הסוכות, כמו שנכתב בתלמוד: "אָמְרוּ, כָּל מִי שֶׁלֹּא רָאָה שִׂמְחַת בֵּית הַשּׁוֹאֵבָה, לֹא רָאָה שִׂמְחָה מִיָּמָיו".
שבת שלום וחג שמח.
לתגובות והערות:
הרב אורי וילהלם
רב שכונת נווה-אילן
052-7703178
[email protected]
***
ב"ה
עשרת הכללים לבניית סוכה כשרה
מיקום
1) הסוכה צריכה להיות תחת כיפת השמים, ולא תחת משהו אחר, כגון ענפים של עץ או מרפסת של קומה גבוהה יותר, אפילו אם מה שמכסה נמצא בגובה רב מעל הסוכה.
קירות/דפנות
2) הקירות צריכים להיות חזקים בצורה כזאת שרוח רגילה לא מזיזה אותם, ולכן, אם ניתן, עדיף להצמיד לקיר (לבונים במרפסת) או צמוד לגדר (לבונים בחצר) – שאלו הן דפנות חזקות ויציבות. אם לסוכה יש דפנות מיוחדות משלה לא מספיק רק בד אלא צריך חיזוק נוסף.
3) הדפנות החזקות צריכות להיות עד לגובה של לפחות 80 ס"מ (הגובה המינימאלי לסוכה כשרה), ניתן לעשות את הדפנות האלו מגדר רשת או קרשים וכדומה. אופציה נוספת היא לדאוג ל'לבוד' (מוסבר בסעיף הבא).
4) 'לבוד' פירושו מחובר. רצף של כמה מוטות, חוטי ברזל או רצועות חזקות, הנמצאים אחד על השני כאשר אין בין אחד לשני פער של יותר מ-22 ס"מ. הפער הקטן הזה ייחשב סגור, לכן ניתן למתוח בין העמודים בפינות את הרצועות 'לבוד' (רצועות הנמכרות ביחד עם בד הסוכה) או חוטי הברזל בגבהים של 20 ו-40 ו-60 ו-80 ס"מ מהרצפה, וכך יצרנו קיר שלם עד לגובה הרצוי.
5) הסוכה צריכה להיות בת 3 דפנות או לכל הפחות 2 וחצי, הדופן הקצרה צריכה להיות לפחות ברוחב של 56 ס"מ.
סכך
6) רק לאחר בניית הדפנות נשים את הסכך.
7) הסכך צריך להיות מצמחים שלא עובדו להופכם לכלי כלשהו, ולכן מחצלת רגילה שעשו אותו לצורך שטיח וכדומה לא תהיה טובה לסכך, אלא רק מחצלת עם כשרוּת שנעשתה לצורך סכך, או ענפים רגילים שאינם מחוברים לעץ.
8) הסכך צריך לכסות את רוב גג הסוכה באופן שברובה תהיה מוצלת.
9) פרגולה קבועה אינה נחשבת כסוכה. אם רוצים להשתמש בפרגולה כסוכה צריכים להוריד קרשים מהאמצע בצורה כזאת שהיא תהיה ברובה פתוחה (כגון שמשאירים קרש אחד ומורידים אחד ושוב אחד משאירים, וכן הלאה) ולאחר מכן מכסים את כולה בסכך כשר. פרגולה פתוחה שתמיד הקרשים בה אינם מכסים את רוב הגג מספיק לכסות בסכך כשר.
10) חשוב וראוי שהסוכה תהיה נאה ומקושטת.
שבעזרת ה' נזכה לעלות לרגל ולשבת בסוכת עורו של הלוויתן.
ניתן להתקשר לשאול שאלות על כשרות הסוכה: 052-7703178.