ב"ה
מעשה בגנב שהגיע לביתו של הרב במוצאי יום כיפור עם דמעות בעיניו ושק על כתפיו. "כבוד הרב, התרגשתי כל-כך בתפילת נעילה, והחלטתי לחזור בתשובה. הבאתי כאן בחזרה את כל מה שגנבתי, כדי שהרבי יחלק לאנשים", אמר והתחיל לשפוך את תכולת השק. היו שם תכשיטי זהב, יהלומים, שטרות גדולים, ואביזרים יוקרתיים במיוחד, השק היה שווה מיליונים.
הרב מאוד התרגש ואמר לגנב שניכר שתשובתו היא מעומק ליבו ובוודאי ה' סולח לו.
לאחר שהגנב יצא, גילה הרב ששעון הזהב שלו נעלם. מסתבר שמישהו גנב אותו, ואכן לאחר חקירה הגנב שלנו הודה בפשע. כששאל אותו הרב איך זה יתכן, והרי חזר בתשובה – השיב הגנב: "תשובה היא תשובה, אבל מקצוע הוא מקצוע…".
***
לשבת הנוכחית שבין ראש השנה ליום כיפור ישנו שם ייחודי המבטא את מעלתה. שבת זו נקראת 'שבת (ת)שובה'. בעצם יש לה שני שמות: הראשון 'שבת שובה' – על-שם ההפטרה המיוחדת אותה קוראים בשבת זו הפותחת בקריאה לעם ישראל: "שׁוּבָה יִשְׂרָאֵל עַד ה' אֱלֹהֶיךָ".
והשם השני הוא 'שבת תשובה' על שם שהשבת חלה בעשרת ימי תשובה (הימים שבין ראש השנה ליום הכיפורים).
ההבדל בעברית בין שובה לתשובה הוא מאוד ברור, בעוד ש'שובה' היא הקריאה לעשות מעשה ולשוב, 'תשובה' הוא המעשה שנעשה בעקבות הקריאה.
נשאלת אם כן השאלה, אם אנו כבר נמצאים בשלב של התשובה עצמה, מדוע צריך לכנות את השבת הזאת גם בשם שמבטא את הקריאה לשוב, והרי לכאורה כבר עברנו את השלב הזה?
ההסבר לכך הוא שגם כאשר אדם מרגיש שהוא עשה בפועל את ה'תשובה' והוא 'אחרי זה…', באה קריאתו של ה' "שׁוּבָה יִשְׂרָאֵל עַד ה' אֱלֹהֶיךָ" – כי אל לו לנוח על זרי הדפנה, בכל שלב אלוקים קורא להמשיך, להתקדם ולהתעלות יותר.
לכן שמה הנוסף של שבת זו הוא 'שבת שובה', המורה על שייכות לכל אחד, גם למי שכבר עשה תשובה, להמשיך ולהתקדם במעלות התשובה. אחרת, בסבירות גבוהה, הוא ימצא את עצמו חוזר לרמה הקודמת, כמו הגנב מתחילת הטור.
נאחל לעצמנו שבמהלך השנה הזאת נמשיך כל הזמן להתקדם בדרך התשובה והדבקות בה'.
שבת שלום וגמר חתימה טובה.
לתגובות והערות:
הרב אורי וילהלם,
רב שכונת נווה-אילן
052.770.3178
[email protected]