ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת בראשות ממלא-מקום היו"ר, ח"כ משה טור-פז, אישרה את בקשת שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא-ביטון להעלות את תשלומי ההורים עבור ביטוח תאונות אישיות לתלמידים ב-41% נוספים – מ-49 שקלים ל-69 שקלים לתלמיד.
התהליך המשורשר לאישור העלאה כה גבוהה מעוררת תמיהות וביקורות בציבור ובמערכת הציבורית. בסוף חודש מאי אישרה הוועדה להעלות את תעריף ביטוח התלמידים ב-8 שקל לשנה – מ-49 שקל בשנה שעברה, ל-57 שקל לשלוש השנים הבאות. לאחר שהוועדה אישרה את התעריף פרסמה החברה למשק וכלכלה של מרכז השלטון המקומי מכרז לבחירת חברת ביטוח – אולם עד-כה טרם נקבע זוכה במכרז.
בשלב זה פנתה משום-מה שרת החינוך לוועדה בבקשה דחופה לאשר להעלות את תעריפי הביטוח לשנת הלימודים תשפ"ג ולתקופות נוספות עד שנתיים, ל-69 שקל לשנה.
יוזמתה התמוהה של השרה הביאה את יו"ר הוועדה, ח"כ טור-פז, לומר: "אנחנו שואפים לחינוך חינם, נגיש, עם שוויון הזדמנויות לכולם. המשרד מבקש להעלות את התעריף העלאה נוספת. אמרנו למשרד החינוך שאנחנו מצפים לראות מתווה שיראה הפחתה בתעריפי הרשות. יש אוכלוסיות שאין להם ביטוח מפני תאונות אישיות ולכן, בראייה חברתית, חשוב שהביטוח יהיה אמין ורציני. לתת הכל לכולם, זה לא לעשות שוויון. כיסוי ביטוחי טוב הוא אינטרס ראשון במעלה. ח"כ טור-פז הדגיש כי קיבל התחייבות של מנכ"לית משרד ראש הממשלה, שכלל תשלומי ההורים לא יעלו".
מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, המוציאה והמביאה הקרובה ביותר לשרה שאשא-ביטון, ציינה במסגרת שליחותה הפוליטית: "אם לא נצא למכרז נוסף, בתחילת השנה ילדי ישראל לא יהיו מבוטחים. בשל הכשל של המכרז הקודם, אנחנו מבקשים לאשר פרמיה של 69 שקל. השרה הודיעה שהיא פועלת עם שר האוצר לכך שכלל תשלומי ההורים לא יעלו. הרגישות לנטל התשלומים בראש מעיינינו, לכן הנטל לא יעלה". לדבריה, הדחיפות היא "מאחר ואנחנו בנקודת זמן אפס, ערב פתיחת שנת הלימודים".
ח"כ יוסי שיין ('ישראל ביתנו') אמר: "יש כאן כשל ניהולי גדול של משרד החינוך והשלטון המקומי".
ח"כ עופר כסיף ('הרשימה המשותפת'): "תשלומי ההורים – תשלומי החובה ותשלומי הרשות – הם דבר פסול. הייתה הסכמה בוועדה על מתווה שיציג הפחתה בתשלומי ההורים – דיברו גבוהה-גבוהה על הפחתה, אולם בפועל התעריפים רק עולים, זו יריקה בפרצופם של ההורים בתקופה של יוקר המחיה וירידה בשכר. אם העלאת התעריף תאושר, אני קורא להורים להשבית את הלימודים".
בתוך כך, בשורת איוב נוספת נחתה על ההורים לילדים בגיל הרך, בעת שוועדת סל המחירים של מעונות היום המליצה להעלות גם במגזר זה את תשלומי ההורים.
לפי החלטת הוועדה מחיר מעונות היום המפוקחים מגיל לידה עד שנה יעלה ב-120 עד 170 שקלים לחודש.
"אנחנו מקבלים סטירה מצלצלת בדמות העלאת מחירי המעונות", אמרה סיגל שפיץ-טולדנו, יו"ר ועד הגנים בהנהגת ההורים הארצית, "ניחא המעונות במדינת ישראל היו זולים ומסובסדים במחירים לכל נפש – זה רחוק מלהיות המצב במציאות. המעונות הממשלתיים במדינת ישראל יקרים. כעת, להעלות את מחירי המעונות עוד לפני שראינו התייעלות, שיפור, פיקוח, מוגנות ופדגוגיה – זהו מהלך שרומס את הציבור שעוד לא התאושש ממשבר הקורונה, ומייצר עומס כלכלי גדול על כולנו. מציאות מביכה שמראה שוב את כיעורה של מערכת החינוך במדינת ישראל".
בעקבות ההמלצה הזהירו מעונות היום: "לא נוכל לפתוח את שנת הלימודים ב-1 בספטמבר".
יו"ר 'נעמ"ת', חגית פאר, אמרה: "התרענו הרבה מאוד זמן שאנחנו במצוקה ושלא נוכל להמשיך לתפעל את מעונות היום. צריך לשאול את ההורים מה קרה השנה שנסגרו כיתות אחת אחרי השנייה, צריך לשאול את עשרות אלפי ההורים שכל יום מקבלים הודעה על עוד מעון שנסגר, על עוד כיתה – כי נשארנו בלי כוח אדם – לכן לא נוכל לפתוח את שנת הלימודים ב-1 בספטמבר".
יו"ר תנועת 'אמונה' ליאורה מינקא אמרה כי "מעונות היום בקריסה. נסגרו השנה מאות כיתות. ב-1 בספטמבר עוד מאות כיתות ייסגרו – מה שאומר שלאלפי ילדים לא יהיה מקום במעונות היום, ולהורים שלהם לא תהיה אפשרות לצאת לעבודה".
לדבריה, "אנחנו המומים מכך שבסוף זה תמיד חוזר אל ההורים. מדברים על יוקר המחיה, ובסוף פוגעים באוכלוסייה שהיא במציאות מאוד מאתגרת וקשה. אני מבקשת שיהיה פה מבוגר אחראי – אנחנו קוראים לשר האוצר לתת פתרונות אמיתיים עוד לפני 1 בספטמבר. יש לנו ניירות ונתונים שאף אחד לא הכחיש, אף אחד לא אמר שהם לא מדוייקים".
גם מנכ"ל ויצ"ו, מירה מינס, התרעמה: "באמת צריך להסביר שילד לא נולד בגיל שלוש? הענף הזה פשוט מופקר".
לפי דוח מבקר המדינה שפורסם בתחילת החודש, 27% מהפעוטות בישראל שוהים במעונות היום המפוקחים – כ-147,400. חלק גדול מהם מגיעים ממשפחות קשות יום, משפחות חד-הוריות ומשפחות שמתמודדות עם קשיים כלכליים, ועל כן זכאיות מהמדינה למחיר מפוקח. עבורם, העלאת מחיר המסגרות היא מכה קשה, בטח בתקופה כמו זו של העלאת מחירים.
יש לציין כי מעונות היום המפוקחים מתמודדים גם ככה עם משבר חמור בכוח אדם. על-פי נתוני פורום מעונות היום המפוקחים, בשנתיים האחרונות נסגרו עד-כה לא פחות מ-122 כיתות מעון, חלקן במהלך שנת הלימודים. בקיץ הקרוב ייסגרו עוד 69 כיתות מעון.
המשמעות: עד ה-1 בספטמבר יסגרו 191 כיתות ברחבי הארץ, וכ-5,000 ילדים ייוותרו ללא מסגרות מפוקחות.