חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ארה"ב סוערת; בישראל, לעת-עתה, אין חשש לפגיעה בזכות האישה על גופה

תקנות חדשות להקלה על ביצוע הפסקות הריון [] ייכנסו לתוקף בעוד כ-3 חודשים, במהלכם משרד הבריאות יעדכן את נוהלי העבודה של הוועדות להפסקת הריון ויתאימם לעקרונות שנקבעו

התקנות שאושרו בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת בראשות ח"כ אפרת רייטן, מאפשרות לראשונה לנשים לבצע הפלה תרופתית בקופות החולים. כיום נשים נאלצות להגיע לאשפוז-יום בבתי החולים או במרפאות כירורגיות לצורך הפסקת היריון – גם כשהיא תרופתית בשלבים מוקדמים וגם כשאין צורך בכך.

"מהלך חשוך". הורוביץ [] צילום: ויקיפדיה
על-פי התקנות החדשות, נשים לא יחוייבו להגיע פיזית ולהופיע בפני ועדות להפסקת הריון. לא ניתן יהיה לחייב להגיע פיזית לעמוד מול הוועדה, לא להגיש את הטפסים, והאישה גם לא תחוייב לפגוש פיזית את העובדת הסוציאלית, שהגדרת התפקיד שלה תשתנה, והיא תהיה משאב לבחירת הפונה.

הטפסים הישנים ינוסחו מחדש, השאלות החודרניות יוסרו והשאלון יצטמצם למינימום הנדרש. הטופס יעבור תהליך דיגיטציה כך שחברי הוועדה יקבלו את מלוא המידע מראש, והאישה הפונה תוכל להגיש את הפנייה מרחוק, וכאמור,לא תיאלץ להגיע פיזית.

שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר לאחר קבלת ההחלטה: "הזכות על גופה של אישה, היא של האישה בלבד. המהלך של בית המשפט העליון בארה"ב לשלול את הזכות מאישה על גופה הוא מהלך חשוך. דיכוי האישה והחזרת מנהיגות העולם החופשי והליברלי מאה שנים לאחור. אנחנו במקום אחר, ואנחנו עושים היום צעדים גדולים בכיוון הנכון.

הבחירה אם לבצע הפלה חייבת להיות בידי האישה. זו עמדתי הפשוטה וזה העיקרון שמוביל אותי. נאפשר גם הליכי הפסקת היריון פשוטים יותר, זמינים יותר ומכבדים הרבה יותר. אלה שינויים חשובים שנועדו לאפשר חופש מירבי לנשים, ולחזק את כבודן זכותן על גופן. הגיע הזמן להתקדם למאה ה-21. תודה לחברות הכנסת מיכל רוזין וגבי לסקי ולאנשי המקצוע במשרד הבריאות על העבודה המקצועית. וליושבת ראש ועדת העבודה והרווחה ח"כ אפרת רייטן על ההתגייסות".

נשים בישראל המעוניינות בביצוע הפלה נדרשות לקבל אישור מוועדה מיוחדת, ועל פי הנתונים, כמעט כל הבקשות האלו מאושרות.

אישה המעוניינת להפסיק את ההריון רשאית לפנות לכל ועדה בארץ, באחד מבתי החולים או המרפאות הכירורגיות, ללא תלות במקום מגוריה.

הפסקת הריון במימון ציבורי נעשית במספר רב של מקרים. עם זאת, למי שאינה זכאית למימון ציבורי, פתיחת תיק, זימון הוועדה להפסקת הריון וביצוע הפסקת ההריון כרוכים בתשלום, בהתאם לתעריף משרד הבריאות או בהצגת התחייבות כספית מקופת החולים. בכל מקרה, התשלום, כולל ועדה והפסקת ההריון בפועל, מגיע לכ־3,500 שקלים לכל היותר.

בשנת 2020 הוגשו בישראל 16,492 פניות להפסקת הריון, כ־99.6% מהן אושרו. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעור הפניות לוועדות להפסקת הריון עמד על כ־0.77% מכלל הנשים בגילי 15־49. שיעורי הפניות הגבוהים ביותר היו בגילאי 20־34, והנמוכים ביותר – בגילאי 40 ומעלה.

צילום: 'כללית' שירותי בריאות

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן