ארגון 'נכה, לא חצי בן-אדם' מברך על העברת חוק שירותי הרווחה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
ראשי הארגון מסרו תודה מיוחדת לשר הרווחה והביטחון החברתי – ח"כ מאיר כהן, ויו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת – ח"כ אפרת רייטן, שפעלו בשבועות האחרונים בשיתוף פעולה עם ארגוני זכויות אנשים עם מוגבלות "ועשו את הבלתי-ייאמן – להעביר את החוק למרות המצב הפוליטי, רגע לפני פיזור הכנסת".
אלכס פרידמן, תושב יבנה, מייסד ויו"ר 'נכה, לא חצי בן-אדם': "הרבה יוזמות וחוקים ייעצרו בעקבות פיזור הכנסת, אך זו בהחלט נחמה גדולה לראות את החוק החשוב הזה עובר, בקונצנזוס מלא בין הקואליציה והאופוזיציה. זכות גדולה נפלה בחלקי להיות שותף בקידום החוק. רגע חברתי היסטורי".
חנן טל, מייסד ונשיא 'נכה, לא חצי בן-אדם': "יש נושאים שהם חוצֵי מפלגות ומעל לפוליטיקה, גם ובמיוחד באחת התקופות המפולגות שידעה ישראל. מדובר בבשורה אמיתית, חוק ערכי וחשוב, אשר נגד כל הסיכויים עבר וייכנס גם הוא לספר החוקים של מדינת ישראל ויהיה עבור כולנו מקור לגאווה. החוק הוא נדבך נוסף וחשוב במקצה שיפורים אדיר שעובר ציבור האנשים עם המוגבלות – בקצבאות, בתעסוקה, בנגישות, בתקנות לשעת חירום, ועכשיו גם ברווחה".
***
מה אנשים עם מוגבלויות יקבלו מהחוק החדש?
לדברי מנסחי החוק, ובראשם שר הרווחה מאיר כהן ושר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד (בעצמו אב לילדה אוטיסטית), 'חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלויות', שאושר לאחרונה בוועדת שרים לחקיקה וכעת במליאת הכנסת, מיועד לחולל שינוי גדול לטובה בחייהם של אנשים עם מוגבלויות ובני משפחותיהם.
בין סעיפיו:
1. שירותי דיור טיפוליים-שיקומיים, לרבות שירותי תמיכה במגורים עצמאיים ואוטונומיים: מדובר בשירותים ייעודיים שיינתנו במסגרת החוק החדש באמצעות שני סוגי מענים מרכזיים, שמטרתם היא לסייע לאדם למצות את עצמיותו ויכולותיו בתחומי חיים מרכזיים.
סוג המענה הראשון מורכב מרצף של סוגי מסגרות דיור, ובכללם דירות, הוסטלים, מעונות פנימייה (מיועדים לאנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית) ומכינות לחיים עצמאיים, המהוות ברובן מסגרות ארוכות-טווח עבור הדיירים, כבית לחיים עבורם. במסגרות אלו יהיו אנשים אשר זקוקים לתמיכות טיפוליות ושיקומיות מקיפות.
סוג המענה השני מורכב ממעטפת טיפולית-שיקומית-תמיכתית אשר תאפשר לאדם לגור במסגרת מגורים משל עצמו בגפו, או במגורים משותפים עם בן-זוג/שותפים אחרים.
2. פעילות יומית, לרבות שירותי שיקום באמצעות תעסוקה ועיסוק מותאמים: שירותים אלה יכללו בין היתר הכנה, השמה וליווי, שיאפשרו לאדם עם מוגבלות להתקדם ברצף התעסוקה, תוך מיצוי יכולותיו בתחום זה. מטרתם של שירותי הפעילות היומית, בדומה לשירותי רווחה אחרים, הינה לסייע לאדם עם מוגבלות בפיתוח מיומנויות בתחומי חיים מרכזיים ולהביא לשילובו המיטבי בחברה.
3. שירותי בריאות הניתנים במסגרת של שירותי דיור טיפוליים-שיקומיים או במסגרת של שירותי פעילות יומית, ואשר נדרשים לצורך השילוב במסגרות אלה: ישנם אנשים עם מוגבלות שיש להם בעיות רפואיות נלוות. על-מנת לאפשר לאנשים אלה להשתמש בשירותי רווחה הנחוצים להם ולהשתלב במסגרות השונות, יהיו מצבים בהם יספק משרד הרווחה מעטפת בריאותית מסויימת שתיקבע להם.
4. הסעה לשירותי פעילות יומית, לרבות ליווי בהסעה: על-מנת לאפשר לאנשים עם מוגבלות שעקב מצבם אין ביכולתם להגיע בכוחות עצמם למקום בו ניתנים שירותי רווחה בתחום של שירותי פעילות יומית, או עקב נסיבות מוצדקות אחרות ולפי כללים שייקבעו על-ידי משרד הרווחה, יסופקו להם לעיתים שירותי הסעה.
5. ליווי אישי או סיוע אישי: על-מנת לאפשר השתתפותם של אנשים עם מוגבלות בחברה ומיצוי זכויותיהם לשילוב בקהילה, ישנם מצבים בהם נדרשים לאדם עם מוגבלות סיוע והכוונה על-ידי אדם אחר, דוגמת תיווך לצורך קבלת שירותים מגורמים שונים בקהילה, ליווי במצבים חברתיים ואחרים, ועוד. לשם כך, במסגרת החוק החדש יספק המשרד לאדם עם מוגבלות שירות זה ככל שהוא נדרש ובהתאם לקריטריונים שייקבעו.
6. תוכניות מעבר ממערכת החינוך למערכת הרווחה: בתקופת הילדות, מגילאי 3 עד 18, עיקר המענה שניתן בפועל לילד עם מוגבלות מסופק על-ידי מערכת החינוך. לקראת סיום שהייתו של הילד במערכת החינוך ומעבר למערכת הרווחה – שהינה לעיתים קרובות המערכת העיקרית שנותנת מענים לאדם עם מוגבלות אחרי יציאתו ממערכת החינוך – קיים צורך להבטיח מעבר מסודר באמצעות תוכניות מעבר מותאמות, שיהיו חלק מהחוק החדש. מטרת תוכניות אלו הינה לגשר על שתי התקופות המשמעותיות בחייו של האדם, במעבר מגיל הילדות לגיל הבגרות.
7. שילוב מותאם בשירות לאומי או צה”ל: במטרה לקדם את שילובו והשתתפותו של אדם עם מוגבלות בחברה, בדומה לכל אדם אחר במדינה, תינתן במסגרת החוק מעטפת תמיכה טיפולית לצורך השתתפותו השוויונית של אדם עם מוגבלות בצה”ל או בשירות לאומי, בין היתר באמצעות מתן ההתאמות וליווי הנדרשים.
8. שירותי פנאי: כחלק משילובו של אדם עם מוגבלות בחברה יינתנו שירותי פנאי הכוללים בין היתר שירותי תרבות, חברה וספורט. השתתפות אדם עם מוגבלות בפעילויות אלו מסייעת להפגת בדידות, פיתוח של כישרונות ויכולות אישיות, וכן מאפשרת לו לחיות חיים מספקים, מהנים ופרודוקטיביים, בדומה לכל אדם אחר. שירותי הפנאי יינתנו הן במסגרות ייחודיות לאנשים עם מוגבלות והן במסגרות המשרתות את כלל הקהילה.
9. ייעוץ, הדרכה ושירותים נוספים לבני משפחתו של אדם עם מוגבלות, לרבות נופשונים ושירותים בשעת משבר: מתן שירותי רווחה לאדם כולל היבטים נרחבים המקיפים גם את בני משפחתו, אשר ככלל מהווים חלק מרכזי ומשמעותי ביותר בחייו. לאור האמור, ישנו קשר חשוב בין האדם עם המוגבלות לבין בני משפחתו, ולפיכך ישנו צורך לספק גם להם שירותי רווחה. השירותים שיינתנו במסגרת החוק כוללים בין היתר הדרכה ותמיכה טיפולית, וזאת בכדי לאפשר לבני המשפחה לטפל באדם עם המוגבלות ולשמור על קשר איתו באופן מיטבי. שירותים אלה יינתנו הן בשעת שגרה והן בזמן משבר, והם יכללו גם שירותי נופשונים.
10. שירותי הדרכה, ייעוץ ושירותים נוספים להורה שהוא עצמו אדם עם מוגבלות: אנשים עם מוגבלות, כמו כל אדם אחר, זכאים לממש את רצונם להקמת משפחה ולהורות. על-מנת לסייע בכל הקשור למימוש זכות זו, יינתנו במסגרת החוק שירותי רווחה הכוללים בין היתר הדרכה הורית ותמיכה טיפולית רלבנטית לתחום זה.
11. הכוונה וטיפול להגברת השתלבותו של אדם עם מוגבלות בחברה, לרבות קבוצות שיקומיות טיפוליות, התערבות בתחום חברתי, מיני, הדרכה, אימון ורכישת מענים טכנולוגיים: מדובר בשירותים שמטרתם לסייע בקיום חיים אוטונומיים, עצמאיים ומונגשים, כגון שירותי תמלול ותרגום לשפת הסימנים, טכנולוגיה מסייעת, עזרים לחיים עצמאיים, ייעוץ, חינוך וטיפול בתחום חברתי ומיני, הדרכה סביב כישורי חיים, קבוצות טיפוליות סביב הקניית מיומנויות חברתיות ועוד.
במשרד הרווחה מבהירים כי אין בשירותים השונים הנכללים בחוק זה כדי להוות תחליף לסיוע ולזכויות הניתנים על-ידי המוסד לביטוח לאומי, כגון קצבה לשירותים מיוחדים, ועוד. החוק מרחיב את היקף הסיוע והזכויות – ואינו מחליף סעיפים ותקנות קיימים.
יצויין כי החוק ופרטיו עדיין נדרשים לשיתוף מידע נרחב ולהבהרות משמעותיות, בכדי שניתן יהיה לפרוט את תועלותיו באופן מוסדר, ומן הסתם עם שוך הסערות הפוליטיות יתפנו הממשלה והמשרד הייעודי – משרד הרווחה – להרחבות והנגשות אלו.