קונצרט סיום העונה של 'תזמורת ירושלים מזרח ומערב' מזמין את הקהל לטקס 'גנאווה' אקסטטי וצבעוני, המחבר את אסווירה שבמרוקו עם ברודווי שבניו-יורק.
המופע משלב את הסגנון המוזיקלי השבטי ומלא האנרגיה הנהוג אצל השבטים הברבריים בצפון-אפריקה, עם עיבודים בשפת התזמורת הייחודית הלוקחים אותו למחוזות הג'אז והפופ.
התזמורת תארח את מהדי נאסולי, שיגיע ממרוקו עם הגימברי המסורתי שלו, ביחד עם שלושה נגני קראקב – הכלי המאפיין את הטקסים האלה, ומעצים את החוויה הטקסית.
לראשונה בישראל יתבצעו בקונצרט עיבודים מיוחדים שחיבר מאסטרו תום כהן לקטעי גנאווה מוכרים וגם חדשים, כאלה הלוקחים את המסורת המופלאה הזו ונותנים לה פרשנות מערבית עכשווית.
"חיבור אורגני ושמח של מסורת קדומה עם עיבודים מודרניים, גשר מוזיקלי בין תרבויות וזמנים, חגיגה של יצירה משותפת שמתודלקת בחברות ואהבה" – אומר תום כהן, המנצח ראשי ומנהלה המוזיקלי של התזמורת.
8 ביוני, 20:30, היכל התרבות יבנה (מנצח: מתן יונה).
מופע ה'גנאווה' הוא אקורד הסיום לעונת 2021-2022 של 'תזמורת ירושלים מזרח ומערב' בניהולו המוזיקלי ובניצוחו של תום כהן.
המופע מלא קצב ותשוקה, ואת הערב יוביל ה'מועלם' – ראש הטקס, מהדי נאסולי – עם אנרגיות של מרפא שבטי.
כאמור, עוד מגיעה ממרוקו קבוצה של 'קויוס': המוזיקאים המנגנים על הקראקב (כלי הקשה ברברי עתיק) המאפיין את הטקסים המהפנטים האלה, שיעצימו את החוויה הטקסית.
אליהם יצטרף חבר ותיק ומוערך של התזמורת – הפסנתרן עומרי מור, ששיתופי הפעולה שלו עם נאסולי ועם מאסטרו תום כהן כבר הציתו במות ברחבי אירופה, אמריקה וצפון-אפריקה.
הקונצרט, הוא הזמנה פתוחה להיסחף למערבולת של צליל וצבע, של קצב וקסם, של שירה וריקוד, של מסורתי וחדשני, ושל מזרח ומערב.
מאסטרו תום כהן הוסיף : "אני שמח ונרגש לשתף פעולה עם שני חברים יקרים ומוכשרים שלי – מהדי נאסולי ועומרי מור. המפגש ביניהם הוא התממשות של כל הכוונה היצירתית שלי – חיבור אורגני ושמח של מסורת קדומה עם עיבודים מודרניים, גשר מוזיקלי בין תרבויות וזמנים, חגיגה של יצירה משותפת שמתודלקת בחברות ואהבה. זהו קונצרט סיום העונה הגדול, הצבעוני והייחודי ביותר שעשינו בשנים האחרונות וזו זכות גדולה עבורי להזמין את הקהל לקחת חלק בקסם של הגנאווה".
שורשיו של סגנון הגנאווה מגיעים עד סידי בלאל אבן רבאח – בן הלוויה הקרוב של הנביא מוחמד והמואזין הראשון, שמעורר בשנים האחרונות עניין עצום בעולם כולו. המבנה הטקסי, חוויית הטראנס והחיבור של מוזיקה לעולמות של תשוקה ודבקות, הצליל הישן שמאופיין בכלים מסורתיים ועתיקים, והשירה בקולות ובמנטרות מתגברות – כל אלה הפכו את הגנאווה לאחד הסגנונות החמים כיום בעולם המוזיקה.
מהדי נאסולי (Mehdi Nassouli) הוא כוכב בינלאומי ממרוקו המשלב מוזיקה מסורתית אפריקאית, רגאיי, רוק וג'אז. נאסולי נחשב למוביל דור העתיד של מוזיקת הגנאווה, והמוזיקה שהוא מנגן היא בהשראת גנאווה אבל לא רק – יש בה שילוב של הרבה ז'אנרים מרוקאיים כמו מלחון, עיסאואה, המאצ'ה ודקה. את כל אלה הוא משלב עם ג'אז, היפ-הופ, פאנק ורגאיי.
מהדי נולד וגדל בטרודאנט שבמרוקו לפני 37 שנים. הוא למד לנגן במגוון רחב של כלים בגיל צעיר, אך עד עצם היום הזה הוא מתבלט בנגינה על קמברי (גמברי) – כלי מיתר ישן ומסורתי העשוי בעיקר מעץ ומכוסה בעור גמלים. לפני שפרץ בקריירה בינלאומית, הוא בילה עשור שלם לאורכה ולרוחבה של מרוקו ולמד את הדיסציפלינות המוזיקליות האזוריות המגוונות.
כאמור, הופעותיו כיום משלבות מקצבים מסורתיים של מרוקו עם נגיעות של מוזיקה אפריקאית, רגאיי, רוק וג'אז.
מלבד פרויקט הסולו שלו, מהדי הוא גם חבר פעיל בפרויקטים שונים כמו בוב מגרב (מחווה לבוב מארלי עם אווירה מרוקאית), עמאר 808 (פרויקט מסורתי/אלקטרו), ג'וקו (מוזיקה אפריקאית) וכן נוהג להופיע ברחבי העולם עם טיטי רובין והינדי זהרה על בסיס קבוע.
הוא הופיע במאות פסטיבלים ברחבי העולם ומקיים יש קשר מיוחד גם עם אמנים מישראל, ואף הוציא אלבום עם הרכב משולש מרוקאי-אלג'יראי-ישראלי, המשלב בין מוזיקת גנאווה לג'אז. בהרכב מיוחד זה חברים לצדו של נאסולי הפסנתרן הישראלי עומרי מור והמתופף האלג'יראי קארים זיאד. מהדי גם שיתף פעולה עם ללה תמר הישראלית, ועל אלבומו האחרון עם תזמורת 'מרמושה' ניצח אבישי דרש מירושלים.
עומרי מור הוא פסנתרן, מלחין ומעבד ישראלי, ועל-אף שהחל במוזיקה קלאסית הוא מוכר בעיקר כאמן 'ג'אז פיוזן' עם יסודות במוזיקה אנדלוסית.
עומרי זכה 4 שנים רצופות במלגות קרן תרבות אמריקה-ישראל, הוא מלמד בקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה בתל-אביב ו'במרכז למוזיקה שקטה'.
מור מבצע שיתופי פעולה עם נגנים רבים בישראל ומחוצה לה: דניאל זמיר, עומר אביטל, גלעד אברו ואחרים. כן ניגן עם מבצעים ישראלים בולטים דוגמת מוריס אל מדיוני, ברי סחרוף והפייטן חיים לוק. בשנים האחרונות שיתף פעולה עם הסקספוניסט-הזמר אבטה בריהון והשניים מייצרים חיבור בין המוזיקה המסורתית הצפון-אפריקאית והאתיופית.
מור הקים את פרויקט 'אנדלוג'אז', שנוסד בפסטיבל 'ג'אז בים האדום' בשנת 2010 -פרויקט ייחודי המשלב את שני הסגנונות המוזיקליים.
'תזמורת ירושלים מזרח ומערב' הינה תזמורת קאמרית המונה כשלושים נגניות ונגנים המגיעים מכל קצוות הארץ והמגזרים המרכיבים את החברה הישראלית, ובמגוון גילאים נרחב. כל שלוש הדתות המונותואיסטיות מיוצגות אצל הנגנים והיוצרים. הם מנגנים על כלים קלאסיים מזרחיים, כלי קשת, כלי נשיפה וחטיבת קצב.
עיבודיה של התזמורת נכתבים על-ידי מנהלה המוזיקלי, המנצח תום כהן, מוזיקאי בעל שם בינלאומי הידוע ביכולתו הייחודית להעביר באמצעות עיבודיו ושיטת הניצוח המקורית שלו את המוזיקה של ארצות ערב וצפון-אפריקה למוסיקאים ולקהלים שונים ומגוונים.
העיבודים מושתתים על השפה המוזיקלית אשר פותחה לאורך השנים, המשלבת ומחברת מתודות מוזיקליות ממזרח וממערב לכדי שפה אחידה, קוהרנטית ואורגנית, המפגישה, למשל, מקאמים ומקצבים מארצות ערב והאסלאם עם הרמוניה ואסתטיקה מערביות.
לאורך השנים הקים כהן ברחבי העולם תזמורות-אחיות המושתתות על האבטיפוס של תזמורתו הירושלמית, עליהן הוא מנצח עד עצם היום הזה.
8 ביוני, 20:30, היכל התרבות יבנה. לרכישת כרטיסים: https://anda.pres.global/order/324