ב"ה
מעשה בנוכרי שהגיע לשמאי הזקן ואמר לו: "רצוני להתגייר, אך קודם אני מעוניין שתלמד אותי את כל התורה בעוד אני עומד על רגל אחת". שמאי, כששמע את בקשתו החצופה, מיהר להתנער ממנו ולסלקו מעל פניו.
הלך הנוכרי להלל הזקן ואמר לו את אותם הדברים. השיב לו הלל: "דעלך סני לחברך לא תעביד ("מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך") – זו היא כל התורה כולה, ואידך פירושא הוא ("וכל השאר (אלפי הספרים והדרשות) – פירוש של זה)".
פירוש אמירתו של הלל הזקן הוא: שהתמצית המזוקקת של כל התורה כולה היא מצוות אהבת ישראל.
***
בפרשת השבוע אנו קוראים את הפסוק המוכר והמפורסם: "וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ", וכבר שאלו על פסוק זה גדולי פרשני התורה, כיצד ניתן לאהוב אדם אחר כמו שאני אוהב את עצמי?
גם לגבי סיפורו של הלל הזקן, כיצד אפשר לומר שאהבת ישראל זו התמצית המזוקקת של כל התורה? מילא, לגבי כל המצוות שבין אדם לחברו כגון "לא תגנוב", השבת אבידה וכדומה, ניתן לומר שזה התמצית שלהם – אך כיצד ניתן לומר כך על המצוות שבין אדם לאלוקים?
מסביר הרבי הזקן (מייסד חסידות חב"ד) בספר התניא, כי הבסיס והיסוד של כל התורה היא השאלה שהאדם שואל את עצמו: "מי במרכז? הגוף שלי או הנשמה שלי?".
כאשר ההסתכלות והתפישה שלו היא שהגוף הוא המרכז, ברור שהוא יעשה רק מה שנוח ונעים לו וזה יהיה הפרמטר שלו. אך באם הוא שם את הנשמה במרכז, אזי ודאי שהוא יכול לאהוב אדם אחר כשם שהוא אוהב את עצמו, כי מצד הנשמה "כל ישראל אחים ממש".
זה גם ההסבר לדבריו של הלל הזקן: "זו היא כל התורה כולה" – כי היסוד של כל התורה, ובוודאי המצוות שבין אדם ל-ה', יסודם הוא לא מה שנוח לגוף שלי אלא מה שנכון לנשמה – שזה החיבור ל-ה' ולמה שהוא מצווה אותנו.
ימים אלה של ספירת העומר הם תקופה שמתו בה בפרק זמן של כמה שבועות אלפי תלמידיו של רבי עקיבא. בגמרא מסופר שתלמידים אלה נפטרו מפי ש"לא נהגו כבוד זה בזה".
דווקא בתקופה זו אנו צריכים להתחזק באהבת ישראל לכל יהודי מבלי להביט על דעותיו ומידותיו.
שבת שלום.
לתגובות והערות
052-7703178
[email protected]
אילוסטרציה: הלל הזקן [] wikihashalom.org