יבנה, עם ציון של 91% לשנת 2021, רושמת ירידה ממדד השקיפות הקודם, בשנת 2019 – אז רשמה ציון של 98% במדד השקיפות. יצויין כי בשנתיים האחרונות לא נערך המדד, בשל מגפת הקורונה).
עמותת שקיפות בינלאומית ישראל – שבי"ל מקיימת מזה 13 שנה את מדד השקיפות באתרי הרשויות המקומיות. ניתוח הממצאים במדד וכתיבת הדו"ח השנתי נעשים על-ידי ד"ר גלית אבידר.
מדד 2021 בוחן את שקיפות המידע המתפרסם באתרים הדיגיטליים של 76 ערים בישראל. המדד כולל 109 קריטריונים במסגרתם נבחנת שקיפות המידע לציבור, בין היתר, בתחומים של תכנון ובנייה, רישוי עסקים, מכרזים, תקציב, רכש, סביבה וחירום.
כמו-כן, נדרשת שקיפות המידע בפרוטוקולים של ישיבות המועצה, בפרוטוקולים של ועדות תכנון ובנייה ומידע בתחומי פעילותן של חברות ועמותות עירוניות.
12 הערים שהגיעו למקום הראשון במדד 2021 וקיבלו ציון 100% הן: אור-יהודה, אשדוד, הרצליה, חולון, כפר-סבא, מגדל העמק, עכו, עפולה, קריית-ביאליק, ראשון-לציון, רעננה, מודיעין. במקום השני עם ציון 99% נמצאות תל-אביב והוד-השרון.
ממצאים נוספים במדד 2021: ככלל, ניכרת מגמת שיפור מתמשכת בפרסום מידע לציבור באתרי האינטרנט של הערים; ערים חרדיות וערים ערביות נמצאות גם הן ברמות הגבוהות של הציונים, מן הרמות בהן נמצאו במדדי שנים קודמות; עדיין ניכרים פערים בין ערים חזקות לבין ערי פריפריה.
המלצות לשיפור:
• המידע החשוב בדבר השימוש בכספי ציבור, עדיין אינו גלוי במידה מספקת ויש לכלול אותו במלואו באתר הרשות המקומית.
• הקטגוריה והקריטריונים בנושא הון אנושי בעיר קיבלו משקל במדד נוכח חשיבותם בהיבטים של הפליה מגדרית בהתנהלות הממסדית. אף בתחום זה, מודעות ושקיפות המידע יש בהן כדי לתרום לקידום שוויון מגדרי והנחלתו ברשות המקומית, ומומלץ על קידומו כנדרש על ידי המחוקק.
• נדרשת מחויבות הרשויות המקומיות לפרסום המידע בנושאים של אתיקה ושקיפות.
• ככלל, על הרשויות לעדכן את אתר האינטרנט שלהן באופן שוטף, בהתאם לדרישות הרגולטיביות ואף למעלה מהן. לשם כך, יש להעמיד את האמצעים ההולמים לרבות השקעה סבירה של משאבים הנדרשים לעניין.
• שיקוף המידע באתר הדיגיטלי של הרשות המקומית כנדרש במדד השקיפות המתקיים על ידי עמותת שבי"ל, תורם תרומה ניכרת לקידום התנהלותה של הרשות המקומית בשקיפות הנדרשת וביסוסה. פעילות זו עשויה למצוא חיזוק ותנופה ככל שיתקיים שיתוף פעולה של הגורמים הרלבנטיים לעניין, ובהם משרד הפנים, המשרד לשיוויון חברתי ומטה 'ישראל דיגיטלית'.
תוצאות המדד מעידות על כך שמשנה לשנה, חל שינוי במודעות לשקיפות המידע באתרי האינטרנט שמפרסמות הערים בדרישה להגברת שקיפות המידע לציבור כאמצעי לשיתופו בפעילות העיר והתנהלותה.
מסקנה זו מתקבלת בבירור מהשוואת נתוני המדד בשנת 2021, לנתוני מדד השקיפות באתרי הערים בשנת 2017 ובשנת 2019, למרות הרחבת הקריטריונים מדי שנה בשנה.
ממצאי המדד נקבעים באופן אובייקטיבי על בסיס המידע שכל אחת מן הערים מציגה באתר האינטרנט המתפרסם לרשות הציבור.
בין היתר כלולים במדד קריטריונים אלה: תקציב, חוזים, מכרזי תשתיות ורכש, מכרזי כוח אדם, מידע הנוגע לחברות עירוניות, סביבה, חירום וכיוצ"ב. ביסוד הקריטריונים הוראות הדין המחייבות פרסום לציבור ואף למעלה מהן.
יושבת-ראש עמותת 'שבי"ל' היא השופטת (בדימוס) נילי ארד.
דו"ח מדד שקיפות האתרים ברשויות המקומיות 2021 מתפרסם במתכונת דיגיטאלית, כאן, ובכתובת הקישור:
https://www.tiktakti.co.il/catalog/nili-arad/shvil-local-trasparency/
אתר העמותה http://www.ti-israel.org/