חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

השגריר לשעבר, צבי מגן, תושב יבנה: "הסבירות שתפרוץ מלחמה בסופו של דבר, נמוכה. שני הצדדים לא רוצים להילחם"

שגריר ישראל ברוסיה ובאוקראינה לשעבר, צבי מגן, הינו מרואיין מבוקש במיוחד בימים אלה בהם המתיחות בין שתי המדינות מתעצמת אל סף התפוצצות | הערב בראיון ל'חדשות 13' וכן בראיונות שהעניק בשבוע שעבר, הוא מנתח את מהלכיו של פוטין באזור ואת משמעותם למעמדו הבינלאומי | מה רוצה המנהיג הרוסי מהמדינות שהרכיבו את ברית המועצות לשעבר

פשרה על חשבון אוקראינה. מגן | צילום: ויקיפדיה

שגריר ישראל לשעבר ברוסיה ובאוקראינה, צבי מגן, תושב העיר יבנה, מעריך כי בכל-זאת, על אף המתיחות הקשה, לא תהיה מלחמה: "אני בספק אם הצד הרוסי רוצה לעשות מהלך התקפי של מלחמה, אבל היה ולא יגיעו להבנות מול המערב, יהיו סדרות של מחטפים וערעור היציבות האוקראינית כדי להחליף שלטון", אמר, והוסיף: "אם הרוסים יעשו מהלך, המערב לא ישתוק. לדעתי יגיעו לפשרה על חשבונה של אוקראינה".

מגן הסביר את השאיפות והמטרות של נשיא רוסיה: "פוטין רוצה הרבה, בתוכנית המרבית הוא רוצה להרים את המעמד הבינלאומי של רוסיה למעמד עוצמתי, הוא רוצה לנהל את נאט"ו – שהיו בעבר בשליטה רוסית. הוא לא מוכן לוותר על כל המדינות הללו, ומעוניין להגיע להבנות שמשמעותן התקפלות של נאט"ו ברחבי ברית המועצות לשעבר".

מגן אמר הערב בראיון לאיילה חסון בתוכנית 'המטה המרכזי' בערוץ 13 כי "שני הצדדים טיפסו גבוה על העצים ויש להוריד אותם. זו מלחמת מידע ותודעה, מופעלים מנופי לחץ. פוטין קבע שכל מה שהיה ברית המועצות שייך לו, וכבר בעבר למלחמה נגד גיאורגיה ואוקראינה, בגלל שניסו להצטרף לנאט"ו. הוא רואה תהליך של מערביזציה של המדינות הרוסיות, ונלחם בזה. ועדיין – הסבירות שתפרוץ מלחמה בסופו של דבר, נמוכה. שני הצדדים לא רוצים להילחם". עם זאת, הוא ציין כי מלחמה לא חייבת להיות טוטאלית, ויכולה להתנהל גם בשטחים מוגבלים ועדיין להפיל את השלטון-  וזו מטרה בפני עצמה מבחינת הנשיא הרוסי. הוא הדגיש כי ברוסיה פועלת אופוזיציה משמעותית ליציאה למלחמה, אשר באה לידי ביטוי בין היתר בהכרזה משמעותית של קבוצה גדולה של קציני מילואים בצבא הרוסי כי הם מתנגדים לתקופנות הרוסית.

לא מוכן לוותר. פוטין | צילום:'כאן'-11, תאגיד השידור הישראלי

על רקע המתיחות הקשה ממשיך נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לקרוא לאזרחי ארה"ב השוהים באוקראינה לצאת מיידית מהמדינה. בראיון ל-NBC אמר חד-משמעית: "הם צריכים לעזוב עכשיו, במקרה בו אמריקנים יפלו בידי הרוסים ארה"ב לא תפעל לחילוצם", והוסיף: "זה לא שיש לנו עסק עם ארגון טרור, יש לנו עסק עם אחד הצבאות הגדולים בעולם, והמצב עלול להתלקח במהירות". ביידן הסביר כי יימנע מעימות ישיר עם רוסיה: "זו מלחמת עולם כשאמריקנים ורוסים מתחילים לירות אחד על השני".

ראש הממשלה, נפתלי בנט, קיים דיון הערכת מצב בשבת, ושר החוץ יאיר לפיד אמר בתום הדיון: ״משרד החוץ נערך להוצאת ישראלים מאוקראינה״. במקביל, החמיר משרד החוץ את אזהרת המסע למדינה, והוקם צוות ניהול ייעודי למשבר בראשות מנכ"ל משרד החוץ, אלון אושפיז. שר הביטחון בני גנץ הנחה את צה"ל להיערך לאפשרות שיידרש סיוע בהבאת ישראלים לארץ, בהתאם לתרחישים והערכות המצב.

‏על רקע החשש מפלישה לאוקראינה הודיעו החברות 'ארקיע ו'אל-על' על תגבור של לוח הטיסות שלהן מאוקראינה, עבור ישראלים השוהים בה. 'ארקיע' תוסיף שתי טיסות – אחת מקייב ביום שני ואחת מאודסה ביום שלישי הקרוב. 'אל-על' מסרה כי תוציא טיסה נוספת מקייב ביום שני.

ח"כ צבי האוזר ציין בסוף השבוע כי על ישראל להיערך לקליטת הקהילה היהודית מאוקראינה: "ישנם רבע מיליון יהודים באוקראינה. עלייתם לישראל תשנה מהותית את עתידנו לטובה. יש לעשות הכל כדי לא לפספס ההזדמנות להעלותם לישראל".

משרד החינוך והסוכנות היהודית נערכים להשיב מחר (א') ארצה את כלל המורים השליחים ובני משפחותיהם מאוקראינה. מהמשרד נמסר כי המדובר במורי פרויקט 'חפציבה', המלמדים ביותר מ-20 בתי-ספר יהודיים במדינה זו. עם הגעת השליחים ארצה, יפעל משרד החינוך לשבץ את ילדי השליחים במוסדות החינוך, וידאג לתת להם מעטפת רחבה של תמיכה. ככל שיתאפשר, נמסר, המורים ימשיכו ללמד את תלמידי הקהילה היהודית באוקראינה במתכונת של למידה מרחוק.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן