
שר האוצר אביגדור ליברמן העביר אמש מסר ברור ליצרני ויבואני מוצרי הצריכה והמזון: ״לא ניתן ליצרני המזון והיבואנים לנצל את המצב באופן ציני, אנחנו מסתכלים על כלל הנתונים ואם עד סוף היום לא נקבל מהם תשובות נפנה לרשות התחרות, לרשות ההגבלים העסקיים ולוועדת המחירים, ונפעיל אותן לדרוש הסברים מדוע החברות השונות החליטו להעלות מחירים״.
שר האוצר ויו״ר 'ישראל ביתנו' הוסיף בפתח ישיבת סיעתו בכנסת: ״היום 85 אלף ניצולי שואה המקבלים את המענק השנתי, בו קיבלו תוספת של 2,500 שקל ועכשיו סכום המענק עומד על 6,500 אלף שקל. מחר כל חיילי הסדיר ומשרתי השירות האזרחי יקבלו תוספת של 50% לדמי הקיום אותם הם מקבלים מידי חודש. רק לפני יומיים, ב-27 בינואר, כרבע-מיליון מקבלי השלמת הכנסה קיבלו תוספת של בין 500 ל-600 שקלים – וזה מעתה ואילך.
לכל זה חשוב להוסיף את ההסדר עם הנכים בעלות של 2.7 מיליארד שקלים, והסדר עם נכי צה״ל בסכום כולל של כמיליארד שקלים. הוספנו למאבק באלימות במשפחה 155 מיליון שקלים, ותוספת לסעיף ביטחון תזונתי – 60 מיליון שקלים".
"עליית המחירים בישראל מתונה; לא ניתן ליצרני ויבואני המזון לנצל את המצב באופן ציני"
הוא הוסיף: "חשוב להתייחס גם לנתונים שפורסמו היום על-ידי הלמ״ס – האבטלה ירדה לשיא של 3.5% בלבד. כלומר, מאז שנכנסתי למשרד האוצר נוספו 150 אלף עובדים שהצטרפו למשק הישראלי, וזו אינדיקציה נוספת על תפקוד הממשלה בראי הנתונים האמיתיים.
לגבי עליית המחירים – צריך להבין שעליית המחירים במדינת ישראל היא הכי מתונה בעולם, למשל התייקרות החשמל בישראל ב-5.7% – ולצורך השוואה בבריטניה ההתייקרות היא ב-34% ובשוודיה 35%. אי-אפשר להתעלם גם מעליית המחירים של חבית נפט שמחירה כעת הוא סביב 88 דולר לחבית. הגז עלה ב-77 אחוזים וההובלה הימית עלתה ב-640 אחוזים מאז תחילת גל הקורונה, ולכן יש עליות בכל העולם. אצלנו העליות הן הכי מתונות והמשק עובד.
יחד עם זאת, בכל נושא ההתייקרות לא ניתן ליצרני המזון והיבואנים לנצל את המצב באופן ציני, אנחנו מסתכלים על המאזנים של החברות, על הרווחיות ועל משיכת הדיווידנדים, וגם על שער החליפין של השקל מול יתר המטבעות. לכן כשאני מסתכל על החברות אני רואה ניצול ציני. אנחנו נחכה עד סוף היום לתשובה מאותן חברות ואם לא נקבל אותה, אני ושרת הכלכלה נפנה לרשות התחרות, לרשות ההגבלים העסקיים, לוועדת המחירים, ונפעיל אותן לדרוש הסברים מדוע החברות השונות החליטו להעלות מחירים.
אני מאמין בעבודה יסודית ומעמיקה. כרגע הנתונים של המשק הם טובים מאוד ואנחנו מודעים שיש עצמאיים וחברות שמצבם לא פשוט. מחר ייכנסו לחשבונות הבנק של העצמאיים החזר מקדמות המע״מ והמס – כחצי-מיליארד שקלים, וזאת לצד הנחייה שלי לחשב הכללי לשלם מיד לכל הספקים של משרדי הממשלה קרוב ל-600 מיליון שקלים. אלה צעדים שיקלו על תזרים המזומנים, בנוסף לעוד שורה של צעדים נוספים שאנחנו מתכננים כדי לסייע לעסקים בישראל״.
מספר חברות נענו
אחרי הדרישה של שר האוצר מענקיות המזון להימנע מהעלאות מחירים, הודיעו מספר חברות מרכזיות על היענות וכי אין בכוונתן להעלות מחירים בתקופה הקרובה וכי בכל מקרה יהיו קשובות לצורכי ורחשי הציבור.
כך, חברת 'שטראוס' הודיעה שאין בכוונתה לעלות את המחירים בתקופה הקרובה. רמי לוי הודיע אף הוא: "מתחייב שלא יהיו בימים הקרובים העלאות מחירים ברשתות הסניף", ומנכ"ל 'סנו' הודיע כי החברה תהיה קשובה לרחשי הציבור: "חרף עליית מחירי חומרי הגלם ועלויות ההובלה, 'סנו' תיזום ותבצע כבר בימים הקרובים הוזלות מחירים נרחבות".
עם זאת, מוצרים נוספים צפויים להיכנס היום לרשימת גל ההתייקרויות: קטשופ יעלה ב-6%, פסטה ב-15%, יין 'כרמל' ב-8%, נוזל רצפות ב-15%. ברשתות המזון עמלים כעת לסמן את המחירים החדשים על גבי המוצרים שעל המדפים.
לפיד: "יש הבדל בין העלאת מחירים להפקעת מחירים"
גם שר החוץ ויו״ר 'יש עתיד', יאיר לפיד, נדרש אתמול לסוגיות הכלכליות: "העצמאים הם הלב הפועם של הכלכלה הישראלית. המשימה הראשונה שלנו היא להחזיק אותם בחיים, לשמור על אבטלה נמוכה, לוודא שהם עוברים את התקופה הקשה. אסור להפקיר את העצמאים".
והוסיף: "הרשתות הגדולות צריכות לדעת שלא נהסס להפעיל מולם את רשות התחרות ואמצעים נוספים. יש הבדל בין העלאת מחירים להפקעת מחירים והתנהגות מונופוליסטית חסרת בושה".
יו"ר ועדת הכספים בכנסת, ח"כ אלכס קושניר ('ישראל ביתנו') אמר בפתח הדיון בוועדה: "ההתנהגות על גבול החוצפה של יבואניות ויצרניות המזון לא מקובלת. מחירי הייבוא לא היו אמורים לעלות בצורה כזאת, לנוכח התחזקות השקל. אני מברך את שר האוצר ושרת כלכלה על נקיטת הפעולה, ואת רשות התחרות שנכנסה גם כן. לא יכול להיות שיבואנים ויצרנים ינצלו את ריכוזיות המשק כדי להעלות מחירים על חשבון הצרכנים, וגם אנחנו בוועדת הכספים של הכנסת נחשוב על נקיטת פעולות שירסנו את העליות הללו, כי אין להן שום הצדקה".