מרכיבי השכר לחישוב פיצויי פיטורים הם כל חלקי השכר הרגיל של העובד, כגון שכר יסוד, תוספת ותק, עמלות, פרמיות ולעיתים גם בונוסים (ככל שהם חלק קבוע בשכרו של העובד). כאשר חלק מהשכר משולם באופן פיקטיבי הוא יחושב כחלק משכר היסוד לצורך פיצויי פיטורים – לדוגמא, תוספת רכב למי שאין לו רכב, או תוספת שעות נוספות גלובאלית למי שלא מבצע שעות נוספות. לעומת זאת, ככלל, תוספות לשכר ותשלומים מותנים כגון שעות נוספות אינם באים בחשבון לצורך חישוב פיצוי פיטורים.
פסיקת בתי הדין לעבודה קבעה כי במקרה בו השתנתה באופן מהותי צורת העסקה במשך תקופת העבודה אצל אותו מעסיק, הדרך הנכונה לחישוב פיצויי הפיטורים היא חישוב של פיצויי הפיטורים בגין כל אחת מתקופות ההעסקה. במקרה בו שונה שיעור המשרה של העובד לאורך תקופת ההעסקה, יחושב שכרו האחרון לגבי כל אחת מתקופות העבודה לפי שכרו ערב פיטוריו, באופן יחסי למידת החלקיות של עבודתו.
המועד לתשלום פיצויי הפיטורים הוא יום הפסקת יחסי עובד ומעסיק, או כל מועד מאוחר יותר שנקבע לתשלום פיצויי הפיטורים על-פי הוראת הסכם קיבוצי או צו הרחבה או הסדר אחר. פיצויי פיטורים יראו כמולנים אם לא שולמו בתוך 15 ימים מהמועד לתשלומם.
על פניו, בהתאם לחוק הגנת השכר, מעסיק שלא עמד בחובת ההודעה לקופת הגמל על שחרור כספי פיצויי הפיטורים לטובת העובד בתוך 15 ימים מיום הפיטורים – תחול עליו חובת תשלום פיצויי הלנה בגין כל תקופת האיחור. כך לדוגמא, מעסיק שאינו מעביר לקופת הגמל טופס 161 ומכתב שחרור קופות גמל לעובד, ובכך מונע מהקופה לשלם לעובד את פיצויי הפיטורים שהצטברו באותה קופה – פועל שלא בתום לב וקיימת אפשרות שיחוייב בתשלום פיצויי הלנת פיצויי פיטורים.

יחד עם זאת, בית הדין יכול להפחית או לפטור מעסיק מפיצויי הלנה, במקרה של מעסיק שמאמין בתום לב כי מעשיו של העובד מצדיקים שלילת פיצויי פיטורים. מכל מקום, לעובד שלא בוצע לו שחרור של כספי פיצויי פיטורים שנצברו לו בהסדר הפנסיוני מומלץ לקבל ייעוץ משפטי (גם במקרה של פיטורים וגם במקרה של התפטרות).
התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות-דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך-דין.