חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

משבר הקורונה: כ-70 אלף עסקים נסגרו במהלך 2021

למרות הצהרות שר האוצר, ולמרות התעקשותו על כך שהמצב לא כל-כך טראגי ולא מצדיק מענקי סיוע - המשבר בשנה החולפת היה גזר-דין מוות עבור עסקים קטנים ובינוניים רבים

חרף הצהרות שר האוצר אביגדור ליברמן, והתעקשותו על הגדרת המשבר הנוכחי במשק ככזה אשר אינו מצדיק "להוריד כסף מן השמיים" בדמות מענקי סיוע לבעלי העסקים שהתמוטטו במהלך החודשים האחרונים – המשבר בשנה החולפת היווה גזר-דין מוות עבור עסקים קטנים ובינוניים רבים.

שר האוצר אמר בשבוע שעבר כי שנת 2021 הייתה "בוודאות השנה הכי טובה במאה ה-21 מבחינה כלכלית". ליברמן לבטח לא התכוון להכליל בהצהרתו את העסקים הקטנים והבינוניים במדינת ישראל, אשר עבורם מצטיירת תמונת מצב שונה לחלוטין. הערכות ראשוניות של לה"ב – לשכת העצמאים בישראל, מצביעות על סגירתם של כ-70 אלף עסקים במהלך שנת 2021 – לעומת 35 אלף עסקים בלבד שנפתחו.

על נתוני לה"ב חתום ד"ר רובי נתנזון, היועץ הכלכלי ללשכה, הקובע כי מדובר בנתון הגבוה באופן משמעותי בהשוואה לשנים הקודמות. לשם ההשוואה, בשנת 2020 נסגרו כ-38 אלף עסקים, וב-2019 – 44 אלף.

ד"ר נתנזון מציין כי מדובר במספר מטריד של עסקים שנסגרו, והוא נובע בעיקר מחוסר הוודאות הכלכלית במשק. יתרה מזאת, סגירת עסקים ובכלל יכולת ההישרדות המועטה שלהם, מרתיעות את היזמים מפתיחת עסק, ובכך ניתן להסביר את המספר הנמוך יחסית של העסקים שנפתחו בשנה שעברה, למרות "הבום הכלכלי" שאותו תיאר שר האוצר.

עוד עולה מהמחקר שביצע ד"ר נתנזון, ש-86.4% מהעסקים שרדו את שנתם הראשונה, כמחצית שרדו את השנה החמישית – ופחות משליש שרדו יותר מ-13 שנים. העסקים בענפי המשק השונים נבדלים מאוד גם בסיכויי ההישרדות – כך לדוגמה, בענף שירותי הבריאות, שירותי הרווחה והסעד, יותר ממחצית מהעסקים שורדים גם מעבר ל-11 שנים, בעוד בענף שירותי האירוח והאוכל כבר בשנה החמישית שורדים פחות משליש מהעסקים.

כתבה נרחבת בעניין: מאת סוניה גורודינסקי, עורכת הכלכלה, 'ישראל היום'

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן