חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ד"ר יואב יחזקאלי: "ספקי המידע לציבור בעניין מגיפת הקורונה והסתעפויותיה – אינם ראויים"

"התחזיות מתעלמות מהאופי הגלי של תחלואה בנגיף נשימתי | תחזית מחמירה מזינה את אגדת הקריסה של מערכת הבריאות, ומטילה פחד ואימה על מקבלי ההחלטות ועל הציבור | התנהלות שהסבה ועודנה גורמת בעצם הימים האלה הרס עצום למדינת ישראל"

ד"ר יואב יחזקאלי, מומחה ברפואה פנימית ורפואת משפחה מוכר זה זמן רב, למעשה כמעט למן תחילת פרשת הקורונה לפני קצת יותר משנתיים, כאחד המתנגדים הבועטים ביותר נגד מדיניות משרד הבריאות ויתר רשויות השלטון בעניין ניהול המשק, החברה והמדינה תחת איום הנגיף, על הווריאנטים השונים שהתפתחו ממנו במהלך פרק הזמן הממושך.

כמי שמכיר היטב גם את ההיבטים הרפואיים של התפרצויות של מחלות ויראליות וגם את משק הרפואה בישראל מהיבטיו הניהוליים, כתולדה של תפקידים שמילא בעבר ועדיין ממלא, יחזקאלי אינו חוסך את שבטו ממקבלי ההחלטות בשני הרכיבים הללו המנהלים את חיינו בשנתיים האחרונות. מחד אינו מצטרף למגזר מכחישי המגיפה ומתנגדי החיסונים, ומאידך מותח ביקורת מבוססת ושיטתית המתייחסת לדרכי אכיפת ההגבלות השונות אליהן התוודענו ועודנו מתוודעים חדשות לבקרים, ולטיב ההגבלות.

"התחזיות נכשלו. זו הפקרות שלטונית". ד"ר יחזקאלי | צילום: פייסבוק

דבריו, לאור ניסיונו הרב ומעמדו הנכבד בקהילה הרפואית המיינסטרימית בדרך-כלל, ראויים להישמע ולעורר מחשבה בעת הכל-כך לא פשוטה הנוכחית. זאת, במיוחד לאור הטלת הספק הסביר במידע המזין את הציבור, במידת דיוקו ונכונותו, ובסמכות המקצועית של מי שמנהלים את ההסברה בנושא הקורונה והפכו במהלך השנתיים האחרונות לסוג של "גורואים" בעניין – בתמיכת כלי התקשורת ומוסדות הרשויות הממלכתיות המאפשרות להם לנצח על זרימת המידע לאזרחי המדינה.

בפוסט שפרסם הבוקר, כתב: "ושוב מופרכות התחזיות האפוקליפטיות של החזאים המציגים בישיבות הקבינט את מספרי החולים הצפויים מאז פרצה המגיפה. מדוע אותם חוזים בכוכבים ויידעונים מוזמנים שוב ושוב?
האם יעלה על הדעת שמדינת ישראל נסמכת בהחלטות הרות גורל על תחזיות של גורמים חסרי מעמד רשמי? האם הממשלה תסתמך בענייני בטחון על תחזית מודיעינית של גוף פרטי? האם ראש אמ״ן, שהיה מתריע 5 פעמים על מלחמה, וגורם בכך לגיוס מילואים כללי ומשתק את המשק – היה נשאר בתפקידו?

התחזיות נכשלו בגלים הקודמים וגם כעת: להזכיר – חזו 10,000 מתים בגל הראשון; חזו 700-2,100 חולים קשים בגל הרביעי; החוזים טוענים לעלייה מעריכית – הכפלה על גבי הכפלה. אך זו אינה מתרחשת במציאות. כך לפי התחזית היו אמורים להיות ביום חמישי האחרון 80,000 נדבקים – ובפועל היו מחצית מכך.
לפי התחזית אנו אמורים להיות בעוד שבוע עם 300,000 נדבקים ביום – לא נהיה. 4 מיליון נדבקים בגל החמישי – לא נהיה.
התחזיות ממשיכות להתעלם מהאופי הגלי של תחלואה בנגיף נשימתי, שאינה מושפעת מחיסונים ומסגרים אלא דועכת מסיבות אחרות.

הערכת הסיכון ותחזית של האיום היא הבסיס לכל תכנית העוסקת במוכנות ובתגובה לאירוע חריג. המשמעות של תחזית נפגעים/חולים המתקבלת על-ידי הממשלה היא אדירה: ממנה נגזרות החלטות בעלות השפעה עצומה ועלות אדירה על חיינו: סגרים, בדיקות, בידודים, הגבלות דרקוניות על חופש התנועה, הפרנסה והלימודים. תחזית מחמירה מזינה את אגדת הקריסה של מערכת הבריאות, ומטילה פחד ואימה על מקבלי ההחלטות ועל הציבור. ו״תחזית״ בדיעבד משמשת להוכחה שקרית כאילו היו אלה פעולות הממשלה ש״בלמו״ את הגל.

ההקבלה היא לתרחישי ייחוס בתחום הבטחון. דע עקא, שם שותפים אגף המודיעין ואגף התכנון (אסטרטגיה) לניתוח האיום ולבניית תרחישים שעל פיהם מתקבלות החלטות לבניין הכוח – תהליך מעמיק, יסודי, שנתון לביקורת ולבחינה מתמדת אשר במסגרתו נבחר לבסוף תרחיש ייחוס – כזה שניתן וצריך להיערך אליו.

כמה שרלטנות יש באופן בו מוצגות תחזיות לקבינט הקורונה ולצוות הטיפול במגפות. שגיאות קשות של החזאים, צוות פיזיקאים מ'מכון ויצמן' שמתראיין ללא הפסקה גם באמצעי התקשורת, ואנשי האוניברסיטה העברית ו'מכון גרטנר' של משרד הבריאות.

אך האם משרד הבריאות והממשלה בחרו גורם שמספק את התחזית הרשמית בהליך מסודר? האם לאנשים האלה יש accountability כלשהי לתחזיות שלהם? האם התחזיות מתוחקרות ומנותחות בזמן אמת ובדיעבד – כפי שצריך?
ההסתמכות של ממשלה על גורמים חוץ-ממשלתיים שנכשלו בצפי שוב ושוב איננה שרלטנות – זו הפקרות שלטונית.

יש לשלוח את החזאים הביתה לאלתר. יש לחקור את ההתנהלות המופקרת שבהסתמכות על תחזיות של גורמים שלא עברו הסדרה, התנהלות שהסבה ועודנה גורמת בעצם הימים האלה הרס עצום למדינת ישראל. זהו היבט קריטי של ניהול המשבר לטובת תיקון מיידי – ולדיוני ועדת החקירה בהמשך".

ד"ר יואב יחזקאלי הוא רופא משפחה ותיק בקהילה, עם רקע כרופא בכיר במחלקה פנימית, מעודכן בחידושי המדע, פועל לקידום הבריאות ולחיבור גוף ונפש. שירת בחיל הרפואה בצה"ל, השתחרר בדרגת סגן-אלוף. כיהן בשורת תפקידי ניהול בעבר: סגן מנהל בית-חולים, מנהל רפואי מחוזי ב'מכבי שירותי בריאות', מנהל מחוז, מנהל אגף ומנהל מכון המחקר בקופת חולים 'מאוחדת'. מרצה מן החוץ באוניברסיטת תל-אביב, יועץ לחברות סטארט-אפ בתחומי בריאות ורפואה.

צילום אילוסטרציה בכותרת: pixabay

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן