הממשלה אישרה תכנית מקיפה להקלות ברגולציה לעסקים ולאזרח, המיועדות, על הנייר בשלב זה – לחסוך כמיליארד שקלים בשנה למשק הישראלי, ולמעלה ממיליון ימי המתנה לאישורים. המתווה, הנושא את השם 'ניקיון אביב', הוא מהלך ממשלתי בהובלה משותפת של ראש הממשלה נפתלי בנט, שר המשפטים גדעון סער, שר האוצר אביגדור ליברמן, וסגן השר במשרד רה"מ אביר קארה.
מדובר במהלך חדשני (וניסיוני) הקובע מסלול מרוכז ומהיר ליישום מדיניות של הפחתת נטל רגולטורי. ההחלטה מגדירה רשימה של 30 פריטים ואת לוחות הזמנים לעבודה עליהם, החל משלב גיבושם במשרד הממשלתי הרלוונטי ופרסומם להערות הציבור, דרך הכנתם במשרד המשפטים ועד להנחתם על שולחן הכנסת (או אישורם על-ידי השרים).
ברשימת ההקלות:
– הקלות ישירות לאזרחים, כגון ביטול חובת התקנת מערכת להתראה על שכחת ילדים ברכב; מעבר לחיסון לכלבים מדי שנתיים במקום מדי שנה; ביטול חובה לקבלת רישיון לכריתת עצים בחצרות פרטיות.
– הקלות לשיפור סביבה עסקית, כגון ביטול דרישה לתרגום תקנון עבור חברה זרה.
– הקלות בתחום הייבוא והייצוא, כגון הרחבת ההכרה לייבוא ציוד רפואי במסלול ירוק ל-14 מדינות איחוד נוספות.
– הקלות ישירות על בעלי מקצועות, כגון צמצום בחינות שמאי המקרקעין.
– הקלות ישירות על התעשייה, כגון יצירת מסלול מהיר לאישור תכנוני של חיבור מפעלים לתשתית חלוקת גז.
– הקלות על מפעלי מזון קטנים, וכן הקלות רוחביות שונות, כגון: התאמת דרישות הגנה מאש בתחום הכיבוי והגילוי לתקנים האמריקאים של ה-NFPA.
בחוג לכלכלה באוניברסיטת ת"א התקיים לא מכבר דיון בטיוטת מתווה תכנית 'ניקיון אביב' הממשלתית, ובעיקרי הסיכום נטען כי היא מתבססת על הקלות רגולטוריות שממילא אבד עליהן הכלח, וכי ממילא תקנות קיימות שונות וכאלו שתוקנו במהלך העשורים האחרונים הותירו את הרגולציות האמורות ללא תוקף מחייב.
עוד נטען, כי הסך עליו מבססת הממשלה את יהבה בעניין תועלת התכנית והחיסכון המוצהר למשק של 1 מיליארד שקלים – הינו דמיוני וספק גדול האם החיסכון בפועל יבוא לידי ביטוי ולו גם בעשירית מיעד זה. "זו תכנית שנשמעת טוב בהיבט של יחסי-ציבור, ללא ספק – אולם אין בה מאום מעבר לאקט שיווקי", נטען.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, ציין עם אישור התכנית: "אנו ממשיכים להקל על הציבור, ופותחים פקק נוסף בביורוקרטיה. אישרנו בבת-אחת כ-30 מהלכים להפחתת רגולציה עודפת במגוון רחב של תחומים. זו רפורמה משמעותית שתשפיע על הכיס ועל הזמן היקר של האזרחים ובעלי העסקים בישראל. מדובר בצעד נוסף מתוך מגוון פעולות שנקטנו להקל בנטל הרגולציה מאז הקמת הממשלה, וזה יימשך במהלכים נוספים שרשות הרגולציה ומשרדי הממשלה יובילו בחודשים הקרובים".
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "אנחנו ממשיכים בשיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה וזאת במטרה להקל על אזרחי ישראל. בייחוד לאור התפרצות משבר הקורונה ו-וריאנט האומיקרון החדש. זו בדיוק השעה להפחית את הנטל על העסקים והמשק הישראלי. ההקלות ברגולציה שאנחנו מעבירים היום נוגעות במגוון תחומים ויקלו על עסקים קטנים ובינוניים בהתנהלות מול המדינה ויחסכו למשק כמיליארד שקל".
שר המשפטים, גדעון סער: "הקלה דרמטית ומשמעותית בנטל הביורוקרטי בישראל היא מהלך הכרחי, במיוחד לנוכח משבר הקורונה. החלטת הממשלה מבטאת עשייה ממשלתית רוחבית ויסודית שתהיה לטובת כל אחד מאזרחי המדינה. משרד המשפטים בראשותי ימשיך להוביל מהלכים לתיקון חקיקה ותקנות שיביאו לצמיחת המשק ולקידום העסקים בישראל. אני מודה למחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט כלכלי) במשרד המשפטים על העבודה המאומצת בנושא זה".
סגן השר במשרד רה"מ, אביר קארה: "כחלק מהעבודה המאומצת של משרד ראש הממשלה ובשיתוף פעולה עם כל המשרדים, אנחנו מובילים את תכנית 'ניקיון אביב' המאפשרת לממשלה ולמשרדים להיפרד במהירות מתקנות וחוקים שמייצרים ביורוקרטיה עודפת. מהלך פורץ דרך שמבטא את רוחה של הממשלה הנוכחית – הפחתת נטל הביורוקרטיה. העסקים, האזרחים והשטח ירגישו את ההקלה בתוך חודשים. זהו עוד צעד בדרך להקל על החיים של האזרחים ולהביא את ישראל למקומות הראשונים בעולם בקלות עשיית עסקים".