דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לשאול במנגינה הנכונה

באיזו מנגינה צריך להתנצל והאם ניתן לשאול שאלות על אלוקים?

מעשה ברב בית-כנסת שהסתכסך עם החזן:

לאחר שהחזן ביזה את הרב מול כל הקהל, תבע אותו הרב לבית הדין. בבית הדין ישבו הדיינים ודנו במקרה והגיעו למסקנה שאכן החזן חייב התנצלות לרב בפני כל הקהל. הרב, שהכיר טוב את החזן, שיער שהוא ינסה להתחכם ולכן טען שבית הדין צריך להכתיב את נוסח ההתנצלות. קיבלו הדיינים את הטענה ופסקו שעל החזן להתנצל בבית הכנסת בשבת לפני כל הקהל ולומר את המילים האלו: "אני מתנצל על שפגעתי בכבודו של הרב".

בשבת הגיע קהל רב לבית הכנסת וציפה במתח לראות את הדרמה – ההתנצלות של החזן לרב בפני כל הקהל. ואכן, לפני קריאת התורה עלה החזן לבמה והכריז במנגינה של שאלה: "אני מתנצל על שפגעתי בכבודו של הרב?!". הרב שנפגע מההתנצלות דרש מהחזן להתנצל במנגינה של התנצלות ולא לשאול שאלה. אמר לו החזן: "כבוד הרב, במילים אתה מבין יותר ממני, אבל את תחום המנגינות מוטב שתשאיר לחזן…".

***

בפרשתנו מסופר על תחילת שיעבוד עם ישראל במצרים. משה מגיע אל פרעה, בשליחתו של אלוקים, ואומר לו לשחרר את עם ישראל. פרעה, כתגובה, במקום לשחרר את עם ישראל, מכביד עליהם את העבודה. בני ישראל באים בתלונה אל משה, שמאז שהוא מנסה לשכנע את פרעה לשחררם זה רק העמיס עליהם עוד עבודה. ומשה רבנו פונה לאלוקים ששלח אותו ואומר: "לָמָה הֲרֵעֹתָה לָעָם הַזֶּה? לָמָּה זֶּה שְׁלַחְתָּנִי?".

שאלתו של משה נראית, על פניו, עזות, חוצפה כלפי ה'. ואנו רואים שהקב"ה עונה לו ומתייחס לטענתו.

את אותה שאלה ניתן לשאול בצורות שונות. בצורה של תלונה וטענה כלפי אלוקים, אפשר גם לשאול בצורה מזלזלת וקנטרנית – אך ניתן לשאול גם בצורה של רצון אמיתי וכנה להבין מדוע.

לאחר התשובה של אלוקים למשה: "עַתָּה תִרְאֶה אֲשֶׁר אֶעֱשֶׂה לְפַרְעֹה כִּי בְיָד חֲזָקָה יְשַׁלְּחֵם וּבְיָד חֲזָקָה יְגָרְשֵׁם מֵאַרְצוֹ", הוא מתייחס גם לעצם שאלתו של משה ואומר לו: "אני נגליתי לאברהם יצחק ויעקב וציוויתי אותם לעשות דברים שהם לא הבינו אך הם לא שאלו למה אלא ביצעו את מה שביקשתי מהם".

באזכור האבות אין כוונתו לומר ח"ו שמשה לא היה בסדר, אלא לומר שהדרך הנכונה של השאלה היא קודם כל להאמין! שזה מה שעשו האבות. ולאחר מכן, מתוך האמונה, ניתן לשאול ולנסות להבין. הבסיס מוכרח להיות אמונה ולאחריה מותר לשאול. וכמובן שחלק מהאמונה היא שבן-אדם לא יכול להבין באמת את מעשיו של אלוקים. ומכך שה' לא כועס על משה, וניתן להבין שגם משה שאל שאלה לאחר שהיה לה את הבסיס – האמונה התמידית שלו בה'.

לפעמים אנו נתקלים באנשים ששואלים "מדוע אלוקים עשה לי כך וכך?" ו"למה אני, שמשתדל להתנהג בסדר, מגיע לי לסבול מזה וזה?. חשוב לדעת שהשאלות האלו הרבה פעמים נכונות, אך הגישה אליהן צריכה להיות מתוך אמונה וביטחון שה' רוצה את טובתנו, ורק לאחר מכן לנסות בצורה כנה ואמיתית להבין.

שבת שלום

לתגובות והערות

052-7703178

uriwilhelm@gmail.com

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה