רבים מתושבי רחובות מכירים את משה כהן (45) כסגן מנהל אגף האכיפה והגבייה ומנהל מחלקת קבלת קהל, אך במקביל לכך הוא גם מתפקד כ"סופרמן" כאשר משמש כאוזן קשבת עבור התושבים. "זה הסיפוק הכי גדול שלי" אמר בראיון למערכת סטטוס, "אני מתכוון להמשיך לעזור ככל הניתן".
כהן נולד ברחובות, הוא נשוי ואב לשלושה ילדים, והתחיל את דרכו התעסוקתית בעיר במקום אחר לגמרי ‑ כמנהל בריכת וייסגל הוותיקה. בשנת 2004, כשהמקום פשט את הרגל, החל לעבוד בחברה שסיפקה שירותי מיסים בלוד, ולאחר מכן עבר לעבוד באותה החברה בעיריית רחובות.
בשנת 2015, החברה שבה עבד כהן הפסיקה לתת שירות לעיריית רחובות, ובמקומה נכנסה חברה אחרת. "אחרי כל העזרה והדברים שעשיתי מצאתי את עצמי בחוץ", הוא מספר. פחות משנה לאחר מכן החליט מלול להוציא את החברה שסיפקה את השירות לעירייה ולהקים מחלקה עירונית לאכיפה עם עובדי עירייה, ומינה את בניהו שרעבי למנהל המחלקה, ואת כהן לסגנו. כהן הבין כבר אז שהוא נכנס לתפקיד שיצריך ממנו גם הרבה כוחות נפשיים, שכן מחלקתו היא התחנה האחרונה של בעלי החוב, מי שנקלעו פעמים רבות לקשיים כלכליים קשים והם נמצאים במשבר, נפשי וכלכלי כאחד. "הפלוסים בזה שאני יכול לעזור עולים על המינוסים של הקושי בתפקיד", מספר כהן על עבודתו. "כשבאה מישהי בוכה והיא יוצאת מחייכת, אין יותר טוב מזה, אני מרגיש כאילו זכיתי במיליון דולר".
משרדו של כהן בקומה הראשונה של בניין העירייה, הפך למעין לשכת פניות ציבור לא רשמית. אנשים ששמעו שדלתו פתוחה החלו להגיע אליו, גם כשיש להם בעיות שאינן קשורות לחובות לעירייה. כהן, שנחשף לפניות, בקשות ותלונות של תושבים, החליט ב-2019 לפתוח את קבוצת הפייסבוק 'רחובותי אורגינל – זעקת התושבים' זאת לאחר, שנחסם בפניי האפשרות להגיב על רשומות שונות בתוך קבוצת 'איך אתה יודע שאתה רחובותי', אשר מתייחסות לפעילות העירייה.
כאמור, לכהן, חלחלה ההבנה כי הנוכחות ברשתות החברתיות היא חשובה. "הייתי חייב להראות לתושבים שהעירייה דואגת להם. כל כך הרבה תלונות היו – חלקן מוצדקות וחלקן לא ובסך הכל רציתי לתת אוזן קשבת לתושבים. שידעו שנותנים להם יחס".
איך זה נראה על פני השטח? בזמן שאנו מסיימים את יום העבודה וחוזרים הביתה, כהן ממשיך את היום במשרד או מחוצה לו. עשרות פניות מתקבלות מדי יום וללא היסוס דואג לטפל בהן עד השעות הקטנות של הלילה. "התושב יודע שיש מי שיקשיב לו. זה הסיפוק שלי", נאנח כהן לרווחה עם חיוך גדול על פניו. "אם יש תקלה של מנורת רחוב, ביוב שזורם או כל דבר אחר, אני מוודא שזה יטופל באופן מלא", הדגיש.
לדבריו, התלונות המרובות לאו דווקא מטרידות אותו. "אני מקבל הודעות לנייד ב-1 בלילה ולאורך כל שעות היום. אני חוזר לכולם גם אם אני לא פותר את הבעיה. אני לא קוסם. קודם כל, התושב יודע שיש לו תמיד אוזן קשבת. אני רק יכול לומר לך שהתושבים מעריכים את העבודה שלי, ואני מתכוון להמשיך לעזור ככל הניתן".
איך המשפחה מקבלת את העשייה הציבורית שלך?
"אשתי התרגלה. הייתי עובד ציבור שנים רבות וחוזר בשעות לא שגרתיות. לא כל אישה מסוגלת להכיל את זה. אני מודה לה על כך כל יום".
עם כל הפניות שמגיעות למשרדך במשך שנים. האם יש בזיכרונך סיפור שמלווה אותך עד היום?
"לפני מספר חודשים, ראיתי משפחה שלוש בנות ואבא יושבות מחוץ לעירייה ומבקשות אותי. הם מיררו בבכי וטענו כי הבית שלהם הולך לכונס נכסים. הציגו בפניי ניירת עם מלא מסמכים. הרגעתי אותם וניסיתי לפעול בכל דרך. ראיתי שלמעשה יש חובות של 700 אלף שקל, ושהם הגיעו להסדר נושים של 400 אלף שקל.
העירייה, בשלב הראשון הייתה מוכנה להיכנס להסדר הנושים, ולמעשה להציל להם את הבית. לאחר מספר חודשים, הנאמן מטעם המדינה, גילה שיש למשפחה עוד סוג של הכנסה ואז למעשה הוא היה חייב לדווח לנושים ולאור כך כולם התנגדו. דיברתי עם הכונס, לקחתי את כל החומר וישבנו על הכל. ראינו בקונסטלציה חדשה שאנו נקבל את הכסף. הפכתי עולם כדי להציל להם את הבית ובסוף הודענו לכונס נכסים שאנו משנים החלטה, עשינו חשבון מחדש, והצלחנו להציל להם את הבית. הם בכו מאושר ושמחה וזה לגמרי היה שווה את הכל".
בעקבות העזרה אינסופית של כהן, לא בכדי הוא נבחר לפני כחודש וחצי לאיש השנה של רחובות: "הנתינה היא ערך עליון עבורי", סיפר לאחר שהתוודע לבשורה. "אני משתדל לעזור לכולם וגם שאיני מצליח אני יודע שלפחות השתדלתי. תושב צריך יחס, מספיק שהתייחסת אליו גם אם לא פתרת לו את הבעיה. חשוב לי להדגיש שאני לא לבד במערכה וכל מנהלי האגפים בכל העיריה נותנים את עזרתם. חשוב לי לציין במיוחד את ראש העירייה, רחמים מלול, יניב מרקוביץ', וזוהר בלום שמסייעים לי!! אני צינור ותו לא"
יתרה מכך, אם חשבנו לרגע כי כהן נחשב לאיש אהוב ומוכר רק בקרב תושבי העיר – נפלה טעות בידנו. במהלך הראיון, ח"כ וסגן שר הבריאות לשעבר, יואב קיש הגיח למשרדו של כהן והרעיף עליו שבחים. "אני חבר מרכז ליכוד מעל עשרים שנה וחבר מועצת סניף קרוב לעשור", סיפר כהן.
לאחר שקיש יצא ממשרדו, כהן נשאל האם פניו מועדות לפוליטיקה.
"קורץ לי להגיע הכי גבוה שאפשר. מה שה' מחליט. אני כיום חבר מרכז, אין לדעת מה העתיד צופן לנו. כרגע אני בעשייה הציבורית למען תושבי רחובות".
איך הקשר שלך עם ראש עיריית רחובות, רחמים מלול?
"הוא איש טוב. באמת! הוא מגבה אותי בהמון מקרים ויש לי קשר מצוין איתו. הדלת שלו תמיד פתוחה בפניי. אני משתדל בין הטיפות לזרום איתו גם אם לפעמים יש בינינו מחלוקות".
מה התושבים צריכים לדעת עלייך?
"אני מקבל עשרות פניות, משתדל לחזור לכולם בכל דרך שהיא. צריך להבין שאני רוצה לעזור לכולם ולשם כך חייבים להיות סבלניים, אני דואג לחזור לכולם. אין דבר כזה שלא! התושבים צריכים לדעת שיש לנו עיר טובה והמון תכנונים בהמשך. אני סך הכל בא לעשות רק טוב".
איפה אתה רואה את רחובות בעוד כ-5 שנים?
"בזכות הסכם הגג – רואה אותנו במקום אחר. יהיה לנו פארק אדיר של 250 דונם, השוק שנפתח, והאצטדיון העירוני שיכיל מרכזי מסחר גדולים ויסחוף אחריו תושבים רבים".
איפה אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים?
"שאלה טובה. נכון להיום, ממשיך לעבוד עבור הציבור הנפלא הזה".