חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מחר תתקיים ההילולה של רבן גמליאל

מחר יגיעו אלפי אנשים להילולה של התנא הקדוש, בהנחיית ד"ר, הרב יוסף אביטן

ההילולה מתקיימת מדי שנה ב-ח"י סיוון. ברוב עם ובהנחיית ד"ר, הרב יוסף אביטן, (בנם של הרבנית חנה תחי'. והרב אברהם זצ"ל) המשמש כרב קהילה בעיר רחובות, וכאיש חינוך ארצי.

התואר 'רבן', נשאו ששה צאצאיו של הלל הזקן, אחד מהם, רבן גמליאל דיבנה. דור חמישי לשושלת בית הלל. בנו של רבן שמעון בן גמליאל. נכדו של רבן גמליאל הזקן. נשיא הסנהדרין ביבנה אחרי חורבן בית המקדש השני. שבתקופת כהונתו ביסס את מעמדה של הסנהדרין ביבנה.

מבנה ציון קברו של רבן גמליאל דיבנה הינו,  מתקופת הממלוכים. והכתובת שבתוך המבנה מציינת, שהמבנה נבנה בשנת 1274 לכבודו של אבו הוריירה שהיה ממקורביו של מוחמד והקדיש את חייו ללימוד האיסלם. לפי המסורת המוסלמית, אבו הוריירה קבור במדינה, שבערב הסעודית.

 מקור המסורת, שרבן גמליאל דיבנה קבור ביבנה הינו, במשנה במסכת שמחות, (פרק י', משנה ח' ) "ר"ש בן אליעזר אומר, קבר שאולה היתה לרבן גמליאל ביבנה, שהיה מכניס את המת לתוכה ונועלין את הדלת ובאין ועומדים בשורה "אשתורי הפרחי (היסטוריון מצרפת), שסייר בא"י במאה ה-14 מציין שהמבנה שנקרא על שמו של אבו הוריירה הינו קברו של רבן גמליאל דיבנה, באחד מספריו כתב, שכאשר הגיע ליבנה, מצא אבן שעליה חקוק "רבן גמליאל", ומאז נשתמרה המסורת ואנשים באים להתפלל במקום.

רבן גמליאל הנהיג את העם באחת השעות החמורות בתולדותיו. לאחר שחרבה ירושלים, איחד את העם סביב המרכז ביבנה, וקבע מסגרת הלכתית אחת מחייבת, כדי למנוע פיצול ההלכה, ועמה פיצול העם.  למשל-המחלוקת בין בית שמאי ובית הלל נמשכה שנים רבות. רבן גמליאל הביא לקביעת הלכה כבית הלל. בייחוד היה חרד על האחדות בעניין קידוש החודש ועיבור השנה, שלא יקבע כל חכם את המועדות ביום אחר.
גיסו ר' אליעזר בן הורקנוס היה מבית שמאי, וכאשר לא קיבל את מרות הרוב ועמד על דעתו בהלכה אחת נגד דעת הרוב – נידהו. לאחר זאת, אמר רבן גמליאל בקשר לאותו מקרה דברים אלה:

"ריבונו של עולם, גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי עשיתי ולא לכבוד בית אבא עשיתי, אלא לכבודך, שלא ירבו מחלוקות בישראל ".

רבן גמליאל היה נוח, עניו, איסטניס (עדין) ורחמן, אוהב את הבריות ומכבדן. החמיר על עצמו במקום שהקל על אחרים. רם כמנהיג היה תקיף, עמד על דעתו בתקיפות ונהג נשיאותו ברמה.   התנגד באופן נמרץ להנהגות יחיד המתנגדות להלכה שנקבעה על פי הרוב.
רבן גמליאל ראה את ההנהגה כעבדות לציבור, ולא כשררה עליו. פעם מינה שני תלמידי חכמים למשרה ציבורית והם סירבו, אמר להם:  כמדומים אתם ששררה אני נותן לכם, עבדות אני נותן לכם .

הרבה לפעול גם בעניינים מדיניים: נסע לרומי עם ר' אלעזר בן עזריה, ר' יהושע ור' עקיבא, להשתדל לבטול גזרה, שסיכנה את קיומו של העם כולו . כמו כן הלך ליטול רשות מהגמון בסוריא ,התווכח עם פילוסופים רומיים, עם חכמי הגויים ועם המינים שנגדם תיקנו ביבנה את ברכת המינים .
בשל מעמדו מול המלכות, התירו לבית ר"ג ללמוד יוונית . פעם אחת נגזרה עליו גזרה להריגה. בא אדון אחד ועמד בבית המדרש, ואמר: בעל החוטם מתבקש, בעל החוטם מתבקש (ביוונית 'נשיא' פירושו 'בעל חוטם'), שמע רבן גמליאל ונמלט, עד שהתבטלה הגזרה.

האתר שופץ בערך בשנת 1994, ע"י הנדבן תורג'מן.  האתר הקדוש מתופעל ע"י הרבנית חנה אביטן. (על אף מגבלות בריאותה).

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן