סוף שיתוף במחשבה תחילה

מידי שנה בחודש פברואר מציינים בישראל את השבוע הלאומי לגלישה בטוחה ברשת שמטרתו להעלות למודעות את הנושאים והסכנות הכרוכות בגלישה ברשתות השונות. גם בעיר יבנה התקיימו מגוון רחב של פעילויות – סדנאות, הרצאות, הצגות לתלמידים, בני נוער והורים.  

העולם הדיגיטלי הוא חלק בלתי נפרד מחיי ילדינו. הם צופים בפרסומים של אחרים, משתפים בתכנים, צוברים "לייקים" ו"עוקבים" ופעילים ברשת כמענה לצורך האנושי להרגיש חלק ולהיות שייך. אנו שואלים את עצמנו לא פעם- האם ילדינו מודעים להשלכות מעשיהם ולמצבי הסיכון ברשת?

עיריית יבנה באמצעות מינהל החינוך והרשות לביטחון קהילתי מובילים בימים אלה סדרה של פעילויות להגברת המודעות לסכנות הטמונות ברשת בקרב תלמידים, בני נוער והורים.

במהלך השבוע הלאומי מדגישים בעירייה את האתגר, המודעות ושיתוף הפעולה הדרוש מצד ההורים ועולה השאלה כיצד נהיה הורים משמעותיים בעידן הדיגיטלי ונעזור לילדינו להימנע ממצבי פגיעה ברשת? ילדים לומד‏ים מהתבוננות על הוריהם ומהדוגמה שהם נותנים. לכן חשוב שנשים לב מה אנחנו מצלמים ומשתפים ברשת ונחשוב כיצד זה ישפיע על ילדינו. כדאי שנכיר את המרחבים המקוונים שילדינו פעילים בהם כדי שנוכל להתחבר לעולמם ולשוחח איתם על נושאי רשת – שיחה אשר תאפשר לילדינו לסמוך עלינו ולתפוס אותנו כרלוונטיים לשיתוף, להתייעצות ולמתן עזרה.

עפ"י הנחייתו של ראש העיר, צבי גוב-ארי עוסקים במוסדות החינוך ובמסגרות החינוך המשלים בהתמודדות עם האתגר החינוכי להגנה ומודעות מפני הסכנות הקיימות במרחבי הרשת, מניעת אלימות, הגנה מפני תופעות של שיימינג ותכני אלימות להם השפעה קשה על ילדים ונוער. כחלק מתוכנית זו החלה העירייה לאחרונה בשיתוף פעולה עם לשכת עורכי הדין בישראל       – מחוז המרכז בהובלת חברת המועצה עו"ד דורית בן-מאיר, במסגרתו נפגשים התלמידים בכיתות עם עורכי-דין החושפים אותם לסכנות, לחוקים, לדרכי התמודדות והסיוע אליהם ניתן לפנות בשעת הצורך.     

 

במהלך השבוע הלאומי חודדו המסרים שמומלץ להעביר לילדים:

  • אם נחשפתם לתכנים שאינם מתאימים לגילכם (אלימים, מפחידים, מיניים) ‏אל תפיצו אותם הלאה, ספרו לנו על כך ושתפו אותנו בהרגשתכם.
  • הפעילו שיקול דעת וחשבו אילו תמונות וסרטונים מתאימים לצלם. מה שתצלמו עלול להתפרסם או להגיע למקום לא רצוי, לגרום למבוכה ולפגוע בכם או באחרים.
  • רגע לפני שיתוף עצרו וחשבו: האם הפרסום מכבד אתכם? האם הוא עלול לפגוע באחרים? מה עשויה להיות התגובה שלנו, ההורים, על מה ששיתפתם? זכרו, מה שעולה לרשת, נשאר ברשת!
  • לא כל מה שמתפרסם ברשת אמיתי: הסתכלו בעין ביקורתית על פרסומים של אנשים אחרים. לעיתים הם לא משקפים את המציאות אלא מציגים "עולם ורוד" ו"מציאות מלוטשת". שימו לב כיצד שיתופים אחרים משפיעים על רגשותיכם ועל הבחירה שלכם מה לפרסם ברשת.
  • לכל אחד הזכות לפרטיות: אל תבקשו מאחרים תמונות וסרטונים מיניים ואל תשלחו תמונות וסרטונים שאתם מצולמים בהם צילום אישי, מיני, חושפני. זה עלול לפגוע בכם או באחרים.
  • פועלים במסגרת החוק: פרסום תמונה או סרטון שמתמקדים במיניותו של אדם ‏עלול להיות עבירה פלילית. לידיעתכם, גיל האחריות הפלילית הוא 12 ומעלה.
  • פנו לעזרה: אם נפגעתם או אם פגעו בחבר/ה שלכם, שתפו אותנו ונתמודד יחד- תמיד נהיה לצידכם.

חמש עצות להתמודד עם פגיעה:

1. חזקו את ילדיכם ושבחו אותם על כך שפנו אליכם לעזרה. פניי‏ה לעזרה היא עדות ‏לכוח ולאומץ ולא לחולשה.

2. נהלו שיחה רגועה. היו קשובים ולא שיפוטיים, שדרו שאתם איתם גם אם טעו בשיקול הדעת שלהם.

3. הבינו עם ילדיכם מהי פגיעה, והחליטו ביחד כיצד להתמודד. בתור התחלה, הציעו להם להתנתק זמנית מהמרחב הפוגעני.

4.היו אופטימיים. זכרו שלילדיכם ולכם יש כוחות להתמודד, להתגבר ולהמשיך הלאה .

5.צלמו את המסך לתיעוד הפגיעה ‏וחסמו את דרכי ההתקשרות של הפוגע עם ילדיכם.

‏בכל מקרה של פגיעה ברשת ניתן לפנות לצוות החינוכי בבית הספר, לגורמי הסיוע בקהילה ולמוקד105 ‏ של המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, אשר זמין עבורכם24/7 .

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן