מה יהיה עם הטיקטוק?

לפני כשבוע כולנו קיבלנו את הסירטון שהופץ בכל דרך אפשרית על אתגר הטיקטוק בו נצפים שלושה ילדים עומדים לכאורה בשורה קופצים ומנסים להפיל את זה שבאמצע באמצעות בעיטה ברגליו וזה נופל שלא בשליטה על הראש והגב החשופים לפגיעה קשה. חייבת לומר שבפעם הראשונה שצפיתי בזה צרחתי מרוב בהלה כשהילד נפל על הריצפה , לא ידעתי למה לצפות וזה הפתיע אותו בחומרת האתגר ובמחשבה איך ברגע אחד חייו של ילד יכולים להשתנות . 

עוד באותו הערב יצא משרד החינוך בהמלצה לקיים שיחות הסברה על הסכנות שבאתגר זה, קצת מאוחר מידי כי במקביל התפרסם כי נער בן 17 אושפז בירושליים עם פרכוסים כתוצאה מאתגר זה . 

מודה ומתוודה לא מכירה את הטיק טוק , אין לי את האפליקציה הזו ובטח שלילדי אין אותה ולפני כתיבת הטור התלבטתי האם לכתוב על נושא שמבינה בו פחות –  חייבת לומר שעם כל השיח שהתנהל סיקרן אותי להבין על מה המהומה , ביקשתי מחברה להראות לי את האפליקציה היא נכנסה ופתאום בלי התראה מוקדמת קפצו לי סירטונים של אנשים שאני לא מכירה,לא כאלה שביקשתי עבורם חברות רוקדים ומקפצים מול עיני. בטיקטוק ככל שהאתגרים מסכני חיים הפופולריות גדלה מתוך שאיפה להגיע לכך שהסירטון ייחשף לכלל המשתמשים  כמו בכל דבר, יש דברים טובים ונחמדים ונחשפתי לכמה סירטונים נחמדים של הורים שרוקדים עם ילדיהם, בנות יצירתיות שמבטאות עצמן וסירטונים מצחיקים .

הטיקטוק מתווסף לאפליקציות רבות ושונות ולרשתות חברתיות מגוונות שהפכו היום לזירה החברתית המשמעותית. יש שיאמרו שהיום הטיק טוק הוא ה-להיט בקרב הצעירים ( מרגישה קצת מבוגרת …)  ב2019 האפליקציה סיימה במקום השני בטבלת ההורדות העולמית , אחרי ווטסאפ, "כמבוגרת "אני עדיין מכורה לפייסבוק ומשתמשת בו לא מעט גם לצורך עבודתי , נמצאת שם לא מעט בשעות היום אבל שם יש לי בקרה על החברים בהם צופה , אני בוחרת אם להפעיל את הסירטון  בטיק טוק אין צורך להזין פרטים וסיסמאות והתכנים לא עוברים סינון , אין אפשרות לדווח על תכנים בעיתיים ואפקט ההפתעה שמעורר את רמות הדופמין בגוף הוא זה שמעורר תחושת עונג והנאה . כמו בכל האחרים, יש סכנות ואתגרים אבל הטיקטוק " שבר את כל המחסומים" ועל כן אנו כהורים חייבים להיות מודעים. ההבדל בין הטיקטוק לפייסבוק למשל ואפילו לאינסטגרם הוא לדעתי ביכולת של ההורים לעקוב ובהבנה שלהם את הכלי הזה  המבוגרים האחראים שאמורים לעקוב ולדעת במה ילדם צופה פחות מבינים באפליקציה זו , פחות " שם " וזה מספק אזור יותר פרוץ לנערים ולנערות להתנסות ולהעלות תכנים ולהיחשף לכאלה שלא תואמים את גילם מבלי שתהיה את ה'מסננת' בדמות ההורים..

חשוב שאנחנו כהורים נערוך שיחות עם ילדינו ללא ממקום מטיף , לא מקום של בהלה אלא שיח מקדם. הגדירו ביחד איתם מה הם משתפים ומה לא,בקשו מהם לשתף אתכם בסירטונים ובעיקר תלמדו ותקראו כיצד אתם כהורים תוכלו להפעיל בקרת הורים ( טרם כתיבת הטור קראתי כדי ללמוד אך עדיין לא מספיק כדי להבין בדיוק איך לעשות זאת , מציעה גם לכם לקרוא ) – אפשר להגדיר מי יכול לשמור ולהגיב על הסירטונים שהילד מעלה , אפשר לעקוב אחרי החשבונות שהילד עוקב, אפשר להפוך את הפרופיל לפרטי והכי חשוב כמו בכל שימוש באפליקציה אחרת- להגביל את שעות השימוש באפליקציה ובכלל במסכים. אפשר להתקין בטלפון תוכנות אמינות שמבצעות חסימה לתכנים לא נאותים ( לנו יש את הfamily ilnk-) ופשוט להיות שם , שהילדים יבינו שזו לא 'החצר האחריות הפרוצה' שיש שם מי שידע לתווך את התכנים להם נחשפים , שידע להגן עליהם מפני הקידמה ומפני הסכנות שיכולה להביא עמה .

להיות שם , בשבילם , בשבילכם . 

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן